Elon Musk je prvý miliardár na svete, ktorý prišiel o 200 miliárd dolárov

Kontroverzný podnikateľ a vedec Elon Musk sa stal prvým miliardárom v histórii, ktorého odhadovaný majetok klesol o vyše 200 miliárd dolárov.

Elon Musk, ktorý nahradil v roku 2021 v poradí najbohatších mužov planéty na prvom mieste svojho soka Jeffa Bezosa z Amazonu a Blue Origin (medzi Muskovou SpaceX a Bezosovou Blue Origin prebieha horlivý súboj na poli letov do vesmíru), prišiel podľa Bloomberg Billionare Indexu v roku 2022 o majetok v odhadovanej hodnote prevyšujúcej 200 miliárd dolárov.

51-ročný Musk bol pritom len druhým človekom na svete, ktorý dokázal túto čiastku nadobudnúť a to práve po Jeffovi Bezosovi. Pri tejto hodnote však nezostal, ale navýšil ju až na rekordných 340 miliárd. Dnešná hodnota majetku známeho vizionára sa však odhaduje už “len” na 137 miliónov dolárov.

Pod pokles sa podpísal najmä prepad akcii Tesly

K prepadu odhadovaného majetku Elona Muska o vyše 60% došlo predovšetkým z dôvodu prudkého prepadu akcií spoločnosti TESLA, ktorá sa v predošlých rokoch zaradila medzi významné spoločnosti S&P500 indexu a v roku 2021 bola ocenená na viac ako bilión dolárov.

Akciový trh, hoci bol vo všeobecnosti býčí po celý rok 2022, nie je ničím, ak nie volatilným. Miliardár Elon Musk, ktorého majetok je väčšinou viazaný na akcie spoločnosti Tesla (NASDAQ: TSLA), sa od začiatku januára prepadol z najbohatšieho človeka na svete na druhého najbohatšieho, za generálneho riaditeľa Amazonu Jeffa Bezosa. Keď akcie Tesly začiatkom roka 2023 klesli takmer o 8 %, Musk stratil 13,5 miliardy dolárov, čím sa jeho čistá strata zvýšila na 176,2 miliardy dolárov. Bezos získal späť svoje miesto ako najbohatší človek na svete s čistou hodnotou 182,1 miliardy dolárov, uvádzal Forbes.

Akcie Tesla prišli v roku 2022 o takmer 70% svojej hodnoty a keďže Elon Musk je nielen jej CEO, ale aj jej hlavným akcionárom, ich prepad sa podpísal aj pod hodnotu, ktorú mu pripisuje Bloomberg.

Musk si napriek tomu z výkonnosti Tesla na akciovom trhu až také vrásky nerobí (aspoň nie oficiálne), pretože verí, že firma je z dlhodobého hľadiska nastavená správne. ,,Nenechajte sa príliš obťažovať šialenstvom na burze. Keď ukážeme pokračujúci vynikajúci výkon, trh to uzná,” snažil sa upokojiť akcionárov.

Na druhú stranu je nutné pripomenúť, že samotný Musk viackrát naznačil obavy z toho, kam smeruje americká ekonomika, keďže v decembri sa zaradil medzi najhlasnejších kritikov americkej centrálnej banky Fed, ktorá podľa jeho názoru pokračujúcim zvyšovaním úrokových sadzieb vedie americkú ekonomiku do hlbokej recesie.

V SpaceX vlastní 42%

Miliardár okrem akcii Tesla vlastní podiel aj v jeho ďalších veľkých firmách, ktoré však nie sú obchodované na burze. Ide predovšetkým o SpaceX, kde má 42% podiel ohodnotený na približne 44 miliárd dolárov, či Twitter, ktorý kúpil v roku 2022 za 44 miliárd dolárov. V jeho portfóliu su aj ďalšie spoločnosti radené skôr medzi startapy ako sú Neuralink či Boring Company.

Rebríček vedie prvýkrát Francúz

Najbohatším mužom planéty je podľa Bloomberg Billionaire Indexu aktuálne Bernard Arnault, Francúz stojaci za LVMH, konglomerátom za luxusnými značkami Louis Vuitton, Tiffany či Tag Heuer. Majetok Arnaulta sa odhaduje na 162 miliárd dolárov.

Napriek tomu, že Musk“prišiel” o vyše 200 miliárd, je druhý v poradí so 137 miliardami nasledovaný Gautamom Adanim z Indie a Američanmi Billom Gatesom, Warrenom Buffettom, Jeffom Bezosom a Larrym Elissonom.

Musk nikdy nebol z tých, ktorí by sa zamerali na svoju finančnú situáciu, pokiaľ má prístup k zdrojom, ktoré mu umožňujú napĺňať jeho vyššie ciele pre ľudstvo. V rozhovore pre PBS Musk povedal: „Pre mňa osobne nejde o akumuláciu bohatstva. Len si myslím, že táto [klimatická zmena] je veľmi dôležitý problém a treba ho vyriešiť." V tom istom rozhovore povedal: „Ak by som zajtra dostal kopu peňazí, nezmenilo by to môj život... Kúpil som si už všetko, čo som kedy chcel.“

Muskova Nadácia

Musk Foundation, založená v roku 2002, darovala 5 miliónov dolárov Khan Academy, neziskovej online vzdelávacej akadémii. Zakladateľ Salman Khan poďakoval Muskovi vo videu na YouTube a poznamenal: „To nám umožní urýchliť všetky druhy obsahu. Muskova nadácia bola založená na podporu výskumu v oblasti obnoviteľnej energie, ľudského výskumu vesmíru, pediatrie, vedy a inžinierstva. Khan poukázal na to, že dar urýchli vedecký obsah online organizácie a „umožní nám robiť viac skorého vzdelávania, umožní nám urobiť softvér a následnú prax oveľa pútavejšími“.

Musk je jedným zo skupiny miliardárov, ktorí sa zaviazali darovať polovicu svojho majetku hodnotovým neziskovým organizáciám. Potýkal sa však s hľadaním najlepších príčin, pričom v tweete poznamenal, že je „oveľa ťažšie, ako sa zdá“, nájsť spôsoby, ako darovať peniaze, ktoré „naozaj prinášajú rozdielny hodnotový výsledok“.

rNUlife.sk / Autor: Martin Gregor Zdroj: Bloomberg, NyPost.com

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.