Na výstave v centre Bratislavy možno spoznať pozoruhodnosti Olomouca

Na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave možno do 31. mája spoznať niektoré časti metropoly moravského regiónu Haná. Ponúka to voľne prístupná výstava fotografa Tomáša Helíska Olomouc z po(d)hledu.

Ako názov napovedá, zábery sú z podhľadu, keďže ich fotil vozičkár. Preto je expozícia vhodná aj pre podobne hendikepovaných, matky s kočíkmi i všetkých okoloidúcich.Vo výbere sú farebné nezvyčajné podhľady do uličiek a parkov mesta, na sochy, fontány, historické budovy či kopule veží s nebeským pozadím. Samozrejme nechýba pýcha mesta zapísaná v Zozname svetového kultúrneho dedičstva UNESCO - morový stĺp Najsvätejšej Trojice. Hlavné námestie zdobí táto unikátna stredoeurópska baroková pamiatka od roku 1754. Jej dominantnosť potvrdzujú rozmery: výška viac ako 32 metrov a kruhová základňa s priemerom 17 metrov. Vysokú kvalitu kamenárskej práce s bohatou sochárskou výzdobou umocňuje vrcholové súsošie z tepaného pozláteného medeného plechu. Výnimočnosťou objektu je vnútorná kaplnka s reliéfnou výzdobou v tele stĺpu.  

„V rámci vládnej politiky ČR je od roku 1992 systematicky venovaná pozornosť vytváraniu rovnakých príležitostí pre osoby so zdravotným postihnutím. V tomto ohľade máme ako spoločnosť ešte čo vylepšovať. Okrem inštitucionálnej podpory je veľmi dôležitý aj osobný postoj každého jednotlivca, ktorý je nejakou formou znevýhodnený. Nerezignovať, nevzdávať sa, žiť naplno, odovzdávať zo seba maximum a brať si od života všetko dobré, čo ponúka – tak by bolo možné stručne charakterizovať autora fotografií výstavy, Tomáša Helíska. Som rád, že máme možnosť predstaviť jeho kolekciu fotografií z Olomouca,“ hovorí veľvyslanec Českej republiky na Slovensku Tomáš Tuhý, ktorý nad výstavou prevzal záštitu spolu s primátorom Olomouca Miroslavom Žbánekom a starostkou bratislavského Starého Mesta Zuzanou Aufrichtovou.     

Propagácii cestovného ruchu Českej republiky pre všetky skupiny záujemcov, vrátane osôb so zdravotným znevýhodnením sa aktívne venuje aj agentúra CzechTourism. Táto téma rezonuje na jej odborných seminároch, pri spolupráci s regiónmi a turisticky zaujímavými miestami. Na cestovateľskom portáli kudyznudy.cz nájdu záujemcovia tipy na bezbariérové výlety po Česku, ktoré zahŕňajú zámky, záhrady, múzeá alebo rozhľadne či chodníky korunami stromov.     

Výstavu pripravilo zahraničné zastúpenie CzechTourism Slovensko a je ďalším príspevkom v tejto kategórii. „Cenná je z niekoľkých dôvodov. Tým hlavným je autor, ktorý je vozičkár a zároveň vášnivý fotograf. Mesto pozná ako svoju dlaň, fotí v ňom dlhodobo a vo všetkých ročných obdobiach. Snímky ukazujú rozmanitosť, bohatú históriu, cennú architektúru Olomouca, jeho uličky s jedinečnou atmosférou, upravené parky, ale aj súčasnosť – moderné výtvarné diela či veľkoplošné graffiti,“ približuje riaditeľka CzechTourism Slovensko Nora Gill.    

Olomouc z po(d)hledu je dôkazom, že mesto je nielen krásne, ale aj prístupné a ústretové k hendikepovaným návštevníkom. V ňom je niekoľko haptických modelov pre zrakovo postihnutých, vrátane modelu mesta na Hornom námestí oproti orloju v mierke 1:400. Špeciálne upravená je botanická záhrada výstaviska Flora v Bezručových sadoch pre nevidomých a slabozrakých alebo plne bezbariérová zoologická záhrada s možnosťou návštevy Dotykovej ZOO. Medzinárodne cenené Arcidiecézne múzeum a Arcibiskupský palác sú prístupné pre osoby na vozíčku, disponujú tlačenými sprievodcami v zväčšenej čiernotlači a Braillovom písme, rovnako vo Vlastivednom múzeu je veľká časť exponátov interaktívna.    

„Bol by som samozrejme najradšej, keby sa obyvatelia nielen Bratislavy mohli do Olomouca vybrať osobne. Je však skvelé, že teraz v čase obmedzenia cestovania môžeme ponúknuť sprostredkovaný obraz mesta tak, ako ho zo svojho uhla pohľadu vidí olomoucký fotograf Tomáš Helísek. Jeho snímky určite inšpirujú niektorých divákov k tomu, aby sa k nám, až to pôjde, prišli pozrieť osobne,“ odkazuje primátor Olomouca Žbánek.   

Tomáš Helísek (1. 3. 1986) je životný viacbojár, jazdec na handbiku, fotograf a hlavne srdciar, ktorý pomáha v neziskovom sektore. Od narodenia má mozgovú obrnu a prekonal 13 operácií chrbtice. Pochádza zo severu Moravy, ale v Olomouci žije takmer 10 rokov a toto mesto si veľmi obľúbil. Miluje život, svoju rodinu, ľudí a aj napriek hendikepu sa snaží žiť na maximum. Osud mu v živote nadelil zopár nepríjemností a musel tvrdo bojovať. Neskôr si začal plniť sny a aktívne športovať. Fotografovaniu sa venuje od roku 2011, ale už ako dieťa ho fascinovali fotoaparáty všetkého druhu.   

rNUlife.sk / Pavol Erdziak, foto: Tomáš Helísek

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.