Organista Massimo Dal Prà prinesie do Bratislavy povznášajúcu atmosféru Baziliky sv. Antona v Padove

V Bratislave po prvý raz vystúpi organista Baziliky sv. Antona v Padove Massimo Dal Prà. Jeho koncert Ecce Crucem Domini sa uskutoční v pondelok 2. decembra 2019 o 18.00 hod. vo Františkánskom kostole. Na programe sú okrem iných aj skladby od Johanna Sebastiana Bacha, Antonia Vivaldiho, Cesare Francka, Theodora Duboisa a Johanna Gottfrieda Walthera. Koncert sa koná v spolupráci Talianskeho kultúrneho inštitútu a Rehole menších bratov Františkánov, pod záštitou veľvyslanca Talianskej republiky na Slovensku Gabrieleho Meucciho. Vstup je voľný.

MAssimo Dal Prá

 „Po koncertoch, na ktorých sa bratislavskému publiku v rokoch 2017 a 2018 po prvý raz predstavili Eugenio Becchetti, hlavný organista horného kostola Baziliky sv. Františka v Assisi a Gianluca Libertucci, organista Baziliky sv. Petra vo Vatikáne, tak aj tento rok sa uskutoční ďalšie veľké hudobné predstavenie v podaní Massima Dal Prà, organistu Baziliky sv. Antona v Padove,“ povedal k hudobnej tradícii, ktorá je bodkou za filmovým festivalom MittelCinemaFest, Marco Gerbi z Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.

Massimo Dal Prà má odohraných vyše 600 koncertov – buď  ako sólista, alebo ako doprovod sólistov, sakrálnych i operných zborov tak v Taliansku ako aj v zahraničí. Je skladateľom sakrálnej hudby a popri koncertnej činnosti sa venuje aj vzdelávaniu, spolupracuje s hudobnými vydavateľstvami. Od roku 2007 je aj riaditeľom zboru pri „Cappella Musicale San Benedetto Abate della chiesa di San Benedetto“ (Hudobný zbor sv. Benedikta, opáta, pri Chráme sv. Benedikta) v Padove. Dal Prà je tiež učiteľom organovej hudby na “Scuola Diocesana” v Padove a učiteľom teórie a hry z listu na Konzervatóriu “F. Venezze” v Rovigu.

Massimo Dal Prà prijal pozvanie do Bratislavy s nadšením a vyjadril radosť a česť hrať po prvýkrát na Slovensku. Okrem iného spomenul, že bratislavský koncert je jedným z posledných v tomto kalendárnom roku, nakoľko počas decembra bude zaneprázdnený hrou na organ počas bohoslužieb v bazilike v Padove,“  dodal Marco Gerbi.

Massimo Dal Prá

Okrem diel spomínaných hudobných skladateľov si návštevníci koncertu budú môcť vypočuť aj skladbu od Oresteho Ravanella (1871-1938), skladateľa sakrálnej hudby a riaditeľa orchestra Baziliky sv. Antona. Názov koncertu “Ecce Crucem Domini” pochádza z jednej krátkej modlitby, o ktorej sa vraví, že ju sv. Anton odporučil na odvrátenie nebezpečenstva a pokušenia. Františkánsky pápež Sixtus V dal modlitbu vytesať do základne obelisku, ktorý dal postaviť na Námestí sv. Petra v Ríme.

Bazilika sv. Antona v Padove

                Bazilika sv. Antona, ktorú Padovčania nayzývajú “Il Santo”, je hlavnou historickou pamiatkou mesta a jedným z najväčších umeleckých a architektonických diel na svete. Je tiež jedným z najznámejších a najnavštevovanejších miest kresťanstva s miliónmi turistov a pútnikov. Sú v nej uložené relikvie sv. Antona. Výstavba chrámu sa začala v roku 1232 na počesť svätca a dokončili ju koncom 13. storočia. Na námestí pred bazilikou sa nachádza majestátna jazdecká socha Gattamelata od Donatella.

Redakciu NUlife.sk informovala Zuzana Golianová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.