Najemotívnejšia skladba jeho života: Ondrej Kandráč naspieval pieseň, ktorú poslal otcovi do neba!

Rodina je azda tým najdôležitejším, čo vo svojich životoch máme. Je naším bezpečným prístavom, nevyčerpateľným zdrojom bezpodmienečnej lásky, útočiskom a miestom, kde môžeme byť sami sebou. Rovnaký názor má aj obľúbený muzikant Ondrej Kandráč, ktorý v týchto dňoch vydáva nový, veľmi silný singel s názvom Rodné hniezda (Príbeh môjho života). Poslal ho svojmu otcovi do neba a odhaľuje v ňom svoje najintímnejšie spomienky na detstvo, na rodičov a na rodnú dedinku Krásna Lúka.

FOTO: Maroš Ďatko /TV JOJ

Niektoré veci možno nevieme rodičom povedať slovami, možno z rešpektu, úcty, možno sa nevieme tak otvoriť... A celú tú nevyslovenú emóciu my speváci vkladáme do piesne. V jednej skladbe je emócia môjho sveta od detstva cez dospievanie až po súčasnosť,“ povedal Ondrej Kandráč o svojej novej emotívnej skladbe. Pieseň s názvom Rodné hniezda (Príbeh môjho života) má veľkú výpovednú hodnotu a Ondrej ju poslal do neba svojmu milovanému otcovi. Už dlhšie som chcel mať vo svojom repertoári skladbu, ktorá by odzrkadľovala to najdôležitejšie, čo ma v živote formovalo. Keď mi kamarát Rolo Kubina podsunul silnú a emotívnu melódiu, nasledovala ďalšia fáza - napísanie textu,“ vysvetlil Kandráč.

Náš dom, pred ním kostol a sny – metafora aj realita
Tá chuť prvých bozkov, náš dom, pred ním kostol a sny. Viem, otec môj drahý, tu sme spolu hrali a ty? Ty išiel si hore, tam spíš a my tu žijeme dni. Občas sú ťažké a niekedy krásne, tak nám nadelil Pán,“ spieva sa v úvode skladby. O dojímavý  text sa postaral Ondrejov dvorný textár a veľmi dobrý priateľ Vlado Puchala, ktorý má na konte veľké hity ako Hej, sokoly, Včielka, Dva duby či Postav dom, zasaď strom.

Nikto iný ako skvelý textár Vlado Puchala nepripadal do úvahy. Je autorom všetkých našich úspešných piesní. Pozná mňa i moju rodinu. Stál pri mojich hudobných počiatkoch ešte z čias pôsobenia v rozhlase. Jeho texty sú pre mňa uveriteľné a autentické. Náš dom stojí naozaj pred kostolom. Textár Vlado Puchala bol u nás a vycítil a odpozoroval to, čo ma formovalo, duchovne i priestorovo,“ zhodnotil muzikant. Na skladbe sa podieľali skvelí hudobníci ako Martin Valihora, Milo Suchomel, Ondro Juráši, Jimi Cimbala či Zoli Tóth. Zaujímavosťou je aj fakt, že do skladby zapojil viacerých členov svojej rodiny. V piesni si s Ondrejom po prvý raz zaspieval aj jeho brat Milan. Úvodné slová pochádzajú z Kandráčovho archívu a patria práve jeho otcovi. Záverečnú riekanku zas nahrali jeho deti Emka a Ondrík.

Ondrej Kandráč je známy tým, že sa s fanúšikmi zvykne podeliť aj o rôzne súkromné fotografie. Tentoraz však načrel hlbšie do svojho rodinného albumu a vo videoklipe k skladbe Rodné hniezda ukázal množstvo intímnych rodinných záberov. Doplnené sú malebnými obrazmi slovenskej prírody, po ktorej sa muzikant prechádza. Ide o umeleckú metaforu, ktorá pripomína, ako človek kráča životom. Zároveň vypovedá o tom, že nech sa vyberie kamkoľvek, vždy sa vráti k teplu svojho domova.

Som tolerantný človek, ale myslím si, že nič lepšie ako fungujúcu rodinu nikto ešte nevymyslel. Cieľ nášho života nie je v tom, ako rýchlo a až kam vieme utiecť. Podstatné je, či sa viem vždy vrátiť k sebe a opýtať sa sám seba: Som stále ten chlapec, ktorý si plní svoje sny a verí hodnotám, ktorým veril ako dieťa? Nech je tak, či onak, túto skladbu chcem venovať môjmu otcovi. Práve v tomto roku - 26. júna by sa dožil svojich 70. rokov.“

Videoklip vznikol pod režisérskou taktovkou úspešného Tomáša Eibnera a participoval na ňom aj fotograf Martin Krystýnek. „V čase sa mení nepodstatné na podstatné. To, čo som niekedy odmietal, napríklad hru na husliach, to mi rokmi príde ako dôležité. To, čo nám rodičia hovorili v detstve, nerob, nesmieš, pozor a čo nám tak liezlo na nervy, to opakujeme - či chceme alebo nie - svojim deťom. Neoplatí sa v živote zle vychovať vlastné deti. Deťmi a nádejou sa presahujeme, preto musíme do detí vložiť to najlepšie z nás tak, ako to nám dali do vienka naši rodičia,“ uzavrel s úsmevom. 

rNUlife.sk / Renáta Tomášová, PR WARNER MUSIC

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 2,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.