Piatym abonentným koncertom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu bude sprevádzať mladý sólista Ryan Martin Bradshaw

Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 27. januára 2023 o 19.00 h piaty abonentný koncert sezóny 2022/2023. Program zostavený z diel Rachmaninova a Čajkovského bude dirigovať Ondrej Lenárd. Sólistom večera bude mladý slovenský klavirista, víťaz súťaže klasickej hudby Virtuózi, Ryan Martin Bradshaw. Koncert uvedie naživo vo svojom vysielaní Rádio Devín.

Sergej Rachmaninov okúsil a vydržal mnoho emocionálnych stavov, ktoré sa naplno odrazili v jeho tvorbe. Po nepriaznivom životnom období a úspešnej liečbe venoval svojmu lekárovi Koncert pre klavír a orchester č. 2 c mol, op. 18. Stal sa