Slovenský film o e-mailoch od nigérijského princa bodoval na prestížnom nemeckom festivale

Nemecký Filmový festival Cottbus zameriava svoju pozornosť na kinematografie krajín strednej a východnej Európy a pre náš región má mimoriadne veľký význam. Slovenské snímky do svojho programu zaraďuje pravidelne, len výnimočne sa však podarí tvorcom a tvorkyniam domov priniesť ocenenie. V sobotu 12. decembra 2020 tam však výrazne zabodoval študentský film režiséra Petra Hofericu s názvom Pozdrav z Nigérie, ktorý získal hlavnú cenu súťaže krátkych filmov.  

Film tragikomickou optikou nazerá na problematiku internetovej gramotnosti a medzigeneračnej komunikácie v rodine. Keď dôchodcovi Emilovi napíše e-mail nigérijský princ a žiada finančnú pomoc, neostáva mužovi nič iné, než ju (za nesúhlasu zvyšku rodiny) poskytnúť. Princ mu na oplátku sľubuje kráľovskú vďaku a polovicu svojho dedičstva. Cesta na Slovensko je však podľa jeho správ plná neočakávaných komplikácií...

„Cena z Cottbusu je pre mňa skvelou motiváciou a povzbudením do ďalšej tvorby. Práve takéto festivaly sú prvým krokom mladého filmára k nadväzovaniu medzinárodných kontaktov - zoznamujem sa s inými filmármi, prezentujem svoj film a je to taká skúšobná verzia toho, ako to bude vyzerať pri práci na celovečernom filme,“ hovorí Hoferica, ktorý ocenenú snímku nakrútil ako semestrálne cvičenie v štvrtom ročníku štúdia réžie hraného filmu na Filmovej a televíznej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU). Jeho dielo aktuálne zbiera úspechy na ceste svetovými festivalmi – začiatkom decembra získal Pozdrav z Nigérie cenu za najlepší scenár na francúzskom Filmovom festivale Poitiers.

Filmová a televízna fakulta VŠMU je so svojou tridsaťročnou históriou najstaršou filmárskou vysokou školou na Slovensku a vďaka bohatej študentskej tvorbe aj najväčším producentom filmov v krajine. V súčasnosti ponúka štúdium filmovej a televíznej scenáristiky, réžie hraného a dokumentárneho filmu, kamery, animovanej tvorby, strihovej a zvukovej skladby, produkcie, vizuálnych efektov, herného dizajnu a audiovizuálnych štúdií.

rNUlife.sk / Peter Gašparík, PR manažér FTF VŠMU

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.