Vo veku 82 rokov zomrel český oscarový režisér Jiří Menzel

Smrť bola jeho čierna nočná mora. Nikdy nemal rád táranie, smrad z fajčenia, piva a zo záchoda. Do krčmy nechodil, na nezmyselné vysedávanie nemal trpezlivosť a neveril, že by tam mohol natrafiť na nejakú inšpiráciu. Český režisér, herec a spisovateľ Jiří Menzel zomrel vo veku 82 rokov. Oznámila to v nedeľu jeho manželka Olga s tým, že Menzel zomrel v sobotu večer v kruhu svojej rodiny, informujú české médiá.

Stokrát radšej zostal doma. A predsa si Jiří Menzel na krčmových historkách postavil svoju kariéru.

On tomu vravel, že mal kliku. Šťastie. V mladosti spoznal knihy Bohumila Hrabala, ktorý v krčmách, naopak, sedel veľmi rád, a potom ešte aj dostal príležitosť, aby jeho dielo sfilmoval.

"V Barrandove mi ponúkli Hrabalov rukopis Ostro sledovaných vlakov. Zobral som to, nakrútil, a to bolo všetko," opísal v rozhovore pre SME, ako v roku 1966 vznikol jeho prvý celovečerný film, za ktorý o dva roky neskôr rovno aj dostal cudzojazyčného Oscara.

Jiří Menzel mal pred necelými tromi rokmi komplikovanú operáciu mozgu, v pražskej nemocnici ho v novembri 2017 prijali so zápalom mozgových blán.

Včera večer doma v našich náručiach tvoje telo opustilo náš pozemský svet. Bolo nám veľkou cťou, že sme ťa mohli sprevádzať na tvojej poslednej ceste,” napísala Olga Menzelová na Facebooku.

Menžela v posledných rokoch sužovali zdravotné problémy. Bojoval s následkami zápalu mozgových blán, ktorý ho pripútal na lôžko, priblížili servery Novinky.cz a Extra.cz.

“Ďakujem za každý deň, ktorý som mohla byť s tebou. Bolo to výnimočné. Ďakujem aj za tie ťažké posledné tri roky. Stále si mi pomáhal. Svojou statočnosťou, chuťou, neobyčajnou vôľou do života a humorom,” napísala Menzelová.

Nikdy celkom nepatril do generácie československej novej vlny, patril však k československému filmovému zázraku. Napriek tomu, nikto by ho nepristihol pritom, ako napína svaly.

Česť jeho pamiatke!

rNUlife.sk / sme

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.