Kutná Hora si podujatiami pripomína štvrťstoročný zápis v zozname UNESCO

V programe pestrého Kutnohorského leta sú aj podujatia pripomínajúce 25. výročie zápisu zachovaného stredovekého historického centra Kutnej Hory s chrámom svätej Barbory a katedrálou Nanebovzatia Panny Márie v neďalekom Sedleci do zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.    

Kutnohorské léto v chrámu sv. Barbory – Římskokatolická farnost ...

Farnosť Sedlec organizuje špeciálne večerné prehliadky katedrály a ojedinelej kostnice. Zážitkovým programom návštevníci spoznajú pohnutú históriu pôvodne baníckej osady Sedlec, ktorá je dodnes vstupnou bránou do mesta Kutná Hora. V osade založili v roku 1142 prvý cisterciánsky kláštor v Čechách a preto neprekvapuje, že sprievodcom je mních v ich rehoľnom rúchu. S ním spoznajú na cintoríne v pohrebnom kostole Všetkých svätých hornú a dolnú kaplnku. V tej podzemnej pri svite stovky sviečok zažijú jedinečnú atmosféru kostnice, ktorá ma tiež svoju stáročnú históriu a od roku 1870 pozoruhodnú architektonickú výzdobu z niekoľko desiatok tisíc vydezinfikovaných a vybielených ľudských lebiek a kostí. 

10 míst, kde se budete bát

Potom sa sprievod presunie Zámockou ulicou do najstaršej katedrálnej budovy v strednej Európe - kostola Nanebovzatia Panny Márie a svätého Jána Krstiteľa. Ani tam nebude chýbať sviečková atmosféra, impozantný chrámový priestor ozvučí spev gregoriánskeho chorálu a zvuky varhan pri spoznávaní interiérových zákutí mohutnej vzácnej stavby. Návštevníci okrem iných lákadiel za dverami chrámovej klenotnice uvidia skrytý originál gotickej Sedleckej monštrancie z konca 14. storočia, jednej z najvýznamnejších zlatníckych pamiatok Českej republiky a najstaršiu monštranciu na svete. 

Kutnohorské dominanty možno spoznávať i na výstave Zblízka, ktorá v podkroví sedleckej katedrály potrvá do 29. septembra. Profesionálny fotograf Jiří Podrazil názvom pripomína záujemcom ako sa majú pozerať na jeho umelecké zábery. Tie sú farebnosťou a kompozíciou iné ako všeobecne známe pohľady na celé stavby tohto bývalého kráľovského mesta. On ich predstavuje detajlnejšimi pohľadmi na architektúru, pred ktorými treba dlhšie postať a premýšľať, ktorej pamiatke patria.     

Kutná Hora

Štvrťstoročné jubileum zápisu pripomína i výstava Stavitelia katedrál. Predstavuje prácu stredovekých architektov, sochárov a kamenárskych majstrov. Okrem cirkevných stavieb Kutnej Hory sú prezentované sochy z pražskej svätovítskej katedrály, časti kostola svätého Bartolomeja v Kolíne či troch klasických francúzskych katedrál Notre Dame v Paríži, Remeši a Chartres. Návštevníci spoznajú aj slávnu kutnohorskú sochu Bolestného Krista a autoportrét Petra Parléřa, ktorý v roku 1388 začal stavať gotický chrám svätej Barbory. Tento architektonický skvost a symbol Kutnej Hory bol dokončený až v roku 1905. Náčrty staviteľov sú atraktívnou časťou výstavy v kutnohorskom Českom múzeu striebra, kde potrvá do 13. decembra.   

Kutná Hora so vstupmi na známe pamiatky | TRAVELKING
Aktuálně - Kutnohorské léto ... jeden den nestačí!

https://www.kudyznudy.cz/akce/kutnohorske-leto-2020

Pavol Erdziak / rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.