Pred 100 rokmi sa narodil Zdeněk Miler, tvorca svetoznámeho filmového krtka

Český výtvarník, režisér animovaných filmov a ilustrátor detských knižiek Zdeněk Miler by 21. februára 2021 oslávil 100 rokov. Tento umelec zanechal po sebe množstvo diel. Okrem iných rozprávkových postavičiek vytvoril krtka, ktorý vyše 60 rokov vo večerníčkoch a knižkách sprevádza generácie nielen českých a slovenských detí. Animovaná kreslená postavička s týmto zvieracím nenápadným hrdinom slávi úspechy po celom svete. V Nemecku ho malí diváci a čitatelia poznajú pod menom Maulwurf, pre anglické deti je to Little Mole, známy je aj v Škandinávii, Japonsku alebo v Číne, kde na svetovej výstave EXPO 2010 v Šanghaji patril k hlavným lákadlám českej expozície. Krtko bol aj vo vesmíre i na ceste okolo sveta.     ​  

Zdeněk Miler ho vytvoril, keď v roku 1954 pracoval na filme O plátenej košieľke, ktorý mal deťom zrozumiteľne vysvetliť technológiu priemyselnej výroby látok. Výtvarník chcel, aby príbehom sprevádzala figúrka, ktorá výrobu plátna vysvetlí od začiatku až po konečnú fázu. Dlho nemohol na nič prísť, kým sa nevybral na prechádzku do lesa, kde narazil na krtince – a nápad bol na svete! Uvedomil si, že je to jediná figúrka, ktorú ešte Walt Disney nepoužil. O dva roky neskôr bol hotový prvý kreslený film s názvom Ako krtko k nohavičkám prišiel. V roku 1957 si z filmového festivalu v Benátkach priviezol dve hlavné ceny a vzápätí získal ďalšiu cenu na festivale v Montevideu. Postupne vznikali ďalšie krátke filmy s dĺžkou 5-29 minút zo seriálu O krtkovi. Ten takmer nehovorí, používa len niekoľko slov, prevažne citoslovce.     ​   ​​​

Keď sa v roku 1965 objavil film Krtko a raketa, nikto nemohol tušiť, že po necelom polstoročí sa Krtko posadí do skutočnej rakety. Plyšová figúrka krtka vyrobená z nehorľavých materiálov sa v roku 2011 stala symbolom poslednej vesmírnej misie raketoplánu Endeavour, ktorá propagovala vedu a vesmírny výskum. Krtka do vesmíru zobral americký astronaut A. J. Feustel, ktorého manželka Indira Devi Bhatnagarová má po svojej mame české korene. Druhýkrát s Feustelom krtko cestoval do vesmíru 21. marca 2018, kedy pre zmenu letel v Sojuze a robil vyše pol roka spoločnosť osadenstvu Medzinárodnej vesmírnej stanice.       

Ako symbol predstavujúci domov si krtka v podobe maskota pre projekt Naša cesta okolo sveta vybrali cestovatelia Pavol Zrzavý a Martina Libřická. Krtko vyrazil s nimi vo februári 2015 a počas 527 dní precestoval 22 krajín, navštívil stovky miest a spoznal mnoho zaujímavých kultúr. Okrem toho krtko jazdí Formulou 1 a našiel domov na zámku v Kladne, kde v roku 2020 otvorili expozíciu venovanú Zdeňkovi Milerovi a jeho najslávnejšej rozprávkovej postavičke. Nielen na deti tam čaká interaktívny priestor, fotokútik, projekcie niekoľkých rozprávok a dokument o výlete Krtka do kozmu. Pozrieť sa môžu do banskej štôlne v zámockej pivnici, kde sa dozvedia, že podľa povesti bol práve krtko prvým objaviteľom kladenského čierneho uhlia.       

Zdeněk Miler sa dožil 90 rokov. Po jeho smrti sa v rodine strhla bitka o dedičstvo. Animovaný česko-čínský projekt Panda a Krtek skončil po 4 rokoch. O postavičku sa roky viedli spomínané súdne spory, kde sa nakoniec autorské práva vysporiadali. Dediči sa dohodli na rozdelení autorských práv a dodržiavaní ducha pôvodného diela Zdeňka Milera, čo nová koprodukčná séria vôbec nesplňovala.

Zdeněk Miler sa narodil 21. 2. 1921 v Kladne. Vyštudoval Grafickú školu a Vysokú školu umeleckopriemyselnú v Prahe. Začal pracovať ako kresliar Baťovho filmového štúdia v Zlíne (1942), o tri roky neskôr prešiel do štúdia Bratři v triku, ktoré viedol Jiří Trnka. Milerova kresba troch kučeravých chalanov zvíťazila v súťaži o nové logo štúdia, odmenou mu bola platená týždňová dovolenka. Príbehy s krtkom, ktorý sa stretáva so svetom ľudí a zažíva rôzne príhody so zvieracími kamarátmi sprevádzali Zdeňka Milera celý život. Toto milé čierne zvieratko patrí k najznámejším českým postavičkám, objavilo sa približne v päťdesiatich animovaných filmoch a takmer v rovnakom množstve knižiek. Okrem krtka Miler vytvoril ďalšie seriálové postavy, napríklad zvedavé šteniatko alebo cvrčka. Ako výtvarník sa podieľal na bábkovom filme Kubula a Kuba Kubikula podľa rovnomennej rozprávky Vladislava Vančuru, ilustroval knižku Rozprávkový deduško od Eduarda Petišku. Zdeněk Miler zomrel v roku 2011 vo veku 90 rokov v sanatóriu v Novej Vsi pod Pleší. Pochovaný je na Vyšehradskom cintoríne v Prahe, na rodnom dome v Kladne ho pripomína pamätná tabuľa samozrejme s krtkom. 

Pavol Erdziak, rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.