Vytváranie dodatočného bohatstva: 73 belgických rodín má majetok a úspory vo výške 23 miliárd EUR

Napriek celosvetovo náročnej ekonomickej situácii v posledných troch rokoch sa niektorým rodinám v Belgicku finančne darilo. Približne 70 takýchto rodín má spoločný majetok vo výške 23 miliárd EUR.

Od roku 2020 na jednej strane pandémia Covid-19, vojna na Ukrajine a jej vplyv na ceny energií a v dôsledku toho inflácia, ktorá zhoršila finančné zdravie mnohých belgických domácností. Na druhej strane spektra sú však superbohatí, ktorým sa napriek týmto krízam podarilo zvýšiť vlastné financie a podporiť tak aj ekonomiku krajiny.

Prieskumu finančného denníka De Tijd ukázal, že iba 73 belgických rodín za posledné dva roky podporilo belgickú ekonomiku tým, že do nej investovalo 6 miliárd eur. Za 10 rokov (2012 – 2022) dokonca predstavovali injekciu vo výške 15 miliárd EUR. Tieto miliardy dokázali prispieť prostredníctvom takzvaných "family offices".

Ide o súkromné spoločnosti, ktoré založili bohatí podnikatelia alebo podnikateľské rodiny, aby sa zaoberali investíciami a správou majetku s cieľom efektívne rásť a prenášať bohatstvo medzi generáciami. Vo všeobecnosti takúto finančnú pomoc prijímajú podnikatelia alebo rodiny s investovateľnými aktívami vo výške najmenej 50 až 100 miliónov EUR.

"Vytváranie dodatočného bohatstva prostredníctvom investícií a ochrana existujúcich aktív pred rizikami, ako je inflácia a volatilita trhu, je to, čo robia mnohé rodinné firmy," povedala Anneleen Michielsová, profesorka financií a rodinného podnikania na Hasseltskej univerzite.

rNUlife.sk / The Brussels Times

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.