Filmový festival v Karlových Varoch má svojho hlavného víťaza! Krištáľový glóbus pre lásku vyhral srbský film Strahinja

Na 55. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch si hlavnú cenu vo Veľkej sále hotela Thermal prevzali v sobotu tvorcovia snímky Strahinja. Nakrútil ju srbský režisér Stefan Arsenijevič "ako epos o migrácii". U porotcov bodovala aj česká režisérka Erika Hníková. Porotcovia ocenili jej dokument Každá minuta života, informoval server Novinky.cz. Cenu medzinárodnej filmovej kritiky FIPRESCI v sobotu na festivale v Karlových Varoch získal film Zkouška, na ktorom sa produkčne podieľalo Německo, iránsky Kurdistan a Katar. Dráma zasadená do irackého Kurdistanu zničeného vojnou skúma v blízkovýchodnej kinematografii opomíňanú tému ženských práv. Dve ceny nestatutárních porot festivalu si odnesl film Strahinja, ocenění získal i český dokument Jednotka intenzivního života.

Vzdať sa z lásky toho nejcennejšieho - milovaného človeka. To ocenila porota karlovarského festivalu na koprodukčnom srbskom príbehu dvoch afrických migrantov s názvom Strahinja. Režisér Stefan Arsenijevič, ktorý ho natočil na motívy stredovekej poémy, si zaň dnes na slávnostnom zakončení festivalu odniesol Krištáľový glóbus. Jeho protagonista Ibrahim Koma vyhrl tiež cenu za najlepšieho herca a od veľkej radosti dal voľný priechod emóciám a svojmu temperamentu a na javisku si pri preberaní ceny od radosti poskočil priam ako atlét.

Snímka Strahinja si odviezla ešte iné ocenenia. Za kameru členovia hlavnej poroty udelili zvláštne uznanie kameramanke Jelene Stankovičovej.

Snímka Strahinja bodovala tiež v kategórii za najlepší herecký výkon. Cenu získal francúzsky herec Ibrahim Koma.

V ženskej kategórii uspela Éléonore Loiselleová, a to za svoj výkon v kanadskej snímke Boje.

Kanadský film podľa scenára Cynthie Tremblayovej sa zameriava na 20-ročnú Emmu, ktorá sa po stopách svojho otca rozhodne vstúpiť do armády. Túži sa zbaviť represívneho pocitu existenciálnej prázdnoty. V armádnom prostredí plnom drsnej disciplíny sa poslušne podriaďuje jej represívnym pravidlám, ktoré však nedokážu potlačiť city a emócie, ktoré začína prechovávať ku svojmu nadriadenému, seržantovi Richardovi.. Ide o celovečerný režijný debut režiséra Nicolasa Roya, ktorý vo vyhlásení uviedol, že "film sa zaoberá niekoľkými citlivými témami (vojenské nasadenie a hierarchia, dominancia vo vzťahoch, zvrátenosť, znásilnenie), ale jednou z jeho silných stránok je urobiť to prostredníctvom rôznych aspektov prizmy (mnohostena)“.

https://variety.com/2021/film/global/karlovy-vary-wars-1235044472/?jwsource=cl

Cenu za réžiu získal tvorca nemeckej snímky o krízi partnerského vzťahu Ne Dietrich Brüggemann. Ten si došiel pre glóbus v elegantnom klobúčiku a vzdal poklonu britskému filmu Bod varu. „Takto by som chcel vedieť točit, to bola úplná podívaná!“ zhodnotil film, ktorý sa na prehliadke nadmieru tešil i divackej pozornosti.

Veľkú cenu súťaže Na východ od Západu získal ruský film Rus (Nuuccha) režiséra Vladimira Munkujeva. Snímka Rus (festivalový názov), je príbeh chudobného jakutského páru, ktorý práve pochoval novorodeniatko a chystá sa na príchod drsnej zimy. Cárske úrady im pridelia na starosť politického väzňa, čo zjavne ovplyvní ich životy viac, akoby čakali. Je to príbeh zasadený do obdobia cárskeho Ruska, do konca 19. storočia. Vznikol na motívy prác poľského spisovateľa W. Sieroszewského, ktorý sa s jakutskou kultúrou a tradíciami zoznámil počas svojho vyhnanstva na Sibíri. Sugestívna dráma debutujúceho Vladimira Munkujeva je pozoruhodnou ukážkou v zahraničí dosiaľ veľmi málo známej jakutskej kinematografie a zároveň výrazným hlasom do debaty na tému následkov kolonizácie a násilnej asimilácie národov na území cárskeho Ruska.

V rámci tejto kategórie potom bodovala ďalšia Češka. Zvláštnu cenu získal dokument Adély Komrzý Jednotka intenzivního života. Ten zaujal tiež divákov, ktorí ho v celkovom poradí svojho hlasovania posunuli na tretie miesto.

Zvláštnym uznaním potory bol ocenený nový česko-slovenský film Každá minúta života od významnej českej dokumentaristky Eriky Hníkovej. Počas festivalu sa film vďaka svojej téme i spracovaniu stal najdiskutovanejším dielom festivalu a v slovenských i českých médiách vyvolal nemalé kontroverzie. Snímka Každá minúta života je skutočným príbehom slovenskej rodiny Hanuliakovcov zo Žiliny, ktorých režisérka pozoruje a to bez komentára. Rodičia svojho syna vychovávajú tak, aby sa z neho stal špičkový hráč NHL a po všetkých stránkach „kvalitný človek”. Venujú mu skutočne každú minútu svojho života. Film uznávanej režisérky Eriky Hníkovej pozorovateľským štýlom pokladá nástojčivé otázky — Robíme pre svoje deti dosť? Alebo toho robíme viac než dosť? 

Na slávnostnom ukončení boli rozdané aj dve ceny prezidenta festivalu. Prevzali si ich český režisér Jan Svěrák a americký herec Ethan Hawke. Tie dlhé minúty čakania v sále, keď sa čakalo na príchod amerického herca Johnnyho Deppa, vyplnili príjemne. Rozprávaním, poznamenali Novinky.cz. Depp nakoniec prišiel so značným oneskorením, čo však fanúšikom, ktorí na neho vonku aj hodiny čakali, nijako nevadilo.

Hviezdou večera sa dnes stal americký herec a režisér Ethan Hawke (na obrázku dole), ktorý dostal špeciálnu cenu prezidenta MFF. „Videl som tu okolo seba množstvo ľudí, ktorí majú radi film a chodia radi do kina. Bolo mi tu s vami naozaj veľmi dobre. Milujem film, divákov a miestnu atmosféru! ďakujem za ňu,“ povedal herec, ktorému organizátori tradične pripravili zostrih jeho filmov.

Divácku cenu Práva nakoniec získal film Davida Ondříčka Zátopek. Ten vstúpil do českých kín vo štvrtok a na festivale mal viac ako rok odkladanú premiéru. Zátopek je film a medzinárodnými ambíciami a ktorý vie, ako byť v cieli prvý. Emil Zátopek je štornásobný olympíjsky víťaz, najlepší športovec sveta v rokoch 1949, 1951 a 1952.

rNUlife.sk / TASR, Denik.cz, Novinky.cz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.