Na Jánošíkových dňoch vystúpia účinkujúci zo šiestich krajín

Na 61. ročníku medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej (2. - 6. 8.) sa na desiatich pódiách predstaví takmer 1650 účinkujúcich zo Slovenska, Česka, Lotyšska, Maďarska, Poľska a Rumunska. Uviedol šéfdramaturg festivalu Peter Cabadaj.

Doplnil, že kľúčovým slovom festivalu je akronym M.U.Z.I.K.A. - medzinárodné uznanie zdroja intenzívnej krásy autenticity. Odkazuje na 10. jubileum zápisu prvku Terchovská muzika do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO, vysvetlil.

Program Jánošíkových dní sa začne v stredu 2. augusta v rodnej osade Juraja Jánošíka. "Popri hudbe, speve a premietaní nebude u Jánošov chýbať ani draženie repliky Jánošíkovho opasku, ohňová šou či zbojnícka vatra. Nasledujúce štyri dni budú popri dominantných folklórnych programoch vyplnené výstavami, prezentáciami ľudových remesiel, tvorivými dielňami, školou tanca, tanečno-hudobnou šou, koncertmi world music, premietaním filmov, nočným hraním a inými sprievodnými akciami," uviedol Cabadaj.

Dlhodobo stabilné miesto majú podľa neho v rámci festivalovej dramaturgie samostatné detské programové bloky a program seniorských telies z celého Slovenska. "Neodmysliteľnou zložkou záverečného dňa je divácky atraktívny konský vozový sprievod s hrdými krojovanými furmanmi a hrajúcimi muzikantmi vo vozoch. Ide o erbové podujatie Jánošíkových dní, ktoré 6. augusta oslávi 55. výročie vzniku. Veľkú pozornosť púta tiež nedeľná svätá omša za nositeľov ľudových tradícií za aktívnej účasti krojovaných muzikantov a spevákov z domova i zo sveta," uviedol.

Slávnostné otvorenie festivalu
„...že už nikdy nezahynie meno Jánošíka.“ Takto nazval scenárista a režisér Peter Cabadaj otvárací program 61. ročníka festivalu, ktorý sa uskutoční v rodnej osade legendárneho zbojníckeho kapitána. Sľubuje tak čarovnú atmosféru v nádhernom horskom prostredí, ako i silné umelecké zážitky. Súčasťou bohatého programu bude okrem hudby a spevu premietnutie filmu Jánošík žije, dražba historickej repliky Jánošíkovho opasku, recitácia, iskrivá ohňová šou a na záver zbojnícka vatra s terchovskou muzikou. Okrem dvoch výročí patróna festivalu zarezonujú aj tohtoročné jubileá významných osobností spätých s Terchovou.
Jánošíkov dom, v ktorého areáli sa otvára festival od roku 2019
Kategória: Symbolický Jánošíkov dom
Dátum: streda, 2. august 2023 20:00
Miesto: 013 06 Terchová, Slovensko

Hlavným organizátorom Jánošíkových dní je obec Terchová, spoluorganizátormi Žilinský samosprávny kraj, Krajské kultúrne stredisko v Žiline a mesto Žilina. Z verejných zdrojov ho podporil Fond na podporu umenia.

Medzinárodný folklórny festival Jánošíkove dni (janosikovedni.sk)

rNUlife.sk / teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.