Počas víkendu otvorených parkov a záhrad Prepoštská United ≠3

Prirodzeným prepojením aktivít inštitúcií sídliacich na Prepoštskej vznikol žánrovo pestrý program minifestivalu Prepoštská United. Prvú júnovú sobotu necháme už tretíkrát Prepoštskú uličku ožiť.

Počas Víkendu otvorených parkov a záhrad – v sobotu 3. 6. od 13:00 do 19:00 – v tieni jednej z najkrajších bratislavských uličiek si môžete počas jedného podvečera prezrieť výstavy, zamestnať sa na workshope, vypočuť si koncerty a pobudnúť v príjemnej komunitnej atmosfére autorov a umelcov.

Prepoštská ulička spája pohľadom korzo s hradom a je pre to veľmi fotogenická. Zároveň však nie je veľmi frekventovaná. Inštitúcie, ktoré na nej majú svoje sídlo, sú moderné a dynamické a spoločne sa dohodli rozhýbať aj priestor ulice.

Prepoštská United ≠3 / České centrum Bratislava

Stredoeurópskom dome fotografie vás čaká autorský výklad k výstave Živá voda, prehliadka výstavy Autá doby c.k. s kurátorom, v Galérii Českého centra navštívte výstavu pripomínajúcu sto rokov založenia Československého rozhlasu a v Staromestskej galérii Zichy v sprievode autorky prejdite výstavou Pozorovateľka m(i)esta. Na Prepoštskej sa zapojte do workshopu vití vencov a v priamom prenose uvidíte Eriku Miklóšovú vytvárať akvarely na papieri s kvetinovými motívmi, potom si vypočujte koncert dámskeho sláčikového kvarteta Hilaris Chambers Orchestra. alebo recitál španielskej hudby v podaní troch študentov Hudobnej fakulty VŠMU. V bare Studňa si dajte drink a prihláste sa na workshop, na ktorom si sami namaľujete Michalskú vežu pastelom.

Časový harmonogram

Sobota 3. 6. 13.00 – 18.00

13:00 Stredoeurópsky dom fotografie,  Prepoštská 4 – Autá doby c.k., kurátorský  výklad P. Scheufler

14:00 Stredoeurópsky dom fotografie, Prepoštská 4  – Živá voda, autorský výklad L. Horucková

15:00 – Prepoštská, Ventúrska, nárožie – Hilaris Chamber Orchestra, dámske sláčikové kvarteto

Počas koncertu slávnostné otvorenie festivalu Prepoštská United.

15.00 –  Umelecký klub Studňa, Prepoštská 4 –  Namaluj Michalskú vežu s PaintPeople!

15:00 –  Prepoštská 3 – Slnovratové vence s Flower Therapy, pouličný workshop vitia vencov

16.00  – Staromestská galéria Zichy, Ventúrska 9 – Natália Šimonová: Pozorovateľka M(i)esta, komentovaná prehliadka

16.30 – Window Gallery, Prepoštská 6 – Erika Miklošová: Kvety, umelecká intervencia

17.00  –  Kapitulská – Z histórie Kapitulskej ulice – kurátorský výklad Petra Slepčana

17.30 – Zichyho palác, balkón – F. Babić, A. Mušuta, A.Lachová – koncert španielskej hudby

15.00 – 18.00 Umelecký klub Studňa, Prepoštská 4 – happy hour

Podrobný program:

13.00 Stredoeurópsky dom fotografie, Múzeum fotografie, Prepoštská 4

Autá doby c.k, Pavel Scheufler –  kurátorský  výklad na výstave

Výstava predstavuje rôzne aspekty fotografovania áut na začiatku automobilovej éry: od prvotného očarenia a štylizovaných reportáží až po začlenenie  do nového životného štýlu. Ukazuje ako sa od začiatku 20. storočia autá používali v širokom spektre – od zábavy až po praktické využitie na prepravu ľudí a tovaru. Najstaršia snímka je z roku 1898, najmladšou je obrnené auto z 1. svetovej vojny.

