Čoraz viac nemeckých firiem plánuje odchod z krajiny pre vysoké ceny energií

Čoraz viac priemyselných podnikov v Nemecku zvažuje vzhľadom na vysoké ceny energií a iné problémy odchod z krajiny. Presun výrobných kapacít do zahraničia plánuje alebo už realizuje takmer tretina firiem, čo je približne dvakrát viac ako v uplynulom roku, oznámila v utorok Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK).

Tendencia presúvať výrobu je najvýraznejšia v prípade spoločností s 500 a viac zamestnancami. Medzi nimi plánuje kapacity do zahraničia presunúť, pripadne ich už presunulo 43 % oslovených podnikov. Tieto podniky sú zvyčaje úzko prepojené so zahraničnými trhmi a čelia mimoriadne silnej konkurencii z iných krajín.

Obavy firiem súvisiace s ich konkurencieschopnosťou sa dramaticky zvýšili a dôvera podnikov v energetickú politiku je na historickom minime, uviedol zástupca výkonného riaditeľa DIHK Achim Dercks.

Ceny dovozu do Nemecka klesli v júli najprudšie za 36,5 roka

Ceny dovozu do Nemecka klesli minulý mesiac o viac než 13 %. To je výraznejší pokles, než sa čakalo a zároveň najprudší za 36,5 roka. Poukázali na to najnovšie údaje nemeckého štatistického úradu Destatis. Informovali o tom agentúra Reuters a portál tradingeconomics.

Destatis v stredu uviedol, že dovozné ceny klesli v júli medziročne o 13,2 %. To znamená najvýraznejší pokles od januára 1987. Dôvodom je invázia Ruska na Ukrajinu vo februári minulého roka, v dôsledku čoho zaznamenali ceny dovozu vlani prudký rast, najmä v prípade cien energií.

Pokles je o niečo výraznejší aj v porovnaní s odhadmi analytikov. Tí počítali s ich poklesom od 12,9 % do 13,1 %. Najprudšie klesli v júli ceny dovážaných energií, konkrétne o 47,4 %. V rámci nich výrazne klesli ceny plynu (58,7 %) či uhlia (63,7 %). Bez započítania energií klesli ceny dovozu do Nemecka minulý mesiac medziročne iba o 3,1 %.

Reálne mzdy v Nemecku sa prvýkrát po dvoch rokoch mierne zvýšili

Reálne mzdy v Nemecku sa prvýkrát po dvoch rokoch mierne zvýšili. V druhom štvrťroku veľmi výrazný rast miezd o 6,6 % prevýšil rast spotrebiteľských cien o 6,5 %, vďaka čomu boli mzdy v medziročnom porovnaní vyššie o 0,1 %, oznámil v utorok nemecký štatistický úrad.

Nárast reálnych miezd v Nemecku naposledy zaznamenali v druhom štvrťroku 2021, a to o 3,2 %. Nominálny rast miezd od apríla do júna o 6,6 % bol podľa úradu najvýraznejší od začiatku zberu údajov v roku 2008. Prispela k tomu zvýšená minimálna mzda, ako aj príplatky na zmiernenie vplyvu inflácie, ktoré vyplácali mnohé podniky. Tieto príspevky môžu byť až do výšky 3000 eur oslobodené od daní a odvodov.

Najvyšší nárast miezd zaznamenali pracovníci s nízkymi príjmami, a to o 9,7 %. Spomedzi odvetví rástli nominálne mzdy najmä v tých oblastiach, ktoré počas pandémie nového koronavírusu zaznamenali hlboký prepad. V gastronómii sa mzdy zvýšili o 12,6 %, v doprave a skladovaní o 10 % a v segmente umenie, zábava a rekreácia o 11,9 %.

Nemecká vláda schválila program na podporu rastu a investícií

Nemecká vláda pritom v utorok schválila program na podporu hospodárskeho rastu. Vláda využije daňové opatrenia, ktoré pomôžu zabezpečiť, aby sa potrebné investície realizovali čo najskôr, vyhlásil kancelár Olaf Scholz.

Desaťbodový plán zahŕňa daňové úľavy pre podniky, zníženie byrokracie, investície do ochrany klímy, uľahčenie príchodu kvalifikovaných pracovníkov zo zahraničia či rýchlejšie plánovacie a schvaľovacie postupy. Aktuálne spomalenie hospodárskeho rastu by podľa dokumentu nemalo viesť k tomu, že sa budú brzdiť dlhodobé podnikové investície alebo že ešte viac klesne bytová výstavba.

Vláda si uvedomuje, že Nemecko rastie menej dynamicky ako iné krajiny, na druhej strane vidí obrovský potenciál na zmenu, ktorú podporí rôznymi opatreniami, uviedol minister financií Christian Lindner. Poukázal predovšetkým na zákon, ktorý počíta s miliardovými daňovými úľavami pre podniky a plánované stimuly na podporu bytovej výstavby.

Popredné podnikateľské združenia v Nemecku vyzvali tento týždeň vládu na prijatie balíka úľav s dôrazom na ceny energií, ktoré považujú v medzinárodnom porovnaní za príliš vysoké. Požiadavka na zavedenie štátom dotovaných cien elektriny v priemysle, ktorá je predmetom sporu v rámci vládnej koalície, zatiaľ zostáva nesplnená.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.