Naši umelci sa spájajú, iniciatíva "Aby kultúra žila" predstaví svoj prvý online festival

Pre mnohých hudobníkov, organizátorov podujatí či kultúrne centrá znamená nová krízová situácia, ktorá v súvislosti s koronavírusom nastala, veľký problém, s ktorým sa v najbližšom čase budú musieť vysporiadať. Nová iniciatíva im chce pomôcť preklenúť najnáročnejšie obdobie a súčasne prinášať živú hudbu k fanúšikom bezpečne a bez rizika šírenia nákazy.

Jedným zo zakladateľov iniciatívy Aby kultúra žila je Peter Konečný, fotograf a jazzový hudobník, ktorý spustil iniciatívu presne pred týždňom, 13. marca, svojím blogovým príspevkom, v ktorom upozorňuje na beznádejný stav, v ktorom sa zo dňa na deň ocitlo množstvo jeho priateľov. Pridala sa k nemu Zuzana Suchová, fundraising konzultantka zapojená do viacerých celospoločenských iniciatív, Michal Švihra z ticketingovej platformy Tootoot.fm, Ondrej Geče z vydavateľstva Slnko Records, Daniela Grečnerová z agentúry House of Ukulele a projektová manažérka Tatiana Kravčenko.

2nd set - Julia Banholzer, Anthony Wonsey, Neal Caine, Taru AlexanderAkekolvek prispevky su vitane - Donations welcomed: Tatra Banka prevodom na ucet: SK9611000000002913833962PayPal: hankasinger@gmail.comVenmo/Cash App: @hankagsinger

Zveřejnil(a) Hanka G Singer dne Čtvrtek 19. března 2020
Hanka G Quartet *Julia Banholzer, Anthony Wonsey, Neal Caine, Taru Alexander

Platforma prináša online koncerty z celého sveta a v spolupráci s kapelami organizuje online výzvu na podporu umelcov, ktorí minimálne na niekoľko mesiacov prišli o svoj tradičný zdroj príjmov - živé hranie v kluboch a na festivaloch. Fanúšikovia, ktorí chcú svojich obľúbených hudobníkov podporiť, si môžu zakúpiť pamätnú vstupenku na akýkoľvek live stream koncert pod záštitou iniciatívy. Prispieť však môžu kedykoľvek aj bez virtuálnej účasti na niektorom z koncertov. Za pár dní od spustenia sa iniciatíve podarilo vyzbierať viac ako 2400 eu.

Hanka G s kvartetom odohrala online koncert

Sériu "gaučových koncertov" pod hlavičkou iniciatívy odštartovala vo štvrtok (19.3.) slovenská jazzová speváčka Hanka G, ktorá zároveň demonštrovala hlavnú výhodu takýchto koncertov - že umelec totiž môže byť kdekoľvek na svete a aj tak môže potešiť svojich fanúšikov na Slovensku. Hanka Gregušová svoje dva hodinové sety s americkým kvartetom (Julia Banholzer, Anthony Wonsey, Neal Caine, Taru Alexander) odohrala v New Yorku, kde žije a pôsobí už niekoľko rokov. Obe časti vystúpenia nájdete na jej Facebookovej stránke. Zoznam ďalších koncertov bude postupne aktualizovaný na stránke projektu na Tootoot.fm.

Akonáhla to situácia dovolí, chystá iniciatíva prvý virtuálny festival, ktorý prinesie umelcom možnosť vysielať svoje koncerty z pódia s profesionálnym ozvučením a svetlom - avšak s rešpektovaním a dodržaním všetkých aktuálnych nariadení. "Reflektujeme súčasnú situáciu okolo koronavírusu, ale cieľom je zároveň vytvoriť niečo dlhodobé - inovatívny formát na šírenie hudobného obsahu, ktorý môže fungovať aj keď kríza pominie a priniesť potenciálne príjmy umelcom aj zážitky fanúšikom, divákom," hovorí Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records.

"Vieme, že tento stav nebude trvať chvíľu a následky budeme musieť znášať ešte dlho. Aj nás sa to bytostne týka, nielen osobne, keďže mnoho ľudí v kríze osobne poznáme, ale aj profesionálne. Preto chceme pomôcť umelcom a ľuďom z pridružených profesií a dávame k dispozícii naše technológie a platformu na šírenie live vysielaní koncertov a na realizáciu výzvy na podporu - symbolicky, cez vstupenky," dopĺňa Michal Švihra z Tootoot.fm. "Umelci nám to vrátia krásou. Ak by bola situácia opačná, hrali by v náš prospech zadarmo na benefičných akciách. Nikdy ich nebolo treba prosiť. Spravili to stokrát a spravia to zas. Sme na rade. Pridajte sa," uzatvára svoju výzvu v spomínanom blogovom príspevku Peter Konečný.

Zakladatelia iniciatívy sú si vedomí, že mimoriadny stav negatívne zasiahol nielen oblasť kultúrv. Finančné ťažkosti hrozia aj ľuďom v iných odvetviach a samozrejme podporu spoločnosti si v týchto ťažkých časoch zaslúžia najmä ľudia pracujúci v prvej línii boja proti koronavírusu na čele s lekármi a zdravotníckym personálom. Snažia sa však svojou aktivitou pomôcť v oblasti, kde veria, že to dokážu najlepšie, a zároveň veria, že je dôležité, aby aj po tom všetkom, čo táto kríza so sebou prinesie, kultúra žila.

Aktivity iniciatívy môžete sledovať na webovej stránke www.abykulturazila.sk a na stránkach platformy Tootoot.

Redakciu NUlife.sk informovala Daniela Grečnerová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.