14.00 Stredoeurópsky dom fotografie, Galéria Martina Martinčeka, Prepoštská 4

Živá voda, Lucia Horucková –  autorský výklad na výstave

Cyklus Živá voda tvoria fotografie zhotovené historickou fotografickou technikou –  procesom kyanotypie.  Jednotlivé fotografie sú zľahka kolorované, prípadne doplnené o trblietavý efekt pomocou aplikovaných flitrov. Tak ako kolobeh vody v živote aj táto výstava je obrazom vystihujúcim večné prelínanie  minulosti, prchavej prítomnosti a budúcnosti.

15.00  Prepoštská a Ventúrska, nárožie

Hilaris Chamber Orchestra

Koncert virtuózok sláčikového kvarteta.

Slávnostné otvorenie festivalu Prepoštská United. Spoločne so starostom Starého Mesta Matejom Vagačom symbolicky prestrihnú pásky riaditeľka Českého centra Bratislava Monika Koblerová,  zástupkyňa Španielskeho veľvyslanectva Katarína Zubácka, vedúca kultúry Starého Mesta Lubica Hustá a riaditeľ Stredoeurópskeho domu fotografie Václav Macek.

15.00  Umelecký klub Studňa, Prepoštská 4  

Namaľuj Michalskú vežu s PaintPeople!

Workshop vedený krok po kroku maliarmi z VŠVU. Maľuje sa Michalská veža pastelom na papier 30x40 cm. Vstup zdarma! Počet miest: 15. Rezervujte vopred na www.piantpeople.sk. Kurz trvá 2,5 h. PaintPeople organizuje podujatia zážitkového maľovania pre verejnosť od roku 2019. Každý účastník podujatia si odnesie vlastnoručne namaľovaný obraz.

15:00 Prepoštská 3, ulica

Slnovratové vence s Flower Therapy

Pouličný workshop vitia vencov priamo na Prepoštskej ulici odkazuje na Víkend otvorených parkov a záhrad: Zastavte sa a uvite si svoj venček z pripravených kvetov.

16.00 Staromestská galéria Zichy, Ventúrska 9

Natália Šimonová: Pozorovateľka M(i)esta

Komentovaná prehliadka výstavy, ktorá predstavuje motívy urbánnej architektúry a jej štruktúr s témami kolektívnej či osobnej pamäte.

16.30 Window Gallery, Český dům, Prepoštská 6

Erika Miklóšová: Kvety

Autorka predstaví svoje práce na papieri na tému kvety a záhrady a predstaví aj proces vzniku svojich akvarelových obrazov.

17.00  Kapitulská ulica

Z histórie Kapitulskej ulice

Farnosť Bratislava - sv. Martina pripravila výstavu 50 historických fotografií Kapitulskej ulice a jej bezprostredného okolia inštalovaných na miestach, z ktorých boli kedysi snímané. Fotografie v kurátorskom výbere Petra Slepčana z archívov a súkromných zbierok zachytávajú stav pamiatok a atmosféru ulice v minulosti.

17.30 Zichyho palác, balkón

Recitál španielskej hudby

Študenti z Hudobno-tanečnej fakulty VŠMU v Bratislave – Filip Babić, Augustín Mušuta (gitarové duo), Anna Lachová (soprán) – vystúpia s programom: Fernando Sor - L´Encouragement, Federico Moreno-Torroba - 3 piesne, Enrique Granados - Španielsky tanec.

Výstavy otvorené počas celého trvania festivalu:

Galéria Českého centra v Českom dome

100 rokov rozhlasového vysielania v Československu

Rozhlasové vysielanie pre verejnosť v Československu začalo 18. mája 1923. S pravidelným programom predbehla v Európe Radiojournal (prvotný názov Československého rozhlasu) len BBC. QR kódy na výstavných paneloch sprostredkúvajú archívne zvukové nahrávky.

SálaČeského centra v Českom dome

30 let českého spolku v Bratislave

Výstava mapuje tri dekády aktivít spolku českej krajanskej komunity na Slovensku, ktorá po rozpade spoločného štátu zostala na území Slovenska. Pripomenie osobnosti, ktoré stáli pri zrode, spoločne strávené chvíle a kultúrne stretnutia pripravené pre členov spolku. Výstava vznikla pri príležitosti 30. výročia rozdelenia spoločného štátu Čechov a Slovákov.

rNUlife.sk / PETRA DAROVCOVÁ, ČESKÉ CENTRUM BRATISLAVA

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.