Retrospektívna výstava "Emócie" akademickej maliarky Violety Bázlik Královej v bratislavskej Umelke

Vo veľkej sále galérie Umelka v Bratislave sa v posledný septembrový deň tohto roku uskutočnila vernisáž k samostatnej retrospektívnej výstave obrazov s názvom "EMÓCIE", akad. maliarky Violety Bázlik Královej. Výstavu otvoril predseda SVU Pavol Král spolu s kurátorkou Dagmar Kudoláni Srnenskou, ktorá v úvode predstavila dielo a bohatú umeleckú dráhu vystavujúcej autorky.

ak. mal.Violeta Bázlik Králová, Pavol Král a Dagmar Kudoláni Srnenská, FB Ivan Štelmák

Vo svojom príhovore sa autorka zverila prítomným s osobnými životnými a umeleckými skúsenosťami i peripetiami, ktoré sú súčasťou života, nielen toho umeleckého. Umeleckú atmosféru v kultúrnom programe umocnili husľový virtuóz Peter Uličný a prednesom básne herečka Katarína Mrázová.Predajná výstava potrvá do 18. októbra 2020.

https://www.facebook.com/ivaning.stelmak/videos/pcb.10217578033384134/10217578020063801/?type=3&theater
Zdroj: FB Ivan Štelmák

Maliarska tvorba Violety Bázlik Královej sa formovala v období, kedy sa v európskom umení stretali východoeurópske a západoeurópske podnety. Z rodného milovaného Bulharska si do svojej tvorby priniesla takmer byzantskú interpretáciu maľby, ltorá sa počas jej štúdií v intelektuálnej atmosfére Prahe tých čias stretlas najnovšími podnetmi nemeckej variácie Neue Wilde, tzv. "Nových divých" a talianskej Transavantgardy.

Už v počiatočných maliarskych dielach si našla svoju cestu, svoju vlastnú líniu, vytvárala si vlastný výtvarný názor a budovala si osobitný štýl, ktorý je originálnou zmesou východu a západu. Zo štúdií si doniesla zmysel pre dobre budovanú kompozíciu a jasnosť i presnosť vymedzených tvarov, ktoré vie citlivo zdôrazniť vymedzenou a pevne vedenou linkou.

Milovník umenia i dobrého vína, dlhoročný poslanec Peter Osuský s manželkou
Violeta Bázlik Králová (v strede), speváčka Beata Dubasová (vpravo),hudobný skladateľ Igor Bázlik a manžel Beaty Dubasovej, Andrej Andrašovan
Vernisáž Violetinej výstavy si nenechal ujsť ani ak.mal. Igor Piačka
Milovník umenia i vína, dlhoročný poslanec Peter Osuský s manželkou
Samotná vernisáž, ako je dobrým zvykom, sa nekonala v interiéri Galérie Umelka, pre zvýšené bezpečnostné a hygienické opatrenia sa konalo posedenie priateľov umenia na terase rovnomennej reštaurácie

Bývalá ministerka a Mečiarova pravá ruka, dnes už len vysokoškolská pedagogička na Právnickej fakulte UK, Katarína Tóthová (vpravo), si rovnako nenechala vernisáž v Umelke s priateľkami ujsť

rNUlife.sk / violette.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 1,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.