FLO a jej Príbehy zo Stredomoria otvoria hudobnú sekciu 16. ročníka festivalu Dolce Vitaj

Prvý koncert 16. ročníka talianskeho festivalu na Slovensku DOLCE VITAJ bude 6. júna 2023 patriť výnimočnej neapolskej speváčke FLO (Floriana Cangiano) a jej kvartetu. Repertoár FLO vychádza z hudobných tradícií talianskeho juhu, kde v každom tóne cítiť horúce slnko a fascinujúcu atmosféru Stredomoria. Vstup na koncert je voľný. Festival organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.  

“Koncert sa mal uskutočniť v roku 2020, ale pandémia naše plány narušila. Dnes nadišiel čas, aby na Slovensku po prvýkrát zaznel silný ženský hlas speváčky Flo a jej kvarteta. Ich koncerty sú hlbokým ponorom do vášnivej hudby talianskeho Juhu a stredomorskej ľudovej tradície,” povedala Alessandra Sanniti, riaditeľka Talianskeho kultúrneho inštitútu v Bratislave.

Koncertný program Príbehy zo Stredomoria ponúka fascinujúcu hudobnú zmes etna a jazzu, slova a dynamických zvukov tamburíny, presvedčivých melódií, skutočných príbehov i "babských" povier. Flo spieva a rozpráva o tajomnom juhu obmývanom morom, tvorenom prístavmi a otvorenými mestami, o mužoch a ženách, ktorí hovoria zmiešanými jazykmi a vyznačujú sa ľudovou spiritualitou. Jej hudobné príbehy plné hrdosti a odvahy sa pohybujú na pomedzí etna a džezu a sú nabité stredomorskou atmosférou.

Samotná speváčka svoj vzťah k hudbe vyjadrila nasledovne: „Hudba bola pre mňa vždy alfou a omegou. Spev a skladanie piesní ma definujú, dávajú mi pocítiť, že mám hodnotu a miesto vo svete. Spomalenie počas pandémie, nech bolo akokoľvek bolestivé, mi otvorilo oči a umožnilo sústrediť sa na veci, ktoré som kvôli práci zanedbávala. Uvedomila som si, že je tu aj niečo iné, čo ma dokáže urobiť šťastnou, čo nie je samozrejmé a treba si to užívať rovnako ako hudbu.“

Floriana Cangiano vystudovala operný spev na konzervatóriu San Pietro a Majella v Neapole. Hudobné pódiá zdieľala s hudobníkmi kalibru Stefana Bollaniho, Paola Fresu, Daniela Sepeho, Enrica Ravu a Peppeho Servilla. Neskôr vystupovala s vlastným programom na festivaloch po celom svete od Európy cez Južnú Ameriku, Afriku a Kanadu. V roku 2014 vyšiel jej prvý album “D´amore e di altre cose irreversibili”. Kritika aj publikum ho prijali s nadšením a vo svojom žánri získal významné ocenenia (Premio Musicultura 2014, Premio “Radio Rai 1”, Premio Assoluto Andrea Parodi 2014). Čoskoro prekročil hranice Talianska a vyšiel vo Francúzsku, Japonsku, Veľkej Británii, Rakúsku, Nemecku, Španielsku a Portugalsku.

Ďalšie albumy “Il mese del rosario” (cena Musicultura 2015) a “La mentirosa” (2018) definitívne potvrdili jej pozíciu ako originálnej a rafinovanej autorky na európskej scéne.

V roku 2022 pripravila koncepčný album “Brave ragazze” venovaný známym aj neznámym výnimočným ženám zo všetkých kútov sveta a ich príbehom. Neskôr pracovala aj na hudbe k televíznej minisérii “Mina Settembre” vysielanej v talianskej verejnoprávnej televízii RAI.

Jej koncerty sú rytmickým a strhujúcim divadlom plným úžasnej stredmorskej hudby, energie a ženského šarmu.

FLO Quartetto vystúpi na Slovensku po prvýkrát v nasledovnej formácii:

Floriana Cangiano – spev

Federico Luongo – gitara

Davide Costagliola – basgitara

Michele Maione - perkusie

Vstup na koncert je voľný až do vyčerpania kapacity sály.

Hudobnú časť festivalu doplní 20. 6. 2023 Komorný orchester Sinfonietta Bratislava so sólistom Daliborom Karvayom na legendárnych husliach Stradivari, ročník 1694. Koncertný majster Viedenských symfonikov dostal tento vzácny hudobný nástroj do užívania od Rakúskej národnej banky a slovenskému publiku na ňom zahrá po prvý raz. Koncert nadväzuje na úspešný projekt Stradivari z roku 2014.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Viac informácií ponúkajú webové stránky: Dolce Vitaj

FLO - Official website

rNUlife.sk / Alena Štálniková, Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave                                    

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.