4 akčné vyhlásenia SBaA na rozvoj elektromobility a ukladania energie na Slovensku

V Bratislave sa včera skončila prvá medzinárodná konferencia venovaná batériovým technológiám a úložiskám energie. Jej organizátori, členovia Slovenskej batériovej aliancie (SBaA), si zadefinovali akčné kroky manifestu, ktoré by mali zabezpečiť rozvoj jednotlivých oblastí batériového priemyslu nielen na Slovensku.

Európski spíkri sa na konferencii Energy Manifest venovali analýze a konkrétnym riešeniam elektromobility a možnostiam ukladania energie. Zameriavali sa na štatistické predpovede pre energetický sektor a ako by mohol celý hodnotový reťazec vyzerať v najbližšej budúcnosti.

Účastníci konferencie tiež ocenili spoločnú platformu, kde sa spája akademická pôda a podnikateľský sektor, čo je dôležité najmä pre výskum a vývoj batérií na Slovensku.

Nadväzujúc na závery odborných diskusií v jednotlivých tematických paneloch medzinárodnej konferencie Energy Manifest, sa účastníci dohodli na prijatí nasledovných vyhlásení k aktuálnej situácii v oblasti elektromobility a ukladania energie na Slovensku.

1. Je nevyhnutné urýchliť zavádzanie elektromobilov a vytvorenie takého legislatívneho prostredia, aby bolo možné urýchlené dobudovanie a ďalší rozvoj adekvátnej dobíjacej infraštruktúry na Slovensku.

2. Je nevyhnutné prijať novú legislatívnu úpravu a pravidlá trhu pre uskladnenie elektrickej energie.

3. Je nevyhnutné podporiť interdisciplinárny výskum a transfer inovácií zo zahraničia v oblasti batérií a pripraviť akademický sektor na vzdelávanie odborníkov pre celý batériový hodnotový reťazec od výroby, testovania až po recykláciu.

4. Je nevyhnutné zabezpečiť podporu najmä zo strany vlády Slovenskej republiky  pre financovanie projektov slovenského batériového ekosystému s cieľom zabezpečiť výrobu vlastných slovenských produktov v celom batériovom hodnotovom reťazci.

SBaA – Slovenská Batériová Asociácia je záujmové združenie právnických osôb, ktoré rozvíja konkurencieschopný batériový ekosystém od výskumu, výroby až po recykláciu. SBaA je výkonnou platformou pre spoluprácu medzi verejným a súkromným sektorom, inovátormi, akademickou obcou a finančnými inštitúciami, s cieľom reálne sa podieľať na hodnotovom batériovom reťazci v Európe.

Podľa TS LENKA KOLLEROVÁ, NEOPUBLIC / REDakcia NUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.