V Bratislave otvoria fotografickú výstavu Česko/slovenské okamihy

České centrum Bratislava a Česká tlačová kancelária (ČTK) v spolupráci s veľvyslanectvom ČR na Slovensku a mestskou časťou Bratislava-Staré Mesto otvoria vo štvrtok 16. februára výstavu Česko/slovenské okamihy. Rozsiahlu kolekciu fotografií pripravila ČTK pri príležitosti 30. výročia rozdelenia Československa a vzniku dvoch samostatných republík.

Vernisáž sa uskutoční o 15.00 h za účasti veľvyslanca ČR na Slovensku Rudolfa Jindráka, generálneho riaditeľa ČTK Jiřího Majstra, starostu Starého Mesta Mateja Vagača a riaditeľky Českého centra Moniky Koblerovej. Výstava bude prístupná na Hviezdoslavovom námestí a zároveň v Galérii Českého centra, kde bude otvorenie o 15.30 h len pre pozvaných hostí.

Veľvyslanec Česka na Slovensku Rudolf Jindrák, generálny riaditeľ Českej tlačovej kancelárie Jiří Majstr, šéfredaktorka ČTK Radka Matesová Marková, starosta Starého Mesta Matej Vagač a riaditeľka Českého centra Monika Koblerová otvorili výstavu Česko/slovenské okamžiky na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave. 

"Vzájomná a kvalitná informovanosť o dianí medzi Českom a Slovenskom je veľmi potrebná na všetkých úrovniach, preto veľmi oceňujem nezastupiteľnú úlohu spravodajských agentúr, akými sú ČTK a TASR, akú majú v súčasnom mediálnom poli," komentoval slovenské uvedenie výstavy veľvyslanec Jindrák.

Prof. Martin Huba v prítomnosti veľvyslanca Rudolfa JIindráka, riaditeľky Českého centra Moniky Koblerovej, šéfredaktorky ČTK Radky Matesovej Markovej a šéfredaktora fotobanky ČTK Petra Mlcha krstí knihu Česko/slovenské okamžiky v Českom centre, ktorú si tu môžete kúpiť.

Autori výstavy určenej do verejného priestoru vybrali takmer 130 fotografií, ktoré zachytávajú dôležité aj menej známe momenty zo spoločnej histórie, rozpadu československého štátu, ako aj vzájomné vzťahy Čechov a Slovákov v posledných 30 rokoch.

„Našou ambíciou nie je detailne vyrozprávať dejiny Československa a jeho rozdelenia. Chceme prostredníctvom spravodajských fotografií ukázať to, čo nás spájalo, ale aj rozdeľovalo. A to nielen na úrovni politickej, ale aj v bežnom živote, kultúre či športe,“ uviedla za autorský tím šéfredaktorka spravodajstva ČTK Radka Matesová Marková.

Na výstave sú aj snímky z produkcie Československej tlačovej kancelárie, ktoré pred 30 rokmi pri delení Československa pripadli novovzniknutej  slovenskej agentúre TASR. „Sme radi, že nám ich slovenskí kolegovia zapožičali, pretože ide o veľmi vydarené fotografie, vďaka ktorým si pripomenieme napríklad výrobky Made in Czechoslovakia z podnikov na slovenskom území či slávnu fotku Alexandra Dubčeka na kúpalisku," uviedol šéfredaktor Fotobanky ČTK Petr Mlch. Niekoľko vystavených fotografií autori našli v databáze Profimedia, ktorú ČTK kúpila v júli 2021.

Autorský tandem doplnil bývalý dlhoročný šéfredaktor obrazového spravodajstva ČTK a autor mnohých výstav Dušan Veselý. Na príprave sprievodných textov sa podieľa Pavel Lukáš z dokumentačnej redakcie ČTK.

Od 17. 2. bude interiérová verzia výstavy prístupná aj v Galérii Českého centra. Výstava potrvá na Hviezdoslavovom námestí aj v Galérii Českého centra do 27. 3. 2023 a následné poputuje aj do ďalších slovenských miest.

Výstavu spoločne pripravili: Česká tisková kancelář, České centrum Bratislava, Veľvyslanectvo ČR na Slovensku a mestská čásť Bratislava-Staré Mesto.

rNUlife.sk / PETRA DAROVCOVÁ, ČESKÉ CENTRUM BRATISLAVA /*doplnené o foto z otvorenia

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.