Saxofonista Nikola Bankov ako objav roka na Danish Music Awards

Len 22-ročný saxofonista Nikola Bankov, hudobnými publicistami označovaný ako jeden z najväčších talentov slovenskej ale aj svetovej jazzovej scény, pochádza z Humenného a momentálne študuje na prestížnej Royal Academy of Music v Dánsku. Minulý týždeň si tam na konto pripísal ďalší obrovský úspech - ocenenie Objav roka na Danish Music Awards Jazz 2020.

V kategórii New Name of the Year najskôr medzinárodná odborná porota vybrala zo 144 albumov päť najlepších. Už samotná nominácia slovenského hudobníka, ktorý svoj minuloročný debut nahral s dánskymi spoluhráčmi a jedným výnimočným hosťom, bola veľkým úspechom. Danish Music Awards sú totiž najvýznamnejšie hudobné ceny v Dánsku, možno ich označiť za obdobu amerických Grammy či českých Andělov. O to väčšia bola hudobníkova radosť, keď sa na odovzdávaní cien, ktoré sa uskutočnilo 12. novembra v Bremen Theater v Kodani, dozvedel, že svoju kategóriu vyhral.


Ešte predtým Nikola Bankov bodoval aj na domácej scéne. V septembri získal cenu verejnosti Esprit za najlepší jazzový album roka 2019 a začiatkom roka bol nominovaný na ocenenie Radio_Head Award v kategórii Jazzová hudba. Album s optimistickým názvom Bright Future (Svetlá budúcnosť - pre Nikolu to rozhodne platí) vyšiel na jeseň minulého roka v nórskom vydavateľstve AMP Music & Records. Hosťom v polovici skladieb je svetová hviezda jazzovej scény, americký saxofonista Seamus Blake. Nahrávka hneď po vydaní zarezonovala v zahraničných médiách, kde získala veľmi pozitívne hodnotenia hudobných kritikov.

Nikola Bankov je zástupcom mladej generácie jazzmanov, ktorých štýl je ovplyvnený širokým spektrom hudobných žánrov, najmä prvky elektronickej hudby, rocku či folklóru. Jeho debutový album zachytáva autentickú výpoveď, ktorá spája inšpirujúce a chytľavé melódie s osviežujúcim originálnym zvukom. Na albume sa nachádza sedem autorských kompozícií, ktoré mladý saxofonista postupne tvoril a rozpracovával od svojich šestnástich rokov. Jeho vízia bola spojiť elektroniku so saxofónom, pričom experimentuje s rôznymi efektmi a svoj nástroj posúva do nevídaných polôh.

Zvyšok jeho hudobnej skupiny tvoria jedni z najlepších a najžiadanejších mladých hudobníkov v Dánsku, s ktorými sa Nikola prezentuje na medzinárodných pódiách. Momentálne Nikola pracuje na nových skladbách a budúci rok plánuje nahrávať nový album, ktorý chce, ak to situácia dovolí, odprezentovať na európskom turné.

Nikola Bankov na festivale City Sounds, 2020
Foto: Rudolf Baranovič


rNUlife.sk / Nikola Bankov


Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.