Kongres SLOVLOG nahliadne na logistiku očami umelej inteligencie už budúci štvrtok

Medzinárodný logistický kongres SLOVLOG spojí užívateľov s poskytovateľmi logistických riešení už po 16. krát. Nosnou témou bude revolúcia, ktorú v logistike spôsobí nástup umelej inteligencie. Ktoré logistické procesy má umelá inteligencia potenciál zmeniť? Dokážu automatizácia vyriešiť dlhodobý nedostatok pracovnej sily na slovenskom trhu? Alebo budú stroje partnerom, ktorý ľuďom prácu v logistike uľahčí? Tieto a mnohé ďalšie otázky budeme klásť na 16. ročníku logistického kongresu SLOVLOG, ktorý sa bude konať 23. a 24. novembra 2023 v priestoroch hotela DoubleTree by Hilton v Bratislave.

V týchto dňoch sú na webe www.slovlog.sk, ako aj na sociálnych sieťach postupne odhaľované mená rečníkov a na plné obrátky beží registrácia účastníkov. Organizátorom najväčšieho logistického podujatia jesene je spoločnosť ATOZ Group a časopis Systémy Logistiky je už tradičným mediálnym partnerom kongresu.

Kongres SLOVLOG je najväčšia a zároveň i jediná akcia zameraná na aktuálne trendy, hrozby a očakávania v logistike na Slovensku.
Budúcnosť logistiky ovplyvní technologický pokrok, meniace sa požiadavky zákazníkov aj globálne ekonomické trendy.
Nástroje umelej inteligencie dokážu efektívne analyzovať dáta, čím umožňujú robiť lepšie rozhodnutia. Využívaním technológií môžu aj logistické firmy optimalizovať svoju prevádzku, zvyšovať efektivitu a reagovať na meniace sa požiadavky priemyslu. Vo veľkom balíku výhod, ktoré umelá inteligencia prináša, sú napríklad prognózovanie dopytu, optimalizácia trás, automatizácia skladov, prediktívna údržba, inteligentné chatboty a zákaznícka podpora, autonómne vozidlá, IoT, blockchain, a v neposlednom rade dlhodobá udržateľnosť a znižovanie negatívnych vplyvov na životné prostredie.
Viac informácií a možnosť registrácie nájdete tu.

Tohoročný logistické kongres SLOVLOG má ambíciu prekonať vlaňajší úspech. Minulý ročník kongresu navštívilo 330 účastníkov a v 12 programových bodoch vystúpilo 34 rečníkov vrátane dvoch kľúčových. Zaznelo sedem prípadových štúdií, debatovalo sa v dvoch panelových diskusiách a účastníci mohli navštíviť tri logistické prevádzky. Akciu podporilo 36 partnerov a 18 médií. V rámci speed-datingovej platformy BizLOG prebehlo 85 schôdzok. 

„15. ročník SLOVLOGu bol pre mňa výnimočný. Stretnutie ukázalo, že logistika nikdy nespí. Práve naopak. Dôkazom toho je rekordný počet účastníkov a predovšetkým užívateľov logistických služieb. Kongres priniesol kopec aktuálnych prípadových štúdii a prezentácií,“ hovorí Tatiana Koššová, country managerka spoločnosti ATOZ Group pre Slovensko s tým, že sa podarilo vytvoriť kongres, ktorý je vlajkovou loďou logistických informácií.

Stret inteligencií

Umelá inteligencia už nie je len futuristickou víziou, ale nástrojom, ktorý je všetkým na dosah. Jej úlohou pritom nie je ľudí vytlačiť, ale umožniť im pracovať rýchlejšie a efektívnejšie. Jej využívanie totiž dáva lepší prehľad o logistických procesoch a pomáha robiť lepšie rozhodnutia. Predstaviť si konkrétne možnosti využitia, ktoré umelá inteligencia v logistike prináša však môže byť náročné. Opísať možný vývoj v tejto oblasti sa pokúsi futurista a softvérový vývojár Martin Spano. Cieľom dopoludňajšieho diskusného duelu s názvom Kolízia intelektu: Súboj medzi umelou inteligenciou a ľudskou bytosťou je ukázať, akým spôsobom sa stroj a ľudský um môžu dopĺňať.

