Z JÚNA PRESUNUTÝ VÍKEND OTVORENÝCH PARKOV A ZÁHRAD ZAČÍNA v PIATOK

V čase prísnych hygienických opatrení bude prebiehať v dňoch 9.-11.10.2020 netradičná jesenná edícia kultúrno-vzdelávacieho podujatia Víkend otvorených parkov a záhrad.

Úloha parkov a záhrad  je dôležitá nielen pre zachovanie biodiverzity a ich kultúrneho a prírodného dedičstva. V dnešných dňoch (klimatické zmeny, pandémia COVID 19) sa čoraz viac do popredia dostávajú ich zdravotné, hygienické a rekreačné funkcie s priaznivým vplyvom na naše fyzické i duševné zdravie. Práve tieto hodnoty parkov a záhrad, ktoré nám môžu pomôcť prekonať aj toto náročné obdobie chcú organizátori podujatia zdôrazniť.

Víkend otvorených parkov a záhrad 2020

V rámci VOPZ 2020 budú predstavené mnohé verejné i súkromné parky, záhrady, ovocné sady, ukážkové prírodné záhrady, arboréta alebo botanické záhrady, ktoré sú niečím zaujímavé – svojou históriou, nevšedným príbehom, záhradným dizajnom, ekologickým prístupom či zbierkou rozmanitej zelene.

Tento rok sa do podujatia zapojilo vyše 60  lokalít z celého Slovenska. Organizátori podujatia rešpektujú obavy mnohých vlastníkov a správcov jednotlivých lokalít ale aj návštevníkov, a preto sa viaceré lokality predstavia len formou  ONLINE prezentácií cez hlavné stránky podujatia. Takto z pohodlia domova budú mať návštevníci možnosť nazrieť do mnohých krásnych lokalít a dozvedieť sa niečo nové.

Počas XII. ročníka podujatia v Bratislave budú pre návštevníkov sprístupnené viaceré zelené lokality. Prvý raz sa verejnosti predstaví záhrada pri Slovenskej katolíckej charite, ako aj citlivo zrekonštruovaná záhrada Domu Albrechtovcov.  Pre  náročnejších návštevníkov v Bratislave sú pripravené aj špeciálne tématické okruhy s odbornými sprievodcami. Otvorená bude aj Kochova záhrada, bývalá Pálffyho záhrada na Zámockej či lokalita Jurajov dvor.

V roku 2020 sa do podujatia na Slovensku prvý raz zapája SNG Kaštieľ Strážky, so svojim starostlivo udržiavaným anglickým parkom, v Trenčíne záhrada Centra pre rodinu, či Botanická záhrada pri UPJŠ v Košiciach, ktorá tento rok oslavuje 70. výročie od svojho vzniku.

V spolupráci s organizáciou arboristov na Slovensku (ISA Slovensko) budú v mnohých vybratých lokalitách na Slovensku sponzorsky ošetrené stromy. 

Na stránke podujatia www.vopz.sk nájdete zoznam lokalít, ktoré môžete v rámci Víkendu navštíviť a tiež upozornenie, ak sa treba na návštevu prihlásiť vopred alebo či je lokalita prezentovaná ONLINE.

Víkend otvorených parkov a záhrad | Severovýchod.sk

Organizátori podujatia aj touto cestou apeľujú na návštevníkov, aby dodržiavali všetky nariadené opatrenia, vstupovali na jednotlivé lokality s prekrytými hornými dýchacími cestami, dezinfikovali si ruky a dodržiavali povolené množstvá ľudí či rozostupy. „Veríme, že každý z nás bude zodpovedný nielen voči sebe ale aj voči svojmu okoliu, aby sme si všetci mohli vychutnať netradičnú jesennú atmosféru našich parkov a záhrad“ dodáva Katarína Víteková z Národného Trustu n.o.

Podujatie sa koná pod záštitou ministerky kultúry SR p. Natálie Milanovej, ministra životného prostredia  p. Jána Budaja a v Bratislave aj pod záštitou primátora Hlavného mesta Bratislavy p. Matúša Valla.

rNUlife.sk / Michaela Kubíková, OZ PR / titl. foto tasr

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.