Novinka na slovenskej R&B scéne: Eli Michaili a Laris Diam sa spojili na albume Nienna

Svieža R&B, tanečná elektronika i žánrové presahy a dve vynikajúce česko - slovenské hudobníčky Eli Michaili a Laris Diam prinášajú "kožu na trh" a to doslovne novým album Nienna.

Na Nienne sa podieľalo hneď niekoľko producentov z rôznych hudobných svetov - Lukáš Novotný z Bratří Orffů, gitarista a skladateľ Tibor Žida pohybujúcí sa v soule, R&B, gypsy jazze, či brazílskej muzike, ďalej gitarista Peter Tomko, rapper Dalyb, či Marko Bröstl, ktorý album mastroval a stojí napríklad za mixom aktuálnej nahrávky Hasana, Porsche Boy i Sameye. Laris a Eli si na nahrávky pozvali tiež talentovaných zástupcov mladej slovenskej R&B scény, v skladbách Sunset a Lalala hosťujú Taomi a Rebis.

„Spoločný projekt vznikal rok. Oslovila som Laris na feat do jednej piesne, stretli sme sa v štúdiu a eštš v ten istý večer sme nahrali tri songy a chceli sme spolu tvoriť ďalej. Od myšlienky na EP sme sa skoro posunuli k celému albumu, písaniu piesní neustávalo. Postupne sme sa poznávali, preberali najrôznejšie témy a plynule prichádzala i inšpirácia k písaniu textov. Niektoré vznikli v aute, iné v štúdiu, niekedy na vzdialenosť tisíce kilometrov, napríklad mezi Barcelonou a Dubajom,“ hovorí k vzniku Nienny Eli Michaili.

Desiatka skladieb v češtine a slovenčine nesie meno jednej z Valár zo sveta J. R. R. Tolkiena. Valar (v jednotnom čísle Vala) je meno štrnástich mocných duchov, ktorí vstúpili do Ardy po jej stvorení a nadobudli fyzickú formu, aby dali svetu poriadok a bojovali proti Melkorovmu zlu. Pôvodne sídlili na ostrove Almaren, no po jeho zničení sa dlho pred Prebudením elfov pri jazere Cuiviénen presunuli do Amanu, kde založili ríšu Valinor. *zdroj: tolkien.fandom.com/sk

„Laris navrhla pomenovať album po žene, bohyni, ja som práve vtedy čítala Silmarillion a práve postava Nienny ma oslovila i výborne zapadla do kontextu albumu,“ vysvetluje Eli.

Slovenská speváčka Laris Diam pochádza z Turčianskych Teplíc, na konte má spoluprácu s Rytmusom, Darou Rolins, Kontrafaktom, DJ Wich a s mnoho ďalšími.  Eli Michaili je česko - grécka speváčka usadená v Bratislave, známa nielen z projektu Viah, ale predovšetkým sólovým singlom heavy hearts a krasna zelena. Pôsobila v zoskúpení Viah, ktoré roku 2019 vyhralo hudobne exportný projekt Radia Wave Czeching a vystúpili na prestížnej prehliadke Eurosonic Noorderslag.

Niekoľko piesní z albumu si môžete prísť vypočuť naživo na koncert 10. februára na Vibey párty v Bratislave.

(2) VIBEY PARTY | Special Edition | Facebook

Multilink: elimichaili.lnk.to/nienna

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.