Pieseň k novej čiernej komédii Invalid naspievali Rytmus a Kmeťoband

Skladbu Asal všetci veľmi dobre poznajú a pritom ju nikto nepozná. Rómska verzia legendárnej piesne Úsmev od kapely Modus prekvapí, a to aj jej interprétmi. V netradičnej hudobnej polohe sa predstavuje Rytmus, ktorý výslednú skladbu spracoval s Igorom Kmeťom a jeho Kmeťobandom. Vypočujte si skladbu a pozrite si videoklip k piesni filmu Invalid, ktorý do kín príde už 9. februára.

Čierna komédia Invalid - na slovenské pomery ide o veľmi jedinečný žáner, ktorý divákom sľubuje unikátny zážitok. Tvorcovia sa postarali nielen o kvalitný scenár a zaujímavé vizuálne prevedenie, ale šokujú aj s filmovou skladbou. Postaral sa o ňu Patrik Rytmus Vrbovský a Kmeťoband. Rytmus sa vo filme aj objaví vo vedľajšej role rómskeho mafiánika 90. rokov.

Stará, ale predsa nová

Titulná pieseň komédie Invalid sa volá Asal a bude jej rozumieť veľká časť obyvateľov Slovenska. A veľká aj nie, pretože skladba je naspievaná v rómčine. Ide o legendárnu skladbu skupiny Modus z roku 1977 Úsmev. V pôvodnom znení ju spievali Janko Lehotský, Miro Žbirka a Marika Gombitová, autorom textu je Kamil Peteraj, ktorý bol myšllienkou prespievania jeho starého hitu nadšený.

“Už samotná ponuka tohto prevedenia piesne sa mi veľmi páčila,” povedal Kamil, a dodal: “Tešil som sa, že o prevedenie sa postarali Rytmus a Igor Kmeťo a keď som počul výsledok, veľmi sa mi páčil. Tiež je skvelé, že ku piesni je aj videoklip a neostala iba piesňou, takto je to ešle lepšie.”

O preklad sa postaral známy pôvodom český rómsky spevák a hudobník Matúš Bagar, ktorý vystupuje v celej Európe a USA.

Rytmus a Kmeťoband

Pieseň Asal naspievali a nahrali Rytmus a Kmeťoband. Spoločná tvorba s Igorom Kmeťom ml. ako aj využitie samotnej skladby boli nápad práve obľúbeného rapera: “Poznáme sa 20 rokov a už sme spolu viackrát spolupracovali, takže kto iný ako Igor Kmeťo? Spolupráca bola super ako vždy. Nahrávanie som si užil ako nahrávanie hocičoho iného.

Rytmus si vo filme aj zahral, pričom najväčšou výzvou pre neho bolo práve rozprávanie v rómčine: “Celý obraz, ktorý sme nakrúcali v rómskej osade, som mal v rómčine, čo som trošku podcenil, pretože rómsky neviem rozprávať a celé mi to došlo až na pľaci. Samozrejme, s profi tímom sme sa s tým vyhrali a výsledok dopadol na jednotku.” Napriek tomu svoju rolu ako herca, tak interpréta zvládol výborne, čo vyhodnotil aj režisér Jonáš Karásek. “Rymus dostal v našom filme viac priestoru a zvládol to podľa mňa perfektne, divákom sa bude jeho postava určite páčiť,” povedal a so smiechom dodal: “To, ako vo filme skončí, zas možno poteší množstvo jeho neprajníkov.”

Príbeh o zúfalstve, pomste a najpevnejšom priateľstve.

Čierna komédia Invalid predstaví Laca Hunda (Gregor Hološka), údržbára v múzeu,  ktorý má rád svoj pokoj a ak mu nie je dopriaty, začína sa prejavovať jeho výbušná povaha. Preto niet divu, že jedného dňa vyhodí magnetofón svojho syna Mareka (Tadeáš Bolo) von oknom. Keďže ho v dôsledku toho opustí jeho žena (Helena Krajčiová), snaží sa po vychladnutí zohnať za magnetofón náhradu.

To však v 90. rokoch nie je vôbec jednoduché, Laco telefonuje na rozličné inzeráty, až natrafí na jeden, kde mu magnetofón sľúbia. Keď sa s predávajúcimi stretne, ukáže sa, že sú to podvodníci, ktorí Laca iba okradli o peniaze, zbili a hodili do kanála. Skrátka ako každý správny hrdina, aj Laco Hunder zažíva víťazstvá a pády. Niekedy aj do kanála. Laco po nehode ostáva na vozíčku. Verí, že sa dovolá spravodlivosti a vinníci budú potrestaní. Keď však zistí, že spravodlivosť a trest sú iba utópiou, rozhodne sa zobrať veci do vlastných - údržbárskych - rúk. Začína sa pomsta, akú ste ešte nevideli. A spoznáte priateľstvo, aké by vám ani nenapadlo.

Film finančne podporil Audiovizuálny fond Slovenska, koproducentom je RTVS.

Do kín ho uvedie distribučná spoločnosť CinemArt SK 9. februára 2023.

https://www.facebook.com/filminvalid/

https://www.instagram.com/invalidfilm/

rNUlife.sk / Perla Žinčíková, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.