V Bratislave vystúpi big band Modern Art Orchestra so slovenskými hosťami

Kornél Fekete-Kovács (Foto: City Sounds)

Pred jedenástimi rokmi založil maďarský trubkár, krídlovkár, skladateľ a aranžér Kornél Fekete-Kovács Modern Art Orchestra (MAO). Svojou žánrovou flexibilitou a skvelými výkonmi si veľmi rýchlo získal medzinárodný rešpekt u tých najväčších osobností najrôznejších žánrov. Ako sprievodné teleso si ho napríklad v roku 2014 vybral na medzinárodné turné legendárny Ennio Morricone.

V portfóliu Modern Art Orchestra nájdeme spolupráce s ľuďmi ako Bob Mintzer, Dave Liebman alebo Wallace Roney, Rhoda Scott, Mike Garsona, Chrisa Pottea alebo Silje Neergarda, ale aj Mezzoforte, New York Voices či Harlem Gospel Choir. S rovnakou brilantnosťou ako jazz či pop jazz orchester tvorivo interpretuje aj vážnu hudbu – samostatný program je venovaný Bélovi Bartókovi, ktorého 75. výročie úmrtia si v tomto roku pripomíname. Bratislavské vystúpenie bude teda poskladané z pestrých ingrediencií, ktoré sú kompatibilné vďaka vkusu a schopnostiam kapelníka a jeho ansámblu.

Kornél Fekete-Kovács je umelec, známy po celej Európe. Absolvoval Akadémiu Ferenca Liszta v Budapešti. Okrem MAO vedie aj svoj vlastný kvartet a súbor Kornél Fekete-Kovács Shymphonyc. Počas svojej kariéry hral v niekoľkých známych medzinárodných formáciách ako napríklad IASJ Big Band Copenhagen, The European Broadcasting Union Big Band Amsterdam and Budapest, či the Brand International Music Workshop Orchestra a iných. Popri hudobníckych a kapelníckych aktivitách pôsobí aj ako pedagóg.

Bratislavský koncert Modern Art Orchestra sa bude konať v rámci City Sounds festivalu a bratislavského Kultúrneho leta 2020 31. augusta o 19:00 na Nádvorí Starej radnice zadarmo – ako dar všetkým fanúšikom dobrej hudby. Spoluorganizátorom je Bratislavské kultúrne a informačné stredisko a Múzeum mesta Bratislavy. V prípade nepriaznivého počasia sa koncert uskutoční v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava na Laurinskej ulici.

Hudobníci, ktorí si vybrali MAO, nešetrili chválou. Tu je niekoľko referencií:

„Nahrávanie s orchestrom sa mi veľmi páčilo. Hudba bola náročná a profesionalita hudobníkov inšpirujúca. Maďarská hudba je veľmi bohatá a táto skupina pokračuje vo veľkej tradícii.“ – Dave Liebman

„Podľa môjho názoru je to hudba budúcnosti, kde sa rôzne svety zrážajú a vytvárajú niečo svieže a dobrodružné.“ – Bob Mintzer

„S Modern Art Orchestra som si zahral s veľkým potešením. Absolútne profesionálny, dychtivý po hudbe, skvelý inšpiratívny zvuk. Všetky štyri koncerty boli pozoruhodné. Teším sa na návrat o pár rokov. “ – Mike Garson

V Bratislave vystúpi MAO v 18-člennej zostave, hosťami budú flautistka Sisa Michalidesová, saxofonista Nikolaj Nikitin a klavirista Ľuboš Šrámek.

rNUlife.sk / Matej Šálek, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.