Nové európske ciele v rámci agendy digitálnej dekády, podpora 5G a 6G sietí

Európska komisia dnes v rámci agendy digitálnej dekády prijíma ďalšie kroky na posilnenie digitálnej samostatnosti Európy, ako v stredu oznámila predsedníčka Ursula von der Leyenová vo svojej správe o stave Únie. Komisia uverejnila odporúčanie, v ktorom členské štáty vyzvala, aby zintenzívnili investície do infraštruktúry vysokokapacitnej širokopásmovej pripojiteľnosti vrátane 5G. Ide o najdôležitejší predpoklad digitálnej transformácie a základný pilier obnovy. Včasné zavedenie sietí 5G v budúcich rokoch prinesie výrazné hospodárske príležitosti, pretože technológia 5G je kľúčovým faktorom konkurencieschopnosti Európy, jej udržateľnosti, ako aj budúcich digitálnych služieb.

6G: Nástupca 5G sa stane bránou do budúcnosti | Alza.sk
Je nám jasné, že momentálne najmodernejšie 5G pripojenie je ešte v úplných začiatkoch a obrovská väčšina sveta ešte ho nepozná, ani dlho poznať nebude. Čínske ministerstvo pre vedu a technológiu však už teraz tvrdí, že rýchlosti ďalšej budúcej generácie mobilnej siete budú ešte 8000-krát rýchlejšie.
Podľa pracovníkov v istej výskumníckej skupine má 6G sieť dosahovať rýchlosť až okolo 1 TB/s. Podľa portálu GSMarena desiatky expertov už teraz pracujú na vytvorení mobilnej siete šiestej generácie. Na druhú stranu to však potrvá ešte doslova roky, kedy sa dostane do praxe.

Odporúčanie vychádza aj zo smernice o znižovaní nákladov na širokopásmové pripojenie. Na podporu zavádzania vysokorýchlostných sietí sa v nej stanovuje znižovanie nákladov naň. Dosiahnuť sa má harmonizovanými opatreniami, ktoré zaručia, že prevádzkovatelia sietí a operátori sa môžu deliť o infraštruktúru, môžu koordinovať stavebné práce a získavať potrebné povolenia na zavádzanie. Odporúčanie zahŕňa výzvu členským štátom, aby do 20. decembra 2020 určili najlepšie postupy pre súbor nástrojov a podelili sa o ne. Do 30. marca 2021 by sa mali dohodnúť na zozname najlepších postupov.

5G je možné v praxi použiť v IoT, respektíve je jeho využitie predurčené v tomto technologickom oddieli. Éra 6G siete nám má potom priniesť ešte lepšiu stabilitu pripojenia s “vymaxovanými” prenosovými rýchlosťami. Predtým, ako sa však podarí priniesť úplne prvú stabilnú 6G mobilnú sieť, bude potrebné ešte veľké množstvo výskumov, aby bolo vôbec možné jej komerčné zavedenie.

Ako Komisia vo februári oznámila vo svojej stratégii „Formovanie digitálnej budúcnosti Európy“, plánuje v tejto oblasti dva ďalšie kroky:

Prejav von der Leyen: Vyššie ciele pre emisie a boj proti rasizmu –  euractiv.sk
  • aktualizáciu svojho akčného plánu 5G a 6G v roku 2021. Aktualizovaný plán bude vychádzať z opatrení týkajúcich sa spektra uvedených v odporúčaní a rozšíri ich. Zhodnotí dosiahnutý pokrok a vytýči nové ambiciózne ciele zavádzania sietí 5G,
  • revíziu smernice o znižovaní nákladov na širokopásmové pripojenie. Ďalšie kroky v tomto procese budú otvorená konzultácia na jeseň 2020 a špecializovaná štúdia na zhodnotenie súčasného znenia smernice a posúdenie vplyvu viacerých možností politiky.
Prejav von der Leyen: Vyššie ciele pre emisie a boj proti rasizmu –  euractiv.sk
Ursula von der Leyenová, Predseda Európskej komisie podporuje aktualizáciu akčného plánu pre zavedenie 5G a rozvoj a výskum 6G v roku 2021

Súčasne Komisia dnes navrhla nové nariadenie o spoločnom podniku pre európsku vysokovýkonnú výpočtovú techniku. Zámerom je udržať a rozvinúť vedúcu pozíciu Európy v supervýkonných výpočtových technológiách v prospech celej digitálnej stratégie a celosvetovej konkurencieschopnosti Únie. Bude podporovať výskumné a inovačné činnosti v oblasti nových superpočítačových technológií, systémov a produktov, ako aj rozvíjať potrebné zručnosti na využívanie infraštruktúry a formovať základ pre ekosystém svetovej úrovne v Európe. Týmto návrhom by sa umožnili investície vo výške 8 miliárd eur do ďalšej generácie superpočítačov, čo v porovnaní so súčasnosťou predstavuje podstatne vyšší rozpočet. V nadväznosti na európsky úspech v oblasti vysokovýkonnej výpočtovej techniky ďalšej generácie zohrá superpočítanie kľúčovú úlohu na ceste k obnove Európy. Považuje sa za strategickú investičnú prioritu a podporí celú digitálnu stratégiu, od analýzy veľkých dát a umelej inteligencie až po cloudové technológie a kybernetickú bezpečnosť.

Ešte len sa zavádza 5G sieť, už pracujú na 6G sieti - FinancnyTrh.com
Súčasné obavy o zdravie v súvislosti s elektromagnetickým vyžarovaním telekomunikačných veží nie sú nové. Treba povedať, že sa objavujú už od úplného začiatku veľkoplošného používania mobilných sietí a bezdrôtového telefonovania, pričom posledné dve dekády ukázali, že tie najhrôzostrašnejšie obavy sa nezakladali na realite. Dnes totiž tieto technológie neprestajne používajú miliardy ľudí na celom svete a ak by teda naozaj nejako škodili, daný efekt by musel byť veľmi malý, pretože aj pri takomto masívnom používaní a na takej veľkej populácii je ho veľmi ťažké pozorovať.
Situácia sa s nástupom sietí piatej generácie mení, pretože rozsah použití a takisto frekvencie naďalej stúpajú. Mnohí ľudia tak upozorňujú na to, že tentoraz už prechádzame za bezpečnú hranicu a takpovediac sa hráme s ohňom. V tejto súvislosti sa ale nedá nevšimnúť, že podobné vyjadrenia sme zažili aj pri nástupe 3G a 4G sietí. To, že tieto hlasy znovu počuť pri nástupe 5G teda nie je až takým prekvapením, pričom rovnako ich môžeme očakávať aj v budúcnosti pri nástupe 6G.

rNUlife.sk / Európska komisia

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.