Unikátna liečba prostaty vodnou parou? Šetrná a účinná metóda REZUM, liečebný cyklus trvá iba 9 sekúnd

profesor Dalibor Pacík, emeritný prednosta Urologickej kliniky Fakultnej nemocnice Brno

Podľa odhadov lekárov trápia ťažkosti s prostatou až 650 tisíc mužov len v Českej republike. Celosvetovo sú to samozrejme stámilióny. Viac ako polovica týchto mužov problémy celkom prehliada. Následné problémy potom môžu naozaj veľmi znepríjemniť život. Technológia REZUM spočívajúca v aplikácii sterilnej vodnej pary do prostatickej žľazy a možno ho vykonávať aj ambulantne. Zákrok trvá zhruba pol hodiny v lokálnej anestéze. Výkon vedie k zmenšeniu prechodovej zóny prostaty, zmierneniu nežiaducich príznakov spojených s močením a zlepšeniu prietoku moču.

Léčba zvětšené prostaty (hyperplazie) vodní párou - Metoda Rezūm
Liečba zväčšenej prostaty (hyperplázia) metódou Rezum (rízum)

Zväčšená prostata spôsobuje hlavne problémy s močením, najčastejšie v podobe nepríjemne častého močenia. Zdravý muž by mal v noci chodiť na toaletu minimálne a cez deň asi štyrikrát až päťkrát. Aspoň pri štandardnom príjme tekutín. Problémy s prostatou sa obvykle začínajú práve častou návštevou toalety v noci. Pritom čas močenia je dlhší, je nutné viac tlačiť a močiť opakovane. Prúd moču je užší a pritom stále pretrváva pocit neúplného vyprázdnenia močového mechúra. Práve toto sú prvotné príznaky, ktoré signalizujú, že niečo nie je v tele v poriadku.

Veľmi záleží na tom, či si týchto zmien muž včas všimne a začne s tým niečo robiť. Podľa urológov existujú pritom dva druhy mužov -  jedni navštívia lekára, aj keď to nie je až tak nutné. Naopak, druhá skupina mužov si problém s prostatou vôbec nepripúšťa a nelieči sa. Zo zdravotného hľadiska sa im to však môže veľmi nepríjemne vypomstiť.

Čo je to vlastne prostata? Prostata (predstojná žľaza) je prídavná mužská pohlavná žľaza, ktorá dodáva 15 až 30 percent objemu tekutiny ejakulátu zaisťujúceho životaschopnosť spermií. Obopína počiatočnú časť mužskej močovej trubice v mieste, kde opúšťa močový mechúr. Prostata je síce nutná pre plodnosť, dá sa však bez nej žiť.

Prostata 3D zobrazenie ľudské telo
Veľkosťou pripomína vlašský orech a váži približne 20 gramov. Prostata je umiestnená pod močovým mechúrom a obkolesuje močovú trubicu (prstenec). Reálne sa nachádza v priestore medzi lonovou kosťou a konečníkom. Vďaka tomu, že sa priamo dotýka steny konečníka je celkom dobre dostupná. Čo je pozitívne z hľadiska ľahšieho rektálneho vyšetrenia prostaty, ale aj zo sexuálneho hľadiska (prostata je považovaná za akýsi ekvivalent ženského bodu G).

S postupujúcim vekom a v súvislosti s účinkom mužského pohlavného hormónu testosterón sa prostata začne zväčšovať a začne tlačiť na močovú trubicu. Výsledkom sú už spomínané ťažkosti s močením. Tkanivo prostaty váži pri narodení chlapca zhruba 15 gramov. Od pätnásteho roku veku ale dochádza u všetkých mužov k jej zväčšovaniu. Ale pozor, nezväčšuje sa celá žľaza, ale len vnútorná časť prostaty. Rast a rozvoj prostaty je individuálny, niektorému mužovi sa prostata zväčší behom života trikrát až štyrikrát, inému možno len dvakrát. Neznamená to ale, že by tento muž mal ťažkosti polovičné. Naopak, aj muž s menšou prostatou môže mať väčšie problémy s močením.

