Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu sa mení na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a vzniká nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu

Dd 1. februára 2024 sa Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR mení na Ministerstvo školstva, výskumu, vývoja a mládeže. Tento krok signalizuje rozšírenie zamerania ministerstva so zvýšeným dôrazom na mládež, duševné zdravie a inovácie vo vzdelávaní. Zároveň vzniklo nové Ministerstvo cestovného ruchu a športu.

V reakcii na rozšírené ciele ministerstva bol vytvorený nový post tretieho štátneho tajomníka, ktorý sa bude venovať oblastiam mládeže, inklúzie a inovácií. Návrh ministra Druckera na vymenovanie Jána Hrinka do funkcie štátneho tajomníka dnes schválila vláda SR. 

Novovzniknuté ministerstvo cestovného ruchu a športu: Koľko bude stáť, kde bude sídliť a kto ho povedie?

Ministerstvo cestovného ruchu a športu má vzniknúť už prvého februára a ešte stále je okolo neho viacero otáznikov. Nie je jasné, koľko bude mať zamestnancov, kde bude sídliť a ani to, koľko bude v čase nutného šetrenia štát stáť. Agendu, zamestnancov aj majetok bude nový rezort preberať z dvoch už existujúcich ministerstiev – školstva a dopravy. Všetky presuny by mala upravovať dohoda. S istotou však môžeme povedať, že všetky otázky bude riešiť zatiaľ stále minister bez ministerstva Dušan Keketi, ktorý uviedol, že prijal túto funkciu s pokorou a považuje to za vyvrcholenie niekoľkoročnej aktivity SNS.

Dušan Keketi, Ministerstvo cestovného ruchu a športu zdroj: ta3

Na jednej strane malo byť nové ministerstvo malé a efektívne a podľa premiéra Roberta Fica „by nestálo takmer nič“. Na druhej strane hovorí líder SNS Andrej Danko o veľkých očakávaniach, že pôjde o „jediné ministerstvo, ktoré dokáže pre štát zarobiť obrovské peniaze“. V doložke vplyvov však nie je vyčíslená ani jedna z týchto ambícií napriek tomu, že predpokladané náklady na nové ministerstvo sú okolo 100 miliónov ročne.

Sumu zatiaľ nevie odhadnúť ani Rada pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Rada pre rozpočtovú zodpovednosť vznikla v roku 2012 ako nezávislý orgán monitorovania a hodnotenia vývoja hospodárenia Slovenskej republiky.

Zdroj: ta3

Čo sa týka rozpočtu, ten by mal predstavovať sumu zhruba 250 miliónov eur, pričom ďalších 100 miliónov eur by malo prísť z hazardu. „Rozpočet je aktuálne nejakých 250 miliónov eur, ale to sú rozpočty, ktoré sú už dnes alokované na jednotlivé ministerstvá. Tých 100 miliónov eur navyše z hazardu príde cez Všeobecnú pokladničnú správu (VPS),“ priblížil Keketi, ktorého prezidentka vymenovala do funkcie 26. januára. „Verím, že budeme poskytovať profesionálne a dobré služby všetkým sektorom,“ dodal minister. Vízie pripravujú a chceli by dosiahnuť merateľné výsledky. SNS spresnila, že Keketi bude môcť efektívnejšie podporovať zanedbávanú oblasť, ktorou je šport na školách a v malých športových kluboch.

Zdroj: Aktuality.sk

Nejasná je aj funkcia pre bývalú nie veľmi úspešnú tenistku či poslankyňu Romanu Tabák, ktorá lobovala za funckiu na novom ministerstve u teraz domovskej SNS.

rNUlife.sk / minedu, Pravda / titl. foto: minedu

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.