Vysočina má v Čechách najviac pamiatok UNESCO i Santiniho stavieb

V strede Českej republiky sa rozprestiera Kraj Vysočina. Pretína ho hlavná dopravná tepna - diaľnica D1, čím je turisticky dostupnejší. Podľa námestníka hejtmana tohto kraja Romana Fabeša je Vysočina cieľom rodín s deťmi, obdivovateľov jedinečnej architektúry, aktívnych turistov hľadajúcich adrenalínové zážitky, gastroturistov, ktorí majú radi dobré jedlo a pitie i kľud a pohodu v čistom prírodnom prostredí riedko osídlenej krajiny dedinami a malými mestami.

Pre milovníkov koní majú vyše 860 kilometrov hipotrás a Vysočina je prvý kraj v ČR, ktorý ich má uvedené na stránke Mapy.cz. Okrem pumptrackov a singletrailových areálov možno na bicykloch objavovať krajinu na takmer 2500 kilometroch značených cyklotrás.

„Vidiecka Vysočina toto napĺňa vrchovatou mierou. Nemáme turistami preexponované miesta a pritom naša ponuka športových a kultúrnych aktivít i historických a prírodných pamiatok je jedinečná,“ na nedávnej prezentácii kraja v Bratislave povedal Roman Fabeš, ktorý má v kompetencii aj cestovný ruch.

Podľa riaditeľky organizácie Vysočina Tourism Oľgy Königovej z českých krajov najviac pamiatok zapísaných v zozname UNESCO má Vysočina, sú v troch mestách. Renesančná perla – zámok Telč s historickým centrom je od roku 1992 vo svetovom zozname kultúrneho dedičstva.

Dvadsiate výročie zápisu si pripomína skvost stredovekého staviteľstva Bazilika svätého Prokopa so židovskou štvrťou a cintorínom v Třebíči.

Pútnicky kostol sv. Jana Nepomuckého na Zelenej hore v Žďári nad Sázavou je v svetovom zozname od roku 1994, zároveň je najfotogenickejší architektonický areál Vysočiny z vtáčej perspektívy. Kostol na pôdoryse tvaru päťcipej hviezdy s piatimi vchodmi, piatimi kaplnkami a piatimi oltármi je v strede areálu postavenom na pôdoryse desaťcipej hviezdy prerušenej piatimi bránami. Tento najoriginálnejší príklad barokovej gotiky je majstrovské Santiniho dielo.

Okrem iných osobností po Vysočine možno putovať aj po stopách tohto významného barokového staviteľa. Dôvodom je 300. výročie úmrtia Jana Blažeja Santiniho Aichela, ktorý za 23 rokov projektantského pôsobenia navrhol takmer sto sakrálnych, palácových a hospodárskych stavieb s úžasnou akustikou a mimoriadne svetelnou charakteristikou. Bolo realizovaných takmer 80 jeho architektonických skvostov a štvrtina z nich zdobí Vysočinu.

Santini zanechal úctyhodné dielo, najmä keď si uvedomíme, že od narodenia bol čiastočne ochrnutý a chromý, zomrel vo veku 46 rokov. Oveľa viac o tomto „mozartovi barokovej architektúry“ sa možno dozvedieť v projekte Santini 300. Staviteľov život a dobu prezrádza aj interaktívna expozícia Múzea novej generácie v areáli zámku Žďár nad Sázavou, ktorý tiež projektoval.

„Našou úlohou je pokračovať v rozvoji tvorivosti, ktorá je vpísaná do génia loci žďárskeho areálu a viac ako 800 rokov tu kontinuálne pokračuje, je to 800 rokov dejepisu. Celoročne otvorený zámok má niekoľko prehliadkových okruhov. Jeho súčasťou je Múzeum novej generácie, ktoré je držiteľom ceny Živa award za najkreatívnejšie múzeum strednej Európy. Je to jediné múzeum, kam môžete ísť so psom, deťom dáte slúchadla na prehliadku a máte na dve hodiny pokoj. Ročne organizujeme 160 podujatí pre verejnosť i edukačné programy pre školy. Teraz sa s radosťou pripravujeme na Kultúrno-kreatívne centrum kraja Vysočina, ktoré v zámockom areáli otvoríme v roku 2025," povedal majiteľ zámku, finančný poradca, podnikateľ a mecenáš gróf Constantin Kinský.

Okrem pozoruhodných historických objektov vznikajú v kraji aj nové. Napríklad Ajurvédsky pavilón Rezortu Svatá Kateřina získal v roku 2019 prestížny titul Stavba roka. V čistej lesnej prírode Vysočiny ponúka služby v oblasti wellness, kozmetiky, jogy a najmä ajurvédy.

„Je to tiché miesto bez áut, kde jazdí elektromobil. Našich 79 izieb nemá televíziu, k nám chodia záujemcovia pre pokoj, relax, regeneráciu síl a aktívny pohyb. Unikátom je ozdravujúci meditačný Kruh druidov, ktorý tvorí 33 menhirov v kruhu s obvodom 108 metrov, v strede je 34. kameň. Máme osem koní, vlastnú jazdiareň, sedem telocvični, dve prechádzkové trasy a rôzne športoviská. Tiež štyri pramene podzemnej vody, vlastnú čističku odpadových vôd, dbáme na životné prostredie a zastávame zelenú filozofiu. Náš areál nie je oplotený a ľudia si chodia pre liečivú vodu. Sme jediné ajurvédske centrum v Čechách, máme 14 terapeutov z Indie, 26 pobytových programov, špeciálnu stravu a obmedzené pobyty pre deti, aby tu nebol hluk,“ konštatoval obchodný riaditeľ rezortu Jan Čepek.

rNUlife.sk / PAVOL ERDZIAK / titl. foto: https://czech-presidency.consilium.europa.eu/

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.