Nezhubné zväčšenie prostaty sa dá liečiť aj parou, šetrnú metódu použili v  nemocnici Brno - vZdravotnictve.sk
Nezhubné zväčšenie prostaty sa dá liečiť aj parou metódou Rezum Foto: Thinkstock

Veľa mužov má strach, že bude mať prostata vplyv na ich sexuálny život. Na erekciu však meny prostaty našťastie negatívny vplyv nemajú. Na druhú stranu ale problémy s močením môžu znižovať kvalitu sexuálneho života. Predovšetkým v zmysle straty záujmu o partnera. A potom, prostata síce nevytvára hormón testosterón, takže na sexuálny apetít nemá vplyv, ale zväčšovanie prostaty môže mať vplyv na zmenšenie objemu ejakulátu.

A ako problémy so zväčšenou prostatou liečiť? V počiatočných štádiách stačí často len úprava diétneho a pitného režimu. Nasleduje liečba medikamentózna a až v poslednom rade je to klasická liečba operačná. Moderná doba prináša však aj menej invazívne metódy, ktoré pacientovi umožňujú sa problému zbaviť, bez toho aby musel užívať lieky trvalo. Najnovšou a najmenej invazívnou metódou je metóda aplikácie sterilnej vodnej pary do prostaty - metóda REZUM.

 „Ide o konvektívne šírenie tepelnej energie, konkrétne o aplikáciu sterilnej vodnej pary pri teplote 85 °C do piatich zón prostaty. Zákrok sa robí v lokálnej anestéze a je možno vykonávať  ho aj ambulantne,“ povedal profesor Dalibor Pacík, emeritný prednosta Urologickej kliniky Fakultnej nemocnice Brno, ktorý sa na vývoji metódy podieľal ako vedúci výskumník. Výkon vedie k zmenšeniu prechodovej zóny prostaty, zmierneniu nežiaducich príznakov spojených s močením a zlepšeniu prietoku moču.  

„Táto metóda je špecifická tým, že je rýchla a vedie k rýchlej úľave. Vedľajšie účinky sa prejavujú len u malého percenta mužov a sú zanedbateľné,“ dodal profesor Pacík. Spomínané nežiaduce účinky sa môžu prejavovať zhruba 3 mesiace po zákroku a patrí medzi ne napríklad krv v moči alebo bolesť pri močení.

Štandardnou a ideálnou indikáciou tejto metódy je muž s ťažkosťami s močením, zväčšenou prostatou veľkosti 30-90 ml, ktorý nemá močovú infekciu a nemá rakovinu prostaty alebo podozrenie na ňu. Rezum je metóda rýchla, časovo nenáročná, vykonávaná aj ambulatne a aj pri zväčšenom strednom laloku, čo sa predtým riešilo len operačne.

Úspešnosť - obnovenie močenie - bola u tejto neštandardnej indikácie popísaná asi u 70% pacientov. U 30% teda metóda úspešná nebola a bolo nutné pristúpiť následne ku konvenčnej operačnej metóde liečby. Takisto efekt nastupuje pomalšie a po aplikácii liečby je katéter vhodné extrahovať najskôr po 3 týždňoch a pri neúspechu následne vždy po 3 ďalších týždňoch. Pokiaľ k obnoveniu močenia nedôjde do 3 mesiacov, s efektom minimálne 4 až 5 rokov, možno to považovať za neúspech tejto metódy.

Na vývoji technológie sa podieľali tri svetová centrá (USA - Minneapolis, Švédsko - Štokholm a ČR - Brno). Hlavným výskumníkom brnenského centra je profesor Dalibor Pacík, vedúci výskumného tímu v roku 2012-2013. Od roku 2015 sa metóda používa v USA a liečilo sa tu už viac ako 40 000 pacientov. V Európe sa postupne začína uplatňovať od roku 2018, v ČR v Brne od roku 2019. Pri rôznych testoch ide o najlacnejšiu a najefektívnejšiu formu liečby, zdravotné poisťovne na Slovensku ani v Čechách to však neakceptujú, a pacient si ju musí hradiť sám - v ČR (Brno) sa uhrádza okolo 3 tisíc eur, pričom napríklad len v Británii je to mnohonásobne viac, ceny sa pohybujú od 7500 do 15 000 eur.

Špeciálna e-mailová adresa zriadená ku komunikácii o tejto technológii a operačnej metóde, kam je možné adresovať prípadné otázky a záujem je: rezum.pacik@gmail.com

rNUlife.sk / Katarína Belková, Forte communications / Úprava a foto: DM

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(8 votes, average: 4,50 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

1 comment

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.