Zisk Shell vzrástol vlani na rekordných takmer 40 mld. USD

Ropný koncern Shell oznámil za minulý rok upravený zisk na úrovni takmer 40 miliárd USD, čo predstavuje nový rekord. Prispel k tomu rovnako rekordný 4. kvartál, keď firma vykázala zisk zhruba 10 miliárd USD a výrazne prekonala očakávania trhov.

Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že za rok 2022 dosiahla zisk upravený o mimoriadne položky na rekordnej úrovni 39,87 miliardy USD (36,60 miliardy eur). Oproti predchádzajúcemu roku to znamená viac než zdvojnásobenie zisku a výrazné prekonanie predchádzajúceho rekordu z roku 2008. Ten predstavoval približne 31 miliárd USD.

Rekord vykázala firma aj za 4. kvartál. Upravený zisk dosiahol 9,81 miliardy USD oproti 6,39 miliardy USD v rovnakom období predchádzajúceho roka. Firmu podporil najmä obchod so skvapalneným zemným plynom (LNG).

Shell oil barrels
Britská vláda Sunaka pod tlakom po tom, čo ceny plynu podnietili „nehorázny“ až „obscénny“ zisk 40 miliárd dolárov, čo predstavuje zdvojnásobenie ziskov anglo-holandskej skupiny SHELL, požaduje pre SHELL vyššiu mimoriadnu daň! Opozičné strany a odbory označili "bonanzu(boom prosperitu) spoločnosti Shell" za najväčšiu v jej 115-ročnej histórii, za „poburujúcu“ a obvinili Rishiho Sunaka, že to nechal „bez povšimnutia a zásahu“ proti spoločnosti vyrábajúce fosílne palivá.
Spoločnosť so sídlom v Spojenom kráľovstve vo štvrtok potvrdila, že v roku 2022 zaplatila na britských mimoriadnych daniach len 134 miliónov dolárov. V rámci „príspevku solidarity“ EÚ – európskeho ekvivalentu mimoriadnej dane – zaplatila len 520 miliónov dolárov. Spoločnosť bola kritizovaná už v októbri minulého roku, keď uviedla, že do tohto času neplatila žiadnu mimoriadnu daň v Spojenom kráľovstve, nov stredu uviedla, že v roku 2023 pravdepodobne prispeje viac ako 500 miliónmi dolárov.

Líder liberálnych demokratov Ed Davey povedal: „Žiadna spoločnosť by nemala mať takéto poburujúce zisky z nezákonnej invázie Vladimíra Putina na Ukrajinu. Rishi Sunak bol varovaný ako kancelár a teraz ako predseda vlády, že potrebujeme riadnu neočakávanú daň pre spoločnosti ako Shell, a on nepodnikol žiadne kroky."

Paul Nowak, generálny tajomník Trades Union Congress (TUC- kongres odborov obchodu), povedal, že zisky sú „obscénne“ a „urážkou pracujúcich rodín“.

Výsledok vysoko prekonal očakávania analytikov. Tí počítali s upraveným ziskom za 4. kvartál na úrovni zhruba 8 miliárd USD.

Celkový čistý zisk predstavoval za minulý rok 42,31 miliardy USD. Aj v tomto prípade je to prudké zvýšenie oproti roku 2021, konkrétne o 110 %.

Celkové tržby dosiahli v minulom roku 386,20 miliardy USD, keď za 4. kvartál predstavovali 101 miliárd USD. V porovnaní s rokom 2021 sa tak celoročné tržby zvýšili takmer o 42 %.

*(1 EUR = 1,0894 USD)

rNUlife.sk / theguardian, teraz

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.