Výstredný a jedinečný francúzsky fotograf Gérard RANCINAN vystavuje veľkorozmerné dielo DEMOCRATIA v DANUBIANE

Gérard Rancinan je súčasný umelec, francúzsky fotograf, ktorého dnes uznávajú po celom svete. Jeho fotografie sú súčasťou veľkých zbierok moderného umenia a vystavujú sa v najprestížnejších múzeách sveta. Tento 66 ročný umelecký fotograf, vystavujúci po celom svete, chce zaujať najmä prostredníctvom proteovskej fotografie, ktorá vždy prepája formu s významom. Rancinan sa pokúša zachytiť otázky spoločnosti v jej odchýlkach a protikladoch. Preslávila ho relevantnosť jeho práce, ale tiež monumentálne rozmery jeho fotografických diel. Rancinan získal Rad umenia a literatúry a medzi inými aj šesť ocenení World Press.

Caroline GAUDRIAULT
Spisovateľka, rodáčka z Paríža Caroline Gaudriault je autorkou asi tucta literárnych diel a esejí preložených do angličtiny a dokonca aj do čínštiny. Dlho pracovala ako novinárka na voľnej nohe, prispievala do najznámejších medzinárodných časopisov a za reportážami precestovala celý svet, aby mohla pozorovať človeka tvárou v tvár modernej dobe, čo sa stalo leitmotívom jej tvorby. Momentálne rada inscenuje slová prostredníctvom kaligrafických inštalácií, ktoré symbolizujú prchavú myšlienku. Svojimi britkými slovami vytvára priestor na úvahu prostredníctvom expozícií, do ktorých sa zapája.

Dvojica umelcov prehovára prostredníctvom fotografického a slovesného diela. Už asi dvadsať rokov spolu vedú dialóg a uchopujú témy, ktoré živia ich prácu, a režírujú globálnu inscenáciu, ktorá rozpráva ich politickú a snovú cestu. Využívajú humor, fantazmagóriu, no zároveň výraznú jasnozrivosť. Umelci nechcú pôsobiť blahosklonne či súhlasne, používajú umeleckú formu, aby hlbšie prenikli do trhlín našej doby, do dutín ľudskej prirodzenosti.

V dobe, keď cítime naliehavú potrebu opätovne zadefinovať Demokraciu, keď sa v súčasnej Európe aj za oceánom nastoľujú otázky moci, práca týchto dvoch autorov, vo vlastnom médiu každého z nich, sa pokúša spracovať tieto spoločenské udalosti a ponúknuť súhrnnejší pohľad z odstupu, konfrontovať človeka s jeho činmi a ich druhou stranou.

Autori jedným dychom spolu s demokraciou opovážlivo poukazujú aj na zneužitia moci, na jej protirečenia a výstrelky.

DEMOCRATIA

Autori sa rozhodli svoje dielo „Democratia“ prvý raz predstaviť v múzeu v Bratislave, v srdci Európy. Inštaláciu výstavy, ktorá sa sústredí na viacero foriem demokracie, podčiarkuje fotografická freska veľká 15 metrov, ktorá vznikla v roku 2016. Keď spravíte okolo tohto diela 15 veľkých krokov, uvidíte fantazmagorickú alegóriu úpadku moci. Naproti nej rozprávajú dlhé japonské zvitky textu, kakemono, poviedku o „demokratickej vražde“. Uprostred výstavy sa teda odohráva fiktívny dialóg medzi fotografiou a literatúrou.

Ostatné diela tiež udávajú podobný smer: „Moc tlače“ a „Papieroví ľudia“ o zneužívaní médií, „Chaos“ o mestských vzburách, „Tanec bláznov“ a „Malý človek vo veľkom svete“ o hľadaní slobody... Kaligrafická inštalácia sa rozkladá na dĺžke 13 metrov, čím vzdušne naznačuje úvahy o demokracii, ktorej presnú identitu neprestávame hľadať.

Gérard Rancinan a Caroline Gaudriault spracúvajú ťažiskovú myšlienku, že človek nikdy nesmie prestať klásť otázky. Charakterizuje ju extrémna krehkosť. Autori nás nabádajú, aby sme sa s jasnou mysľou zamysleli nad otázkou: ak budeme zosmiešňovať demokraciu a jedného dňa sa stratí, uvedomia si ľudia, o čo prišli?

Danubiana Meulensteen Art Museum

Necelých 20 km južne od Bratislavy sa nachádza jedno z najromantickejších múzeí moderného umenia v Európe – Danubiana Meulensteen Art Museum. Jeho zakladateľmi sú holandský zberateľ a podporovateľ umenia Gerard Meulensteen z Eindhovenu a slovenský galerista Vincent Polakovič.

Od roku 2000, keď bolo múzeum otvorené, uskutočnilo desiatky výstav tých najprestížnejších osobností slovenskej, európskej a svetovej výtvarnej scény (Joan Miró, Karel Appel, Sam Francis, Hermann Nitsch, Robert Doisneau, Walasse Ting, Jiří Georg Dokoupil, Jan Kaplický, Miroslav Cipár, Markus Prachensky, Ilona Kesserü Ilona, Rudolf Sikora,, Vladimír Kompánek, Peter Pollág, Dorota Sadovská a ďalší).

Medzi mnohými domácimi a zahraničnými návštevníkmi, ktorí doposiaľ múzeum navštívili, nechýbali ani viaceré významné kráľovské návštevy a mnohé osobnosti kultúrneho a spoločenského života.

Jedinečná poloha múzea nachádzajúceho sa na hraniciach troch štátov a predovšetkým mimoriadne citlivé prepojenie s okolitou prírodou a riekou Dunaj, poskytuje návštevníkom neopakovateľné pohľady nielen na vystavované výtvarné umenie, ale predovšetkým na flóru a faunu, ktorá je na polostrove umenia v každom ročnom období jedinečná.

V priľahlom sochárskom parku môžu návštevníci vidieť diela viacerých osobností, akými sú napríklad El Lissitzky, Magdalena Abakanowicz, Jim Dine, Hans van de Bovenkamp, Jozef Jankovič, Arman, J. C. Farhi, Vladimír Kompánek, Peter Pollág, či Rudolf Uher. Novinkou je aj promenáda na streche, kde najmä pohľad na Bratislavu a majestátny Dunaj býva pri západe slnka nezabudnuteľným zážitkom. Prehliadku múzea, ktoré sa po svojej veľkorysej dostavbe podporenej Vládou SR stalo novým symbolom modernej Bratislavy, dnes odporúčajú najprestížnejšie svetové bedekre a sociálne portály.

Dovidenia pri Dunaji, priatelia!

Danubiana Meulensteen Art Museum

www.danubiana.sk

Doprava

Automobilom: Bratislava centrum, Petržalka, Panónska cesta (alebo Dolnozemská cesta) Rusovce smer Dobrohošť

Autobusom: Autobusovou linkou č.90, ktorá premáva od Nového SND do Danubiany každú hodinu.

DM/TS Danubiana/rancinan.com

 

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.