Zomrel obľúbený slovenský herec a hudobník Daniel Heriban

Vo veku 43 rokov zomrel slovenský herec a hudobník Daniel Heriban. Úmrtie umelca potvrdil Tibor Kubička, riaditeľ Slovenského komorného divadla (SKD) Martin, upozornila na to TV Joj.

Podľa informácií televízie Heriban zomrel vo svojom dome vo Svätom Jure. Dano Heriban mal mať zdravotné komplikácie, pre ktoré bola k nemu privolaná rýchla zdravotná pomoc. Sťažovať sa mal na bolesti chrbta. Privolaní záchranári mu však už nevedeli pomôcť, u herca došlo k zástave srdca. 

Hovorca záchranárov Martin Balko oznámil, že v ranných hodinách privolaná posádka záchrannej zdravotnej služby Heribana oživovala, ale neúspešne. Mal iba 43 rokov. ,,V noci mal neznesiteľné bolesti chrbta a pri príchode sanitky dostal zástavu srdca. Bol to môj sused, už ho odviezla pohrebná služba," napísal jeho sused pod smútočným príspevkom na Instagrame. Ako ďalej píše JOJ-ka, mal zdravotné komplikácie, sťažoval sa na bolesti chrbta. Deň pred tým mal byť dokonca s bolesťami v nemocnici.

Správa o jeho smrti prišla úplne nečakane, aj pre jeho najbližších

„Ešte v utorok podvečer sme si písali a riešili úpravu textu ku koncertu v bratislavskom .klube pod lampou. Mala to byť generálka na festival Dotyky a spojenia a ďalšie vystúpenia,“ hovorí Tomáš Kršňák.

Manažér hudobníka a herca Daniela Heribana netušil, že spolu komunikujú naposledy. Rannej informácii nechcel uveriť.

Profil zosnulého herca a hudobníka Daniela Heribana

Dano Heriban (rodné meno Daniel Heriban) sa narodil 25. marca 1980 v Trnave. Po absolvovaní štúdia na Divadelnej fakulte Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave nastúpil 1. júla 2007 do Slovenského komorného divadla (SKD) v Martine. Od roku 2014 bol členom Činohry Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Dano Heriban (25. 3. 1980 – 24. 5. 2023). Foto – archív Činohry SND

Spolupracoval aj s divadlami Aréna, s Radošinským naivným divadlom, Divadlom GUnaGu, s Novou scénou, Mestským divadlom Žilina či s Bábkovým divadlom na Rázcestí (BDNR) v Banskej Bystrici.

Na divadelných doskách sa predstavil napríklad v inscenáciách Závisláci, Macbeth, Kubo, Sedem dní do pohrebu, www.narodnycintorin.sk a Nevesta hôľ.

Účinkoval aj v mnohých filmoch, ako napríklad Únos (2017), Sviňa (2020) a naposledy v dráme Muž, ktorý stál v ceste (2023). Zo seriálov možno spomenúť Hniezdo, Druhá šanca, Pumpa, ale televíznym divákom vari najviac utkvel v pamäti ako Ďuro Brmbalík zo seriálu Horná Dolná.

Svoj herecký talent nepreukazoval iba v divadle, ale uzrieť sme ho mohli i na televíznych obrazovkách. Zahviezdil najmä vo filme Únos, kde stvárnil mafiána Efendiho a za tento svoj výkon si vyslúžil ocenenie Slnko v sieti za najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe. Širokú verejnosť si získal veselou postavou Ďura Brmablíka v seriáli Horná Dolná. Za zmienku rozhodne stojí fakt, že priezvisko tejto postave vymyslel on sám. Za stvárnenie spomínaného Ďura získal ocenenie OTO pre najlepšieho herca. Vidieť sme ho mohli aj v seriáli Druhá šanca, kde stvárnil psychiatra Erika Hatinu, Hniezdo, Pumpa, Červené pásky či Mesto tieňov.

Už o pár mesiacov má mať premiéru jeho posledný film s názvom Muž, ktorý stál v ceste, v ktorom stvárňuje postavu Alexandra Dubčeka.

Heriban bol tiež úspešným skladateľom a hudobníkom. Venoval sa tvorbe filmovej, divadelnej a detskej hudby. V roku 2018 sa rozhodol vstúpiť aj do sveta detských pesničiek, vydal svoj tretí sólový album Čosi úsmevné. Prvý album pod názvom Leporelo vydal v roku 2008 a druhý, nazvaný Na Jeden Dych, v roku 2012.

Autorsky sa podieľal tiež na hudbe k projektom Príbeh ulice, Závisláci, Ginsberg v Bratislave, k filmu Čerešňový chlapec i ďalším.

Heriban získal za svoju tvorbu viacero ocenení - trikrát si prevzal divadelné ocenenie Dosky a v roku 2015 ocenenie OTO (Osobnosť televíznej obrazovky).

Cenu za najlepší mužský herecký výkon v divadelnej sezóne 2012/2013 získal Daniel Heriban za postavu Janka Kráľa v inscenácii hry Doda Gombára a Róberta Mankoveckého www.narodnycintorin.sk , ktorú uviedlo Slovenské komorné divadlo v Martine. Nitra, 27. septembra 2013.

Nemiestne špekulácie

„Občas mám pocit, že veľká časť populácie nadobudla pocit/názor, že pred pandémiou nedochádzalo k náhlym úmrtiam mladých ľudí. Mnohé z ochorení sú aj pri rýchlej diagnostike napriek pokroku medicíny aj dnes smrteľné. Podľa dostupných informácií je na základe mojich skúseností pravdepodobnou príčinou náhleho skonania Daniela Heribana akútna disekcia aorty, ktorá sa, žiaľ, prejavuje často nešpecificky, napríklad bolesťami chrbta,“ napísal na sociálnej sieti lekár Milan Kulkovský.

Napriek tomu tu pre mnohých zostáva nezodpovedaná otázka, či lekári nemohli urobiť viac a či by včasná diagnostika a operácia nemohli obľúbenému hercovi a hudobníkovi zachrániť život.

Pár otázok na Michala Hulmana, primára NÚSCCH Bratislava

Môže byť bolesť chrbta príznakom blížiaceho sa zastavenia srdca, resp. infarktu?

Bolesť chrbta môže byť príznakom viacerých ochorení, ktoré môžu mať neurologický charakter, spôsobiť ich môže pohybové ústrojenstvo a jedným z nich môže byť infarkt, ale v prípade pána Heribana si nemyslím, že išlo o infarkt.

O akú diagnózu teda mohlo ísť?

Je tu jedna diagnóza, ktorá sa prejavuje aj bolesťami chrbta, volá sa disekcia hrudníkovej aorty. Ide o rozpad steny hrudnej aorty, ktorá môže viesť k náhlemu úmrtiu z dôvodu vykrvácania, útlaku srdca krvou v osrdcovníku a tak ďalej. Podľa mňa išlo najpravdepodobnejšie o túto diagnózu.

Podľa našich informácií urobili Danielovi Heribanovi deň pred tým v nemocnici vyšetrenia. Ako je možné, že nič neodhalili?

Táto diagnóza, o ktorej sa bavíme, sa dá odhaliť buď čiastočne echovyšetrením srdca a úplne sa dá vylúčiť CT vyšetrením hrudnej aorty. Infarkt by videli už v nemocnici, a to na EKG.

Stretávate sa s takýmito úmrtiami v takomto pomerne mladom veku bežne?

Je to otázka, čo je bežná diagnóza. Ak je napríklad v Bratislave za rok takýchto pacientov 30, na celom Slovensku možno 100, takže ja to nepovažujem za bežnú diagnózu. Bohužiaľ, je to diagnóza, ktorá je spojená s veľmi vysokou úmrtnosťou.

Aké príznaky si majú všímať ľudia, aby predišli prípadnej tragédii? Kedy treba vyhľadať lekára?

Táto diagnóza sa neprejavuje mesiace, je to náhle vzniknutá bolesť na hrudníka, v chrbte. Prirodzený vývoj je taký, že s akútnou disekciou hrudníkovej aorty do 48 hodín zomiera 98 % pacientov.

Je vôbec nejaká šanca na záchranu?

Jediná liečba tejto diagnózy je operačný kardiochirurgický výkon a, samozrejme, včasná diagnostika.

rNUlife.sk / Zdroj: https://snd.sk, https://www.csfd.sk / teraz, nč

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.