„Tento diskusný duel sa zameria na vzájomné pôsobenie a dopady, ktoré má rýchly rozvoj umelej inteligencie na naše spoločnosti a ľudskú identitu. Pozrieme sa na etické otázky, ktoré sa týkajú uplatnenia AI v rôznych oblastiach nášho života, a to vrátane pracovného prostredia, zdravotníctva, umenia a ďalších. Uvedieme príklady, ako AI mení priemysel, služby a výskum, rovnako ako situácie, kedy je ľudská kreativita, empatia a rozpoznávanie vzorcov stále nenahraditeľnými schopnosťami.“ hovorí Tatiana Koššová.

Úspešné skúsenosti s implementáciou AI nástrojov v logistike

Výhody využívania umelej inteligencie priblíži Ivana Baňáková, EMEA Logistics Manager spoločnosti Lenovo Slovakia. Vo svojej prezentácii sa ponorí do dynamického sveta globálneho dodávateľského reťazca spoločnosti Lenovo, ktoré sa vydáva na vizionársku cestu s plánmi investovať ďalšiu miliardu dolárov v priebehu nasledujúcich troch rokov do AI. Táto investícia je nastavená na urýchlenie nasadenia AI v globálnom obchodnom prostredí s ostrým zameraním na zariadenia AI, infraštruktúru a inovatívne riešenia

Nenahraditeľný človek

Obava, že by roboty a umelá inteligencia vytlačili z logistiky ľudí nie je opodstatnená. Práve naopak, s príchodom nových technológií nároky na zamestnancov aj manažment rastú. Predobedné dianie preto uzavrie panelová diskusia s názvom Výzvy a Synergie: Človek verzus umelá inteligencia v kontexte HR. 

Adaptácia automatizácie a AI si vyžaduje niekoľko kľúčových faktorov, a to predovšetkým vzdelávanie a odbornú prípravu. Je Slovensko pripravené investovať do vzdelávania a odbornej prípravy pracovnej sily, aby zabezpečilo dostatočný počet kvalifikovaných pracovníkov, ktorí budú schopní pracovať s automatizovanými systémami a technológiami? Aj na túto otázku sa pokúsi zodpovedať Martin Zahradník, warehouse manager Dedoles, Veronika Bezáková z Alza.sk, Ivan Pastier z CTP a Péter Vörös z HOPI. Moderátorkou panelovej diskusie bude Ivana Molnárová Ivana Molnárová, bývalá CEO Profesie.

S AI na cestách

Umelá inteligencia (AI) má potenciál zmeniť spôsob, akým sa doprava organizuje a riadi. Predmetom popoludňajšej diskusie v sekcii Doprava a špedícia sa preto stanú autonómne vozidlá, prediktívna údržba, riadenie dopravy aj personalizované dopravné služby.

Nevyhneme sa ani pálčivej téme alternatívnych palív. Porovnáme výhody a nevýhody elektromobilov, vodíkového pohonu, biopalív a to všetko s dôrazom na potrebu budovania infraštruktúry. Úvodom do diskusie bude opis situácie na slovenskom trhu Pavla Piešťanského, prezidenta združenia autodopravcov ČESMAD. Praktickými skúsenosťami s plánovaním a optimalizáciou trás nadviažu Viktor Balog (RINKAI) a Martin Godora (HORTI) vo svojej prípadovej štúdii.

V tejto sekcii sa taktiež zameriame na obmedzenia a hrozby, ktoré sú postavené pred dopravu a špedíciu a ako túto situáciu zvládnuť. Čo robiť, keď chýbajú vodiči? Ako reagovať na rastúce prepravné náklady? Ako optimálne pracovať s dopravcami? Je lepšia vlastná, alebo externá doprava? Ako prepravovať tovar svetom so stále viac prekážkami? Pýtať sa bude šéfredaktor časopisu Systémy Logistiky Vladimír Maťo a odpovedia Petra Janšíková zo spoločnosti C&T, Tomáš Panenka z Rohlig Suus Logistics, Kamil Ďuračka z PVT Logistics a Josef Holota z AGRANA.

Inteligentné sklady

Súbežnú sekciu Skladovanie a development otvorí bohatá ponuka prípadových štúdií. O využití 2D kódov v procesoch vysledovateľnosti logistiky porozprávajú Peter Kolarovszki (GS1) a Ladislav Funtík (Pretolog). Jakub Randa (Prologis) a Miroslav Klena (dm) zas opíšu, aké to je absolvovať sťahovanie v rámci logistického parku pri zachovaní plynulej prevádzky.

Následná panelová diskusia ponúkne vhľad na trh priemyselných nehnuteľností. Ako nedostatok skladových priestorov ovplyvnil nájomné a služby, ktoré vlastníci budov ponúkajú? Bude sa stavať viac, alebo menej skladov? Ktoré lokality sú aktuálne najzaujímavejšie? Na otázky moderátorky Patrície Jakešovej odpovedia Branislav Jendek z 108 Agency, Jindřich Kadeřávek z Element Logic, Alexandra Gačevičová z BHM Group, Helena Lišková z Dr.Max Holding a Martin Poláček z Muziker. Súčasťou popoludňajšieho programového bloku bude aj okrúhly stôl pod taktovkou Romana Moleka z Transearch International na tému Ľudské zdroje.

Kam smeruje Slovensko

Vyvrcholením programu je panelová diskusia o efektivite, inováciách a budúcnosti dodávateľských reťazcov. Odrazom bude prednáška Mateja Horňáka zo Slovenskej sporiteľne, ktorý zhodnotí makroekonomický výhľad Slovenska.

Následne sa bude pýtať aj na to, aké sú aktuálne výzvy a trendy v oblasti dodávateľských reťazcov? Aký vplyv majú moderné technológie, zelená logistika, e-commerce a globalizácia na stratégiu dodávateľských reťazcov? Aká je úloha dátových analýz a umelej inteligencie v optimalizácií skladovania, prepravy a distribúcie tovaru? Alebo či majú investície do automatizácie a robotizácie z ekonomického pohľadu vždy len kladné znamienko? Odpovedať sa pokúsia Martin Urban z Jungheinrich, Erik Ivaničko z Panattoni, Jakub Pelikán z Mountpark, Tadeáš Kos z FM Logistics a Patrik Križanský zo SEVA.

Načerpané poznatky je treba prediskutovať – formálne i neformálne. A práve networking je silnou zložkou kongresu SLOVLOG. Účastníci sa môžu tešiť na obľúbený BizLOG, speed-datingovú platformu na spoznanie potenciálneho obchodného partnera.

Po skončení bohatého kongresového programu vás čaká mimoriadne obľúbený vrchol kongresového dňa – Logistický Business Mixer. Je ideálnym miestom nielen na relax, ale aj na nadviazanie nových obchodných kontaktov.

Zažite logistiku v praxi

Druhý kongresový deň bude už tradične patriť exkurziám v rámci programu SEELOG. Tentokrát budú mať účastníci kongresu možnosť navštíviť moderný sklad poprednej siete drogérií dm. Svoje brány pootvorí aj predajca elektroniky NAY a výrobca pneumatík Continental.

Vstup zdarma

Kongres sa stretáva s veľkým záujmom zo strany partnerov aj účastníkov. Pridajte sa k nim aj vy registráciou na www.slovlog.sk/registracia. Pre bližšie informácie programe nezabudnite sledovať webovú stránku www.slovlog.sk a prihlásiť sa k odberu newslettera SLOVLOGu. Ako každoročne, vstup na celý kongres je pre užívateľov logistických služieb zdarma.

Dodávatelia sa registrujú na webe https://slovlog.sk/registracia/registracia-poskytovatel/

Detailný program, anotácie, aktuality a registračný formulár: www.slovlog.sk

Aktuálne vám prinášame podrobný prehľad programu kongresu, ako aj mená kľúčových rečníkov, ktorí na prestížnej logistickej akcii vystúpia.

Program - SLOVLOG

rNUlife.sk / SLOVLOG PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.