Všetko dôležité, čo potrebuješ vedieť o lyžovačke na Slovensku alebo 7 rád na bezpečnú lyžovačku v Jasnej a vo Vysokých Tatrách

Slovensko je jednou z mála stredoeurópskych krajín, v ktorých je počas sviatočných dní možné užiť si lyžovačku vrátane ubytovania v horských hoteloch. V Jasnej a vo Vysokých Tatrách je na svahoch od 30 do 80 cm snehu a k dispozícii je zatiaľ spolu 24km zjazdoviek. Čo je potrebné vedieť, ak sa rozhodnete tam vyraziť? To najdôležitejšie sme pre vás zosumarizovali do týchto siedmich rád.

  1. Absolvujte test v mieste trvalého bydliska – odporúčame nechať sa otestovať ešte pred príchodom do strediska, predídete tým zbytočným komplikáciám a bez zdržania sa budete môcť rovno ubytovať alebo venovať lyžovačke. V prípade pozitívneho testu môžete situáciu riešiť
    okamžite ešte v domácom prostredí.
  2. Ubytovanie v horských hoteloch – už pri nástupe na recepciu sa na základe rozhodnutia slovenských orgánov musíte preukázať negatívnym testom na COVID-19 nie starším ako 72 hodín. Táto povinnosť sa nevzťahuje na deti do 10 rokov. V prípade, že sa ubytujete v hotelovej sieti TMR hotels v Jasnej alebo vo Vysokých Tatrách, pri dlhšom pobyte máte ďalšie antigénové otestovanie v odbernom mieste TMR prednostne a grátis. Horské hotely ponúkajú v súčasnosti stravovanie formou room service alebo take away priamo na izbu, hotelové wellness nie je k dispozícii.
  3. Lyžovačka – v lyžiarskych strediskách je zavedených viacero preventívnych opatrení. Pri nákupe skipasov priamo v stredisku sa preveruje negatívny test na COVID-19 (nevzťahuje sa na deti do 10 rokov), pri nástupe na lanovky sa vykonáva námatková kontrola testov. Z dôvodu zabezpečenia rozostupov sú pri nástupoch na lanovky vytvorené špeciálne nástupné koridory, pri preprave na lanovkách je požadované prekrytie dýchacích ciest, v kabínkovej lanovke môže cestovať len 1osoba alebo členovia jednej domácnosti.
  4. Aprés-ski – diskotéky, večerné kluby a bary sú počas aktuálnej situácie mimo prevádzky.
  5. Služby v lyžiarskych strediskách – v lyžiarskych strediskách sú v prevádzke klientske centrá, požičovne lyží; výuka v lyžiarskych školách je možná len individuálne. Občerstvenie na svahoch je možné iba formou okienkového predaja.
  6. Skibusy – počas prepravy skibusmi noste rúška/prekrytia úst a nosa, rešpektujte vyznačené obmedzenia na zabezpečenie odstupu počas čakania i prepravy.
  7. Bezpečné zimné zážitky – prichádzajte na svah s už zakúpeným skipasom (využite online predpredaj na gopass.travel), nezabudnite na doklad o negatívnom teste na COVID-19, používajte rúška/prekrytie dýchacích ciest, dodržiavajte odstupy pri nastupovaní na lanovky,
    využívajte dostupnú dezinfekciu.

Ako si teda za súčasnej situácie užiť lyžovačku v Jasnej alebo vo Vysokých Tatrách? TIP AKO NA TO:

  1. Rezervujte si najvýhodnejší pobyt v sieti TMR hotels cez gopass.travel – vybrať si môžete najvýhodnejšie balíky so skipasmi v cene alebo zakúpiť si samostatne ubytovanie a v predpredaji aj skipasy za najvýhodnejšie ceny.
Plošné testovanie obyvateľstva na prítomnosť COVID-19 bude dobrovoľné,  Ministerstvo vnútra Slovenskej republiky
  1. Ešte pred vycestovaním sa nechajte otestovať v mieste trvalého pobytu.
  2. Po príchode do lyžiarskeho strediska sa rovno ubytujete a užívate si lyžovačku na svahu – počas lyžovačky je dôležité mať platný doklad o negatívnom teste po celý čas pri sebe.
  3. V posledný deň platnosti vášho RT-PCR alebo antigénového testu vám recepcia hotela naplánuje prednostný a bezplatný antigénový test v odbernom zariadení TMR priamo v stredisku. V prípade dlhšieho pobytu aj test po ďalších troch dňoch.
  4. Antigénové testovanie na odberových miestach TMR v Jasnej a vo Vysokých Tatrách bude k dispozícii aj pre návštevníkov ubytovaných mimo siete TMR hotels – v takom prípade bude testovanie spoplatnené sumou 10.-eur/osoba. Testovanie bude možné každý deň okrem 24.12.
Skialpové pásy vás dovedú k najkrajšej zimnej aktivite, tvrdí horský vodca  | Aktuality.sk

Základné zásady bezpečného pohybu po zjazdovkách pre skialpinistov:

  1. Vstupujte na lyžiarske trate iba vo vyhradenom intervale v čase prevádzky t.j. 13:00 -16:00hod. Pred zahájením a po skončení prevádzky dopravných zariadení je vstup na lyžiarske trate a lyžiarske trasy zakázaný. Dôvodom je vysoké nebezpečenstvo úrazu káblami snežných diel a strojmi upravujúcimi trate, predovšetkým v prípade strojov s rozvinutým lanom z navijakov!
  2. Vystupujte vždy za sebou a nie vedľa seba, sledujte značenie, buďte ohľaduplný k lyžiarom.
  3. Vystupujte vždy okrajom zjazdovky, veľký pozor pri terénnych hranách a zlomoch, kedy vás lyžiar lyžujúci zhora nemusí zaregistrovať
  4. Traverzujte zjazdovky len v rozostupe, čo najrýchlejšie, ohľaduplne k lyžiarom.

rNUlife.sk / Marián Galajda, TMR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.