CELOSVETOVÁ PREMIÉRA NA ROCK FOR PEOPLE HOPE: INOVATÍVNY STAGE BUDE VĎAKA ČESKÝM VÝVOJÁROM POHÁŇAŤ VODÍK

Vôbec prvým festivalom na svete, ktorý bude vodíkom poháňať jednu zo scén, sa stane o necelé 2 týždne Rock for People Hope. Postará sa o to vodíkový generátor H2BASE. Za vývojom tejto čistej ekologickej technológie stoja českí inžinieri zo spoločnosti DEVINN. Festival sa v novom a prívetivejšom areáli na letisku v Hradci Králové uskutoční už budúci týždeň, a to 13. až 14. augusta 2021.

Priam príznačne bude H2BASE pohánať O CO2 JDE stage, powered by H2BASE, na ktorom sa behom dvoch dní vystriedajú zhruba dve desiatky špičkových umelcov, rečníkov a ďalších kreatívnych osobností. Prepája ich priamo dôraz na inovácie, posúvanie hraníc vedných odborov, v ktorých pôsobia, či reálny záujem o životné prostredie. Medzi chystané témy patria i obnoviteľné energie a energetická sobestačnosť, ku ktorej vodíkové pohony ako H2BASE zásadne prispievajú. O filmové projekcie sa postará tým Aerofilms, hudobnú produkciu zaistia kapely PSH a Vanessa.

Sme úplne nadšení, že sa tím DEVINN rozhodol H2BASE uviesť do oficiálnej prevádzky práve na Rock for People Hope. Pre náš festival i ďalšie hudobné, kultúrne a spoločenské akcie sa tým otvára úplne nová kapitola. Tento český patent má oprávnene svetové ambície. Koniec koncov, prístup festivalov k obnoviteľným energiám a ďalším klimatickým opatreniam, ktoré môžu priaznivo ovplyvniť naše životné prostredie, rieši stále viac manažmentov kapiel ako požiadavku. Často sa rozhodujú práve na základe týchto aspektov,“ hovorí Michal Thomes, riaditeľ Rock for People.

Zapojenie vodíkového generátora do prevádzky festivalu je hlavnou tohtoročnou aktivitou potvrdzujúcou zodpovedný prístup Rock for People k životnému prostrediu i väčšiemu komfortu návštevníkov. Zariadenie, za ktorým stojí česká vývojárska firma DEVINN, totiž vďaka palivovému článku premieňa vodík pri zlúčení s kyslíkom na vodu za vzniku veľkého množstva elektrickej i tepelnej energie. Jediným odpadom tejto chemickej reakcie je destilovaná voda.

Elektrina z vodíkového generátora bola využitá v rámci niekoľkých akcií – brnenskou konferenciou architektov počnúc, oblasťami južnej Moravy zasiahnutými tornádom končiac. Svoje uplatnenie si toto zariadenie nachádza ako primárny zdroj energie pre kultúrne eventy, ale i ako záložný zdroj v prípade výpadkov energie zo siete. Hudobný festival ale bude toto zariadenie napájať po prvý krát – a ide o premiéru nielen pre H2BASE, ale i pre celý svet.

„Rock for People je úplne prvým festivalom na svete, ktorý bude napájať vodík a pre nás je presne toto smer, ktorým by sa v kultúre určite malo ísť. O obrovskom potenciály vodíka nie sme presvedčení len my – vsádza naň množstvo svetových automobiliek, ale i veľké štáty a ekonomiky ako Nemecko či Japonsko. Tie už stavajú vodíkové čerpacie stanice v desiatkach za rok. Česko má teraz šancu byť súčasťou svetového trhu vodíkovej energetiky – alebo zaspíme celosvetový trend a vodíkové technológie budeme draho nakupovať zo Západu. Práve tomu se chceme v DEVINN vyhnúť, a preto to celé robíme naplno,“ popisuje zakladateľ a CEO spoločnosti DEVINN Luboš Hajský.

Po svojom prvom uvedení sa vodíkový generátor H2BASE stane neoddeliteľnou súčásťou produkcie Rock for People. Doprevádzať bude tím i na zahraničných konferenciách a stretnutiach s promotérmi a usporiadateľmi. „V ďalších rokoch by tak mohlo mať Česko svoje zastúpenie na najvýznamnejších európskych a snáď i svetových festivaloch,“ doplňuje Michal Thomes, ktorý spoločne s vývojármi DEVINN predstaví inovačnú technológiu zástupcom mesta, kraja a ďalších organizacií. Atraktívne pojaté exkurzie sú v pláne i pre návštevníkov Rock for People Hope.

Zmienená O CO2 JDE stage, powered by H2BASE ponúkne prémiový program, v ktorom sa kultúra propojuje so spoločenskými odbormi, vedou a technológiami. Panelové diskusie a moderované rozhovory doplnia tanečné vystúpenia či stand-up comedy. K najvýraznejším hosťom budú patriť hudobník a tanečník Ben Cristovao, vedec a zástanca obnoviteľných energií Paul Schurink, bývalý minister životného prostredia Martin Bursík, novinár a komentátor Jindřich Šídlo, Jakub Zamouřil z platformy Faktaoklimatu.cz či Jan Freidinger z Greenpeace.

Program doplní i prezentácia aktivity DofE zamerané na kvalitné voľnočasové aktivity mladých ľudí alebo nezisková organizácia LOONO úspešne upozorňujúca na nutnosť prevencie zhubných ochorení.

Na festival se vracia i NGO zóna vyhradená pre aktívne občianske združenia a spolky z oblasti ľudských práv a ochrany prírody. V roku 2011 oslávilo Greenpeace práve na festivale RFP 20 rokov svojho pôsobenia v Česku. Tento rok, pri príležitosti 30. výročia, sa vracia na RFP. Súčasťou ich stánku bude i solárna zmrzlina, nabíjanie mobilov z obnoviteľných zdrojov, workshopy v recyklačnej dielni alebo fotokútik taktiež poháňaný z obnoviteľných zdrojov.

Samotný festival tento rok investoval do rozšírenia ekologického programu. Ten se týka designu z recyklovaných materiálov, zálohovania PET flaší a kelímkov, rozšírenie zberných miest na 13 druhov odpadu či zapojenie solárnych panelov. V predaji budú i festivalové flaše na vodu z vodovodu. Príjemným bonusom sú novo vybudované hmyzie hotely.

Zodpovedný prístup sa preklopil i do gastro zóny, v ktorej návštěvníci nájdu oveľa silnejšie zastúpenie rastlinných potravín. Naopak sa už nestretnú s používaním palmového oleja pri príprave jedál či morskými rybami, ktoré nahradili domáce alternatívy od dodávateľov z Královéhradeckého kraja. V tomto ohľadu Rock for People aplikuje v spolupráci s lokálnymi partnermi, ako sú Hradecké služby, i prvky cirkulárnej ekonomiky.

Dvojdenná vstupenka na Rock for People Hope zakúpite v predajnej sieti GoOut za 1490 Kč / 58,49 EUR, pričom držiteľom vstupeniek je garantované 100% vrátenie vstupného v prípade zrušenia akcie. https://goout.net/sk/rock-for-people-hope-2021/szmsklr/

VIAC NA :

www.rockforpeople.cz
www.facebook.com/rockforpeople.czechrepublic/ www.youtube.com/user/rockforpeopleTV/featured

rNUlife.sk / Anna Mašátová, AMEBA PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.