V Bratislave sa dnes začína Gypsy Fest, jeden z najväčších rómskych festivalov na svete

Otvárací večer trojdňového festivalu Gypsy fest vypukne už dnes od 19, 00 a bude patriť 30. výročiu Nežnej revolúcie. Na Hlavnom námestí v Bratislave budú o tejto téme diskutovať Anna Koptová, prvá rómska poslankyňa Slovenskej národnej rady ČSFR, Jana Horváthová - dcéra prvého rómskeho poslanca Českej národnej rady ČSFR Karola Holomka a Arne Mann z Ústavu etnológie a sociálnej antropológie SAV.

"Pred Novembrom’89 sa aktivizovali aj Rómovia. Založili svoj politický subjekt a napokon sa aj dostali do oboch parlamentov. Rómovia boli neskôr uznaní za národnostnú menšinu. Na Slovensku vzniklo divadlo Romathan či rómske noviny. V Česku zase vzniklo múzeum. O týchto historických udalostiach sa však vie málo. Otvárací koncert Gypsy Festu preto bude venovaný Nežnej revolúcii," povedal hovorca festivalu Róbert Hamburgbadžo.

Diskusiu spestrí koncert českej kapely Kale, pre ktorú boli ponovembrové roky osudové. V tom čase totiž odštartovala ich hviezda kariéra po boku nedávno zosnulej speváčky Věry Bílej, vďaka ktorej sa dostali na výslenie. Dvorná kapela legendárnej divy zaspieva notoricky známe hity v pôvodných aranžmánoch. K spolupráci si prizvala speváčku Gitanu.

Druhý festivalový deň bude zase venovaný domácim kapelám a interpretom. Program začne v historickom centre Bratislavy už o 15:00 hodine. Návštevníci sa môžu tešiť na kapelu Gipsy Boys Ulak, Tomáša Botlóa, duo Maco Mamuko, rómsky folklórny súbor Roma Sam či na českú formáciu Imperio. Piatkový večer vyvrcholí veľkolepým koncertom rumunskej kapely Gipsy Casual.

12. ročník Gypsy Festu organizátori ukončia takmer dvojhodinovým koncertom Igora Kmeťa ml. a jeho hostí. Umelci ho pripravili exkluzívne pre najväčší rómsky festival na Slovensku. V programe vystúpi Rytmus, raper ElpeAnabela MollováIgor Kmeťo st. a ďalší.

Gypsy Fest od roku 2008 organizuje občianske združenie Roma Production. Na festivale doteraz vystúpilo viac ako 150 umelcov zo 17 krajín sveta. O Festivale informovala napríklad aj spravodajská televízia CNN. Podujatie podporil Fond na podporu kultúry národnostných menšín, TIPOS, národná lotériová spoločnosť, Bratislavský samosprávny kraj a Bratislavské kultúrne a informačné stredisko. Festival je súčasťou bratislavského Kultúrneho leta a Hradných slávností.

Viac info a program na : http://www.gypsyfest.eu/

Redakciu NUlife.sk informoval organizátor Róbert Hamburgbadžo OZ Roma Production /DM/youtube

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.