Zmeny v e-commerce? Prinášame názor Petra Braunfelda, obchodného riaditeľa skupiny 123kuriér

Segment e-commerce v posledných rokoch nepretržite rástol. Zmena správania spotrebiteľov smerom k pohodlnému nakupovaniu on-line priniesla okrem rýchleho rozvoja segmentu aj pozitívne zmeny v technológiách logistických služieb a sofistifikácii procesu nákupu. Skokový nárast e-commerce prišiel v súvislosti s koronakrízou, kedy na internete začali nakupovať aj spotrebitelia, ktorí doteraz váhali, alebo preferovali kamenné predajne. Teraz sa zdá, že po dlhej dobe dochádza k zmene.

Aké dopady na e-commerce má súčasná situácia, keď na európsku ekonomiku doliehajú dôsledky covidu v podobe prerušenia globálnych logistických reťazcov, a navyše vojnového konfliktu na Ukrajine, ktorého dôsledky pociťujeme, ale zatiaľ ich nedokážeme v plnej miere predikovať?

Prinášame názor Petra Braunfelda, obchodného riaditeľa skupiny 123kuriér/123kurier, ktorá poskytuje balíkovú logistiku pre všetkých, teda v oblasti B2B, B2C, D2C a C2C na česko-slovenskom území vo vlastnej prepravnej sieti.
Ako sa prejavuje súčasná situácia na stave balíkových prepráv pre e-commerce? Dochádza k poklesu obratu?

Musím povedať, že došlo skutočne k citeľnému poklesu obratu, a to hlavne v segmentoch B2B a B2C. V oblasti doručovania zásielok z firiem na súkromné adresy, ktoré u nás doteraz predstavovalo 70 % z celkového počtu zásielok, sa prejavuje pokles „nákupnej chuti“ obyvateľstva, čo je ale očakávaný jav. Ľudia teraz nakupujú iba nevyhnutné veci a inak sú šetrní. Po dlhej dobe teda dochádza k poklesu prepráv pre e-commerce.

V akých oblastiach, respektíve akého tovaru sa pokles dotýka?

Najciteľnejší pokles je v drahých komoditách, ktoré neslúžia na každodennú spotrebu. Avšak citeľný pokles je aj v segmente fashion. Na druhej strane segment C2C, teda zasielanie balíkov medzi súkromnými osobami, je stabilný. Tu pokles nezaznamenávame.

Aký je podľa Vás výhľad? Ide len o prechodný jav?

Čo sa týka výhľadu na celkový nárast spotreby, je možné, že sa priblíži k normálu s nadchádzajúcou jarnou sezónou a pekným počasím, čo vychádza zo skúsenosti a porovnania s predchádzajúcimi rokmi. Ako ďaleko sa ale obratovo priblížime plánovaným číslam, nie je zo známych príčin teraz predikovateľné.
Viete, aktuálny pokles v e-commerce spôsobilo viac faktorov. Jedným z nich bolo aj to, že „vďaka“ korone došlo k prehriatiu segmentu. Osobne si myslím, že segment ani tak extrémne neklesol, len sa vrátil do svojej „predkovidovej“ úrovne. No a ďalším faktorom je určite geopolitická situácia v Európe a obava obyvateľstva o vlastnú stabilitu a budúcnosť.

Súčasnú situáciu v prepravných službách určite negatívne ovplyvňuje aj nestabilná cena pohonných hmôt. Ako sa prejavuje nárast ceny?

Konkrétne v našej skupine sa zatiaľ snažíme ustáť tlak na zvyšovanie cien našich služieb. Faktorov, ktoré sú proti nám je viac. To nie je iba cena pohonných hmôt, ale aj ďalších vstupov, respektíve režijných nákladov. Do istej miery môžeme tento tlak absorbovať, ale bohužiaľ nie do nekonečna.

Znamená to, že uvažujete o zdražení služieb?

Zatiaľ nie. Všetky sadzby, ktoré naši klienti platia, sú aktuálne nemenné. Je to síce pre nás zložité obdobie, ale dohodnuté ceny chceme zachovať, pokiaľ nebudeme naozaj donútení tlakom navyšovania cien vstupných nákladov pristúpiť ku korekcii.


123 kuriér na Slovensku
Kuriérska služba 123Kurier, s.r.o. bola založená ako rodinná firma so slovenským zázemím bez účasti zahraničných investorov v roku 2012. Jej hlavnou činnosťou bolo spájať firemných a súkromných klientov s logistickými spoločnosťami na Slovensku, v Českej republike a v Maďarsku. Začiatkom roka 2020 majitelia prijali rozhodnutie vytvoriť unikátny projekt s vlastnou logistickou infraštruktúrou so špecializáciou na balíky do 50kg pre všetkých klientov, ktorí sa nechcú viazať. Na jeseň roka 2021 expandovala aj do Českej republiky.

Viac informácií na: http://www.123kurier.sk

rNUlife.sk / Dana Samková, Seteva

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.