Monika Ližbetin prichádza v pandemickom období so skladbou, ktorá chce uzdraviť

Mladá slovenská speváčka a skladateľka Monika Ližbetin prichádza v období náročného boja s pandémiou šírenia koronavírusu s novou piesňou Na pokraji síl, ktorá vznikla v dôsledku celkovej atmosféry v spoločnosti, na sklonku fyzického i psychického vyčerpania mnohých z nás. Inšpiráciou k tvorbe boli speváčke osudy ľudí, ktorých súčasná doba prinútila v dôsledku zmien a strát svoje životy zmeniť od základov. Priniesť má nádej a dobro v duši.

Pandémia sa dotkla každej sféry spoločenského života a zasiahla naše životy tým najzávažnejším spôsobom. Ľudia prichádzajú o svojich milovaných, strácajú zdravie, prácu, istoty ich doterajších všedných dní. Známa speváčka v tejto neľahkej dobe zhmotnila všetky svoje emócie, ktoré sprevádzali v jej prípade zdravotné problémy jej najbližších, náročná situácia doma i v práci do malebnej hudobnej balady s názvom Na pokraji síl. Potrebovala som všetko, čo sa odohrávalo vo svete i v našej bezprostrednej blízkosti zhmotniť, ako inak, ako hudobne. A tak, začiatkom roka vznikla táto pieseň, ktorej názov dosť výrazne vystihuje a popisuje rozpoloženie v mojom vnútri,“ hovorí sympatická hudobníčka.

„Do tmy týchto dní, keď slnko zdá sa spí, pre tých, čo hľadajú a pomoc pýtajú,“ má hudobníčka ambíciu priniesť svetlo a nádej všetkým, ktorí to práve teraz potrebujú.

Adresovaná je špeciálne všetkým tým, ktorí v poslednom období prišli o prácu, o svoje roky budované firmy, či rodinné podniky, tým, ktorí sa so svojimi rodinami nevideli dlhé týždne či mesiace či museli svoj život úplne preorganizovať a hľadať nové cesty.

Citlivo volené slová v texte piesne prenikajú hlboko do vnútra človeka, odrážajú obdobie skúšok našich životov, kedy sa „mnohé preverí, spojí, rozdelí, kto z nás to ustojí úplne sám?“  Špeciálne miesto má mať táto pieseň v prenesenom význame pre ľudí v prvej línii, najmä pre pracovníkov v  zdravotníctve, ku ktorým sa hrdo hlási aj Monika Ližbetin. Tá sa totiž v  rovnošate zdravotnej sestry stará na nemocničnom oddelení sa o  predčasne narodené deti a piesňou poukazuje aj na vážnu situáciu v slovenskom zdravotníctve.

Pieseň ponecháva otvorený priestor pre príbeh každého, kto v súčasnosti prežíva obdobie „so sklonenou hlavou“ , potrebuje nádej či povzbudenie nájsť silu ísť ďalej a nevzdávať sa. „Nesmelo verím a je mojim veľkým prianím, aby sa táto skladba dostala k čo možno najviac ľuďom, ktorí možno cítia niečo podobné a sú na pokraji síl, nech už je to následkom čohokoľvek,“ hovorí speváčka a dodáva, že túto pieseň venuje všetkým, aby im na pár chvíľ spôsobila dobro v duši, potešila ich vnútro, či uši.

Monika Ližbetin je autorkou textu piesne i hudby, na ktorej sa harmóniou, aranžmánom, mastrom a mixážou spolupodieľal aj Zoli Tóth, producent speváčky. Skladba bola nahrávaná v štúdiu RANDAL GROUP PRODUCTION v Seredi, kde vznikli a boli nahraté všetky doterajšie skladby Moniky Ližbetin. Pieseň hudobne sprevádza aj elektrická  gitara skvelého Jimiho Cimbalu, s ktorým speváčka taktiež hudobne dlhodobo spolupracuje.

Aj táto pieseň v sebe nesie odtlačok viery a nádeje, ktorý je pre piesne tejto nadanej umelkyne príznačný. Podľa slov speváčky mala tvorba na skladbe pre ňu a jej vnútro nesmierne oslobodzujúci pocit a, doslova, uzdravujúci charakter. A práve s týmto odkazom „púšťa do sveta“  Monika Ližbetin svoju pieseň s posolstvom nádeje, silou vytrvať a nevzdávať sa pre všetkých, ktorí sa v tejto náročnej dobe nachádzajú rovnako, na pokraji síl.

BiO

"Spieva najmä o svojich najbližších. Jej meno pozná takmer každá súčasná nevesta. Môže za to svadobný hit Prisahám, vďaka ktorému má Monika Ližbetin plný diár už takmer na rok a pol dopredu. Matka troch detí priniesla na slovenskú hudobnú scénu to, čo tu chýbalo – autentické piesne kresťanskej manželky a matky. Monika Ližbetin sa v hudobných kresťanských kruhoch preslávila v čase, keď už bola manželka a matka." Publikované v KN, 6.5.2020 / Snímka: Jozef Lukács

Monika Ližbetin je slovenskou speváčkou, skladateľkou, na konte ktorej je doposiaľ viac ako 20 autorských skladieb, z ktorých 10 sa nachádza na jej debutovom albume z roku 2019, z produkčnej dielne Zoliho Tótha z RANDAL GROUP PRODUCTION. Na tomto CD sa nachádza aj jedna z najznámejších slovenských svadobných piesní „PRISAHÁM“ a tiež skladba „VERÍM“, ktorá sa stala akousi neoficiálnou hymnou predčasne narodených detí.

Monika na sociálnych sieťach: FB

rNUlife.sk / TS Monika Ližbetin

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.