Ekonomiky strednej a východnej Európy a Západný Balkán hospodársky porastie mierne rýchlejšie

Ekonomiky strednej a východnej Európy (SVE) porastú v tomto roku asi o 2,6 % a v nasledujúcom roku o tri percentá. Západný Balkán porastie mierne rýchlejšie. Uviedol to v hlavný ekonóm medzinárodnej bankovej skupiny UniCredit Dan Bucsa v aktuálnom vydaní ekonomického prehľadu CEE Quarterly.

"Súkromná spotreba domácností pravdepodobne povedie k oživeniu rastu, k čomu prispeje rýchlejší rast reálnych miezd, rastúce pôžičky a vládne transfery," uviedol Bucsa s tým, že druhým najväčším motorom rastu budú verejné investície. Dynamiku hrubého domáceho produktu (HDP) budú podľa neho v tomto roku brzdiť čisté vývozy.

Ekonómovia podľa UniCredit očakávajú v tomto a nasledujúcom roku rozpočtové deficity v Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Chorvátsku, Česku a Srbsku nižšie ako tri percentá HDP. Deficity vyššie ako päť percent sú očakávané na Slovensku, v Maďarsku, Poľsku, Rumunsku a Turecku.

Ekonomiky strednej a východnej Európy by mali v rokoch 2024 a 2025 vzrásť o takmer tri percentá. Podobná miera rastu sa očakáva aj na západnom Balkáne. Bude to výrazne viac ako v krajinách západnej Európe. Predpokladajú to analytici medzinárodnej bankovej skupiny UniCredit v aktuálnom vydaní svojho ekonomického prehľadu CEE Quarterly.
K oživeniu rastu v strednej a východnej Európe pravdepodobne povedie spotreba domácností, k čomu prispeje rýchlejší rast reálnych miezd, rastúce pôžičky v prostredí nižších úrokových sadzieb a pozitívny vplyv cien nehnuteľností na bohatstvo. Očakáva sa, že kapitálové výdavky a vývoz prispejú k rastu najskôr od druhého polroka 2024.
Posledné pokojné voľby
Rozpočtové deficity budú podľa ekonómov pod hranicou tri percentá hrubého domáceho produktu v rokoch 2024 a 2025 v Bosne a Hercegovine, Bulharsku, Chorvátsku, Česku a Srbsku. Vo väčšine krajín strednej a východnej Európy budú fiškálne impulzy pre ekonomiku negatívne. Fiškálnu úpravu podľa analytikov spomalí nabitý volebný program. Zároveň upozornili, že voľby v rokoch 2024 a 2025 budú poslednými voľbami pred tým, ako budú politici v regióne nútení riešiť zásadné demografické a hospodárske výzvy.
Kľúčové rozhodnutia
Analytici poukázali aj na najdôležitejšie rozhodnutia, ktoré by sa mali prijať v najbližšom období v súvislosti s regiónom strednej a východnej Európy. Patria k nim prijatie eura Bulharskom v roku 2025 alebo 2026, rýchlejšie rokovania o rozšírení medzi EÚ, krajinami západného Balkánu, Moldavskom a Ukrajinou, posilnenie geopolitického významu Poľska a Rumunska, ako aj miera podpory pre Ukrajinu. Ekonómovia vidia hlavné riziká okrem iného v ďalšom populizme politických strán, politickej nestabilite, znížení ratingu, či slabom zahraničnom dopyte vedúcom k recesii.

Dynamika rozširovania EU sa podľa ekonóma zrýchľuje, pričom západný Balkán bude pravdepodobne profitovať pod podmienkou realizácie reforiem. Dodal, že prístupový proces by tiež mohol byť dobrým znamením pre zvýšenie ratingu.

EÚ už koncom roka 2020 oznámila investície až do výšky 9 miliárd eur v štátoch západného Balkánu, aby pomohla rozvoju dopravnej a energetickej infraštruktúry a podporila ekonomický rast a zamestnanosť v danom regióne. Európska komisia v tom čase potvrdila investície v Albánsku, Bosne a Hercegovine, Kosove, Čiernej Hore, Severnom Macedónsku a Srbsku, a to v rokoch 2021 až 2027.
Investičné plány smerovali do desiatich hlavných oblastí, vrátane cestných a železničných sietí, obnoviteľných zdrojov energií, znižovania emisií skleníkových plynov, zlepšenia odpadového hospodárstva a vodohospodárstva, rekonštrukcie verejných budov a poskytovania širokopásmového prístupu na internet.

"Stabilné kapitálové toky pokryjú deficit bežného účtu vo všetkých krajinách strednej a východnej Európy okrem Bosny a Hercegoviny, Rumunska a Turecka, kde dodatočné financovanie bude pochádzať z medzinárodných finančných inštitúcií, štátnych zahraničných pôžičiek a súkromných pôžičiek zo zahraničia," uzavrel Bucsa.

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.