Juraj Hnilica vydáva v deň svojich narodeniný nový album Pohni líca

Tretí sólový štúdiový album Juraja Hnilicu dostal metaforický názov Pohni líca. Aby sa človek, nachádzajúci sa v akejkoľvek životnej situácií, nezabudol usmievať - pohnúť lícami a nájsť vo svojom živote dôvody na úsmev. Pôvodný zámer vydania a taktiež krstu albumu bol naplánovaný symbolicky na 4. apríla, ale kvôli celosvetovej situácii s Covidom bol Juraj nútený pôvodný plán preložiť na nový termín.

Juraj Hnilica, 2020

Album tak oficiálne vychádza v deň Jurajových 35. narodenín, vo štvrtok 10. septembra. Ďuri si totiž vie dopriať darček a už dávno pochopil, že je nesmierne dôležité k prežitiu vyrovnaného a spokojného života vedieť sa potešiť. Termín samotného krstu prekladá na čarovný predvianočný čas, na sobotu - 19. decembra. S prianím priaznivej situácie ohľadom vírusu si Juraj Hnilica najviac želá harmonické prežitie bežných dní v roku, ale predovšetkým jeho krstu, ktorý je neodmysliteľne spojený so žúrom. Kto bol v minulosti svedkom Jurajových krstov, ale i akýchkoľvek koncertov vie, že bezprostredná zábava patrí jednoducho k nemu na pódium. Svojou prirodzenosťou dokáže strhnúť nejeden statický dav a veľmi citlivo roztancuje a rozospieva vnímavých poslucháčov. Ako sám hovorí: "Všetkých nás táto situácia vytrápila už viac než dosť a budem moc rád, keď sa spoločne zabavíme ako nikdy predtým."

Samotný album obsahuje 12 skladieb, ktoré sú muzikantsky veľmi rozmanité a spájajú rôzne hudobné žánre. Juraj je presvedčený, že muzika nemá mať žiadne obmedzenia a hranice, a preto je krásne spájať rôzne jej polohy do jedného celku. Pevne dúfa, že album nenechá ani jedného poslucháča bez akejkoľvek emócie. Podľa jeho slov ide o zatiaľ najsilnejší album, ktorý v sebe skrýva rôzne pravdivé emócie, ktoré sám autor prežil v priebehu dvoch rokov, kým album vznikal. Prvým singlom z albumu bola pieseň Krídla z pavučín, ku ktorej Juraj vytvoril aj videoklip zo záberov, ktoré natočil na rodinnej dovolenke v minulom roku.

Nahrávanie albumu trvalo približne 3 mesiace v domácom štúdiu, kde taktiež vznikli aj predchádzajúce albumy. Veľkú silu vplyvu na človeka vidí Juraj práve v tom, že prvýkrát zhudobnil aj nie moc príjemné témy, na ktoré by však rád poukázal. V piesni Kristián Juraj prostredníctvom skutočného príbehu chlapca poukazuje na problematiku šikany, ktorá by podľa neho nemala mať priestor v modernej spoločnosti. Dozrievanie ako človeka, ale aj ako muzikanta je cítiť v tomto albume viac ako inokedy predtým.

Juraj Hnilica, 2020

Album Pohni líca Juraj nahral so svojou kapelou Galantný jeleň v zložení Michal Kulich (gitara), Michal Vasil (basa), Roland Uškovitš (bicie), Milan Hatala (klávesy). Na tvorbe albumu sa však podieľali aj mnohí hostia, ktorí svojou energiou spestrili niektoré piesne. Konkrétne Nadežda Holenková (violončelo), Andrej Rázg (trúbka), Jana Šifrová (operný spev) a Lucia Machovičová (spev). Citovou záležitosťou je najmä posledné spomenuté meno, lebo ako sám Juraj dodáva: "Som nesmierne rád, že na duet so mnou sa dala prehovoriť aj moja ženička Lucka, s ktorou sme nahrali skladbu Okovy. Trošku mi to trvalo presvedčiť ju, aby duet so mnou naspievala, keďže nie je speváčka, ale zvládla to úplne skvelo a som z tejto piesne veľmi rád. Ja osobne som toho názoru, že ide o moju najkrajšiu pieseň, akú som kedy napísal, ale kto vie, môžem byť zaujatý."

Ďalším zaujímavým hosťom na albume bola víťazka ČSMT 2018 talentovaná bubeníčka Nikoleta Šurinová, ktorá sa podieľala na piesni Svet nie je zlý!. Spoločne natočili aj bláznivý videoklip, ktorý je podľa samotných interpretov oslavou života. Text do tejto piesne napísal známy aforista a spisovateľ Ondrej Kalamár.

Textársky sa okrem Ondreja a samotného Ďuriho na skladbách podieľali aj spisovatelia a textári ako je Ján Martoň a Miro Jurika, ktorý okrem iného textoval skladby aj pre kapelu Team a Paľa Haberu.

rNUlife.sk / Juraj Hnilica

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.