Inšpektori zistili nedostatky pri potravinách predávaných na Vianoce

Koncom roka 2022 sa zistili nedostatky pri potravinách tradične predávaných pred Vianocami. Vyplýva to zo správy Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR.

"Inšpektori vykonali 1558 cielených kontrol. Nedostatky boli zistené pri 33 kontrolách, čo predstavuje 2,1 % kontrol s nedostatkom z celkového počtu cielených kontrol. Prekontrolovaných bolo 646 právnych subjektov a 1457 prevádzok. Nedostatky boli zistené pri 17 právnych subjektoch a v 33 prevádzkach," priblížila veterinárna správa.

Najviac kontrol s nedostatkom bolo v hyper- a supermarketoch, 15 kontrol bolo s nedostatkom, v stredne veľkých predajniach bolo desať kontrol s nedostatkom a štyri kontroly s nedostatkom boli v malých predajniach. Kontroly s nedostatkom boli aj vo výrobe a veľkoobchodnom sklade, spresnili veterinári v správe.

Pri 15 kontrolách sa zistili nedostatky v hygiene technologických zariadení a pracovných pomôcok.

"Pri deviatich kontrolách boli zistené nedostatky v hygiene budov a prevádzky a pri siedmich kontrolách boli nedostatky v označení. Blokové pokuty boli uložené vo výške 120 eur," doplnila veterinárna a potravinová správa.

ŠVPS dodala, že nariadila regionálnym veterinárnym a potravinovým správam v SR vykonať v mesiacoch október, november a december 2022 sprísnené úradné kontroly potravín živočíšneho, rastlinného a zmiešaného pôvodu, ktoré sa predávajú v akcii a konzumujú v období Vianoc a Nového roku - napríklad vianočné oblátky, trvanlivé pečivo, kvasená kapusta, mak, sušené huby, vianočné čokoládové a nečokoládové cukrovinky, majonézy, med, údené mäso, ryby, hydinové mäso a podobne.

Kontroly sa vykonávali v rámci naplánovaných úradných kontrol v obchodnej sieti. Kontroly zahŕňali aj odber vzoriek potravín živočíšneho, rastlinného a zmiešaného pôvodu predávaných v období pred Vianocami a Novým rokom.

rNUlife.sk / správa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS)

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.