Fujara aj drumbľa a hlavne veľké množstvo lásky.. Skupina Tolstoys nahrala album No Limit To Love

Presťahovali sa zo Slovenska do Berlína, prijali dvoch nových členov – Nemku a Novozélanďana - a ešte pred nahrávaním nového albumu si stanovili jeho základné princípy: úprimnosť, žiadne triky či opravy v postprodukcii a žiaden digitál. Skupina Tolstoys všetko toto dodržala a nahrala svoj masterpiece. Album, v ktorom sa láska snúbi so psychedéliou.

Predstavte si, že by na legendárnom festivale Woodstock vystúpila vtedy ešte neexistujúca skupina Portishead spoločne s Erykah Badu. Ako by ich piesne asi zneli?. Odpoveď je jednoduchá, vypočujte si novinku od Tolstoys, ktorej bernou mincou je fúzia hippies, triphopu, kúziel, slovanských koreňov a radosti z prítomného okamihu.

„Tento album je veľmi špeciálny. Snažili sme sa v ňom vrátiť ku koreňom - zbaviť sa akýchkoľvek nánosov trendov doby a tvoriť naozaj čisté a úprimné skladby, ktoré sú aj inštrumentálne tradične kapelové. Nahrávali sme oldschool spôsobom cez veľký analógový mixpult desk, nepoužili sme žiadne produkčné a postprodukčné novodobé ‘triky‘, album je vyprodukovaný v princípoch starého dobrého Ricka Rubina – skôr redukovať ako produkovať, príliš nekomplikovať a nechať piesne žiť v takej forme, ako boli napísané a nahraté,“ opísala svoj nový album kapela Tolstoys.

Na albume No Limit To Love oproti predošlým  dvom nahrávkam (Botanika & Mirror Me) nezaznie ani jedno slovo v slovenčine, ale aj napriek tomu sa Tolstoys podaril nahrať ich „najslovenskejší“ album.

„Slovenská a slovanská hudba a tradície boli a sú pre nás veľkou inšpiráciou. Z celej našej tvorby je práve No Limit To Love našim najslovenskejším dielom. Angličtina v našom prípade nie je pokus o odvedenie pozornosti, ale skôr úprimná snaha umožniť širšiemu publiku prepojiť sa s naším kultúrnym dedičstvom. Na nahrávke znie fujara aj drumbľa a na koncertoch používame ozembuch, ktorý sme si sami vyrobili. Snažíme sa inšpirovať od našich predkov a šíriť našu hudbu v zahraničí. Neznamená to však, že by sme zabudli alebo skrývali, odkiaľ sme. Práve naopak, život v zahraničí a spolupráca s medzinárodnými hudobníkmi nám ukazuje, koľko krásna východoeurópske dedičstvo ponúka,“ prezradila Ela Tolstova.

Tretí radový album nahrala skupina v berlínskom štúdiu Dreamhouse s producentom Drew Dealom, ktorý sa medzičasom stal aj súčasťou kapely. Členovia Tolstoys do štúdia nedochádzali, ale skoro dva mesiace v ňom nepretržite žili a tvorili. Táto skúsenosť ich ešte viac zblížila, čo sa prejavilo aj na samotnej nahrávke, ktorej hlavné posolstvo je šírenie lásky.

„Láska a hudba sú naše najdôležitejšie hodnoty. Cítime, že našou úlohou v tomto čase a priestore je šírenie lásky. Vyrástli sme vo svete hrubej kože a skrývania pocitov, ktoré boli častokrát vnímané ako slabosť. Mám pocit, že spoločným znakom hudobníkov našej generácie, je vracať sa k láske a úprimnosti. Ľudia v našom veku sa stále viac otvárajú, riešia, čo cítia, snažia sa pomáhať svojej komunite, neboja sa ľúbiť alebo byť zraniteľní. Toto posolstvo sa snažíme priniesť aj na našich koncertoch, skutočne sa s ľuďmi prepájať. Snažíme sa dať publiku safe space – priestor nadýchnuť sa a zabudnúť na horkosť, ktorá sa od všadiaľ vkráda do našich všedných dní,“  prezradila Ela Tolstova.

Pilotným singlom albumu No Limit To Love, ktorého názov sa zrodil počas turistiky v Slovenskom Raji, je skladba Time In Space. Klip k piesni na 16 mm kameru točil kameraman Tim Fisher a režíroval Olaf Spitta, ktorý sa inšpiroval videoklipmi Beatles.

„Tešíme sa, že sa pieseň Time In Space ľuďom páči. Vznikla veľmi rýchlo, bola to naozaj len chvíľka, moment, v ktorom sme sa naplno chápali – ako keby naše mysle boli navzájom poprepájané. Cítili sme, že toto bude práve tá pieseň, ktorá najviac nesie posolstvo albumu, preto sme ju aj zvolili za titulnú. Scenár klipu bol veľmi voľný, vlastne sme len išli kempovať do lesa. Veľmi sa tešíme z finálneho výsledku a farieb filmu,“ priblížila realizáciu videoklipu Ela Tolstova.

Svoj nový album predstavia Tolstoys aj na koncertnom turné, ktoré začne 4. mája vo Švajčiarsku. Následne sa skupina presunie na Slovensko, Českej republiky a Nemecka. Vstupenky na jednotlivé koncerty turné No Limit To Love sú k dispozícii na webovej stránke Tolstoys.

TOLSTOYS – NO LIMIT TO LOVE TOUR 2024

Facebook

rNUlife.sk / TS, autor fotiek: Caroline Mackintosh

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.