Zisk Microsoftu klesol o 12 %, no prekonal očakávania trhu

Zisk Microsoftu v uplynulom kvartáli z dôvodu ekonomickej neistoty klesol o 12 %. Upravený zisk však vďaka rastu cloudovej divízie prekonal očakávania trhu.

Spoločnosť Microsoft v utorok oznámila 12% pokles zisku za posledný štvrťrok, čo odráža rastúcu ekonomickú neistotu, ktorá viedla k jej rozhodnutiu minulý týždeň prepustiť globálne až 10 000 zamestnancov.

Microsoft is just one of several tech companies who have made major cuts in recent months
Prepúštanie zamestnancov firiem zo Silicon valley

Microsoft minulý týždeň určil ako kľúčové zhoršujúce sa ekonomické podmienky a „zmenu priorít zákazníkov“. Zdôvodnil tak svoje rozhodnutie prepustiť takmer 5 percent svojej globálnej pracovnej sily.

Je to jedna z mnohých veľkých technologických spoločností, vrátane Google, Amazon, Salesforce a Facebook materskej spoločnosti Meta, ktorá v posledných mesiacoch oznámila rozsiahle prepúšťanie.

Zisk sa v 2. kvartáli (od októbra do decembra) prebiehajúceho fiškálneho roka znížil na 16,43 miliardy USD (15,13 miliardy eur) alebo 2,20 USD na akciu z 18,77 miliardy USD alebo 2,48 USD na akciu v rovnakom období rok predtým. Zisk upravený o jednorazové položky dosiahol 2,32 USD na akciu, pričom analytici počítali s 2,29 USD.

Tržby medziročne stúpli o 2 % na 52,75 miliardy USD z 51,73 miliardy USD. Analytici prognózovali tržby na úrovni 52,96 miliardy USD. Celkovo to predstavuje najpomalší rast tržieb spoločnosti Microsoft za posledných šesť rokov.

Tržby cloudovej divízie dosiahli 27,1 miliardy USD, keď vzrástli štvrťročne o 22 %, po úprave o vplyv výmenných kurzov až o vyše 30 %. Vedenie varovalo, že rast tržieb v oblasti cloud computingu Azure sa v tomto štvrťroku spomalí.

Microsoft stock initially rose more than 4 percent in extended trading, after its adjusted earnings beat expectations, but the gains were erased on cloud growth fears
Akcie Microsoftu pôvodne v rozšírenom obchodovaní vzrástli o viac ako 4 percentá, po tom, čo ich upravené zisky prekonali očakávania, ale zisky boli vymazané kvôli obavám z potencionálneho rastu cloudu. Zdroj: Daily mail

Avšak po virálnom úspechu chatbota ChatGPT, ktorý odpovedá na všeobecné otázky v jednoduchom jazyku pomocou umelej inteligencie, je cloudový biznis Microsoftu opäť v centre pozornosti. ChatBot je výtvorom startupu OpenAI, do ktorého Microsoft intenzívne investuje a ktorý vyžaduje intenzívne cloudové služby.

„Existuje množstvo spôsobov, ako môžeme túto technológiu priniesť buď v špecifických ponukách, alebo na zlepšenie existujúcich ponúk,“ povedal Brett Iversen, vedúci oddelenia vzťahov s investormi spoločnosti Microsoft, s odkazom na OpenAI. Povedal tiež, že príjmy z podnikov súvisiacich s OpenAI sa v budúcnosti prejavia v príjmoch za cloudovú službu Azure od Microsoftu.

Microsoft on Tuesday reported a 12% drop in profit for the last quarter, reflecting the growing economic uncertainty that led to recent layoffs. Pictured: CEO Satya Nadella
CEO Microsoft Satya Nadella

Počas hovoru o zárobkoch generálny riaditeľ spoločnosti Microsoft Satya Nadella povedal, že je príliš skoro na oddelenie prínosov AI od cloudových úloh Azure.

Okrem jednorazových položiek krátkodobých výdavkov, ako je 800 miliónov dolárov na vyplatenie odstupného prepusteným zamestnancom, spoločnosť so sídlom v Redmonde vo Washingtone uviedla, že zarobila 2,32 USD na akciu, čo prekonalo očakávania Wall Street pre upravený zisk 2,29 USD na akciu. Všeobecne sa očakávalo, že podnikanie spoločnosti Microsoft v oblasti osobných počítačov, ktoré sa sústreďuje na softvér Windows, bude pokračovať v zhoršovaní, ktoré začalo začiatkom minulého roka v dôsledku ekonomických neistôt a obmedzeného dopytu. Štvrťročné tržby z tohto segmentu klesli o 19 % na 14,24 miliardy USD, uviedla spoločnosť v utorok.

The company reported earnings of $16.43 billion for the quarter that ended in December, while revenue rose 2% to $52.7 billion, marking Microsoft's slowest sales growth in six years
V posledných mesiacoch množstvo technologických spoločností oznámilo opatrenia na znižovanie nákladov, pričom Amazon, Apple a spoločnosť Google Alphabet oznámili spomalenie alebo zmrazenie náboru. V technologickom sektore sa rozmach pandémie zmenil na prepad po pandémii, keďže rastúce úrokové sadzby oslabujú ceny akcií a inflácia znižuje zisky. Podľa údajov poradenskej spoločnosti Challenger, Grey & Christmas, na ktoré sa odvoláva agentúra Bloomberg, tento sektor v októbri prepustil 9 587 pracovných miest, čo je najviac za mesiac od novembra 2020. Celkové prepúšťanie pracovných miest, ktoré oznámili zamestnávatelia so sídlom v USA, v októbri vyskočilo o 13 percent na 33 843, čo je najviac od februára 2021, uvádza správa.

Microsoft získava príjmy z licencií od výrobcov počítačov, ktorí na svoje produkty inštalujú operačný systém Windows.

Spoločnosť Gartner, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu, uviedla, že celosvetové dodávky počítačov v októbrovom až decembrovom štvrťroku klesli o 28,5 % v porovnaní s rovnakým obdobím roku 2021, čo je najprudší štvrťročný pokles odkedy Gartner začal sledovať trh v 90. rokoch.

Medzi faktory, ktoré znižujú dopyt spotrebiteľov po počítačoch, patrí zvýšená inflácia, vyššie úrokové sadzby, očakávanie globálnej recesie a skutočnosť, že veľa ľudí si už počas pandémie COVID-19 kúpilo nové počítače, uviedol Gartner. Vzhľadom na slabý trh s počítačmi analytici pozorne sledovali výsledky iných veľkých obchodných segmentov spoločnosti Microsoft – konkrétne jej divízie cloud computingu.

*(1 EUR = 1,0858 USD)

rNUlife.sk / dailymail

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.