Eurokomisia predstavila plán na podporu zeleného priemyselu

Európska komisia (EK) v stredu predstavila plán pre európsky zelený priemysel zameraný na zvýšenie konkurencieschopnosti európskeho priemyslu bez emisií a na podporu rýchleho prechodu na klimatickú neutralitu.

Cieľom plánu je zaistiť lepšiu podporu pre zvýšenie výrobnej kapacity EÚ pre zelené technológie, ktoré sú potrebné na splnenie ambicióznych cieľov Európy v oblasti klímy.

Plán sa opiera o silné stránky jednotného trhu EÚ a dopĺňa prebiehajúce snahy v rámci Európskej zelenej dohody a REPowerEU.

Je založený na štyroch pilieroch: predvídateľné a zjednodušené regulačné prostredie, rýchlejší prístup k financiám, zlepšenie zručností a otvorený obchod pre odolné dodávateľské reťazce.

Predsedníčka EK Ursula von der Leyenová pre médiá uviedla, že treba zabezpečiť vedúce postavenie priemyslu EÚ v oblasti rýchlo rastúcich technológií s nulovými emisiami. "Európa je odhodlaná na revolúciu čistých technológií. Pre spoločnosť to znamená premenu zručností na kvalitné pracovné miesta a inovácií na masovú výrobu vďaka jednoduchšiemu a rýchlejšiemu právnemu rámcu. Lepší prístup k financiám umožní kľúčovým odvetviam čistých technológií rýchlo sa rozširovať," vysvetlila.

Komisia pripravuje návrh zákona o zelenom priemysle s cieľom identifikovať ciele pre bezemisné priemyselné kapacity a poskytnúť regulačný rámec, ktorý zabezpečí zjednodušené a rýchle udeľovanie povolení, podporu európskych strategických projektov a vývoj noriem na podporu šírenia inovačných technológií na jednotnom trhu.

Plan REPOWER EU – Eurobitácora

Tento rámec EK doplní zákonom o kritických surovinách, aby zabezpečila dostatočný prístup k materiálom, ako sú vzácne zeminy, ktoré sú nevyhnutné pre výrobu kľúčových technológií a pre reformu dizajnu trhu s elektrickou energiou.

Druhý pilier plánu urýchli investície a financovanie výroby čistých technológií v Európe. Verejné financovanie v spojení s ďalším pokrokom kapitálových trhov v EÚ môže uvoľniť obrovské súkromné investície potrebné na ekologický prechod.

Komisia plánuje uľahčiť členským štátom poskytovanie štátnej pomoci na urýchlenie ekologického prechodu. S týmto cieľom s členskými štátmi prerokuje zavedenie dočasného krízového rámca štátnej pomoci a revíziu všeobecného nariadenia o skupinových výnimkách so zreteľom na Zelenú dohodu.

Komisia zároveň uľahčí využívanie existujúcich eurofondov na financovanie inovácií, výroby a zavádzania čistých technológií a preskúma možnosti na dosiahnutie rozsiahlejšieho spoločného financovania EÚ na podporu investícií do výroby zelených technológií.

V strednodobom horizonte chce EK poskytnúť štrukturálnu odpoveď na investičné potreby tým, že ešte pred letom zreviduje viacročný finančný rámec a navrhne zriadenie Európskeho fondu suverenity.

rNUlife.sk

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.