IATA: Zisk aerolínií by mohol tento rok dosiahnuť takmer 10 mld. USD a nulové emisie do roku 2050!

Zisk svetových aerolínií by mohol tento rok dosiahnuť dvojnásobok pôvodne predpokladanej hodnoty. Uviedlo to v pondelok Medzinárodné združenie leteckých dopravcov (IATA), ktoré poukázalo na vysoký záujem ľudí o cestovanie.

Združenie, ktoré zastupuje takmer 300 leteckých spoločností, uviedlo, že svetové aerolínie by tento rok mali zaznamenať celkový zisk 9,8 miliardy USD (9,11 miliardy eur). V pôvodnom odhade uvádzalo zisk na úrovni 4,7 miliardy USD. "Roky pandémie sú za nami a hranice sú otvorené tak, ako predtým," povedal na výročnom zasadnutí IATA šéf združenia Willie Walsh.

Willie Walsh speaks at IATA's annual meeting in Istanbul, Turkey on Monday, June 5, 2023.
"Navzdory ekonomickým neistotám ľudia cestujú, aby sa znovu pripojili, objavovali a obchodovali," povedal Walsh počas svojho prejavu na výročnom zasadnutí IATA v Istanbule. "Letiská sú rušnejšie, obsadenosť hotelov stúpa, miestne ekonomiky ožívajú a letecký priemysel sa dostal do ziskovosti."
Napriek optimistickému výhľadu zostávajú zisky leteckých spoločností "tenké ako oblátka", dodal Walsh. "Obnova poškodených bilancií a poskytovanie investorom udržateľného výnosu z ich kapitálu bude aj naďalej výzvou pre mnohé letecké spoločnosti," dodal.
"Skutočnosť, že odvetvie mohlo prežiť toto obdobie, dokazuje jeho odolnosť, odhodlanie a opatrenia, ktoré boli prijaté," povedal Walsh a dodal: "Plne si uvedomujeme výzvy, ale stále máme tichú dôveru v budúcnosť.

Willie Walsh, šéf združenia IATA na pondelkovom zasadaní združenia v tureckom Istanbule

Najväčšie letecké spoločnosti oznámili v minulých mesiacoch dobré výsledky, pričom očakávajú aj úspešnú letnú sezónu. Dopyt po dovolenkách je stále vysoký napriek tomu, že inflácia viaceré služby predražila.

IATA okrem toho uviedla, že celkové tržby leteckých spoločností sa postupne približujú k tržbám z predpandemického roka 2019. Združenie očakáva v tomto roku tržby aerolínií na úrovni 803 miliárd USD. Na porovnanie, v roku 2019 predstavovali 838 miliárd USD.

"Mnohí ľudia cestovať nepotrebujú, ale chcú. A očakávame, že tento záujem bude pretrvávať počas celého roka," povedal Walsh v rozhovore pre agentúru Reuters. Dodal, že záujem ľudí zvyšuje aj vysoká úroveň zamestnanosti, ktorá im dáva väčšiu nádej, že si dovolenku budú môcť dovoliť, napriek zhoršujúcim sa makroekonomickým vyhliadkam.

IATA publishes latest Covid-19 airline information - The Loadstar

Walsh však zástupcov aerolínií zároveň upozornil na pokračujúce problémy, ako sú pretrvávajúce komplikácie v dodávateľskom reťazci a zvyšujúce sa poplatky na letiskách. Tie podľa neho do určitej miery brzdia zotavovanie leteckého sektora.

IATA (International Air Transport Association) vydáva plány smerujúce k dosiahnutiu čistého nulového emisného stavu do roku 2050

IATA predstavila sériu ciest k dosiahnutiu nulovýych emisií, ktoré majú poskytnúť postupné detaily kritických opatrení a závislostí potrebných pre dosiahnutie čistého nulového emisného stavu leteckej dopravy do roku 2050.

Tieto cesty sa zaoberajú technológiou lietadiel, energetickou infraštruktúrou, prevádzkou, financiami a politickými aspektmi, ktoré vedú k čistému nulovému stavu.

S prijatím dlhodobého ambiciózneho cieľa (LTAG) na 41. zasadnutí ICAO sa vlády a priemysel zhodli na dosiahnutí rovnakého cieľa nulovej produkcie CO2 emisií do roku 2050. Tieto cesty budú pre politické iniciatívy kritickým referenčným bodom, pretože poskytnú základ pre mnohé potrebné inovácie a opatrenia.

IATA releases roadmaps targeting net zero by 2050

"Cesty sú prvým podrobným posúdením kľúčových krokov potrebných na zrýchlenie prechodu k čistému nulovému stavu do roku 2050. Spoločne ukazujú jasný smer a budú sa vyvíjať, keď budeme hlbšie analyzovať, aby sme stanovili medzimestské míľniky na ceste k čistému nulovému stavu. Musím zdôrazniť, že cesty nie sú určené len pre letecké spoločnosti. Vlády, dodávatelia a finančníci nemôžu byť iba divákmi na ceste leteckej decarbonizácie. Majú v tom svoj podiel. Cesty sú výzvou pre všetkých zúčastnených aktérov leteckého priemyslu, aby poskytli nástroje potrebné na úspech tejto základnej transformácie letectva prostredníctvom politík a produktov, ktoré sú vhodné pre svet čistého nulového stavu," povedal Willie Walsh, generálny riaditeľ IATA.

Cesty neboli vypracované izolovane. Počas posudzovania ich doplnil modelovací nástroj poskytnutý Laboratóriom leteckých dopravných systémov na University College London (UCL), ktorý vypočítal redukcie emisií pre jednotlivé technológie.

rNUlife.sk / IATA, CNN, Bloomberg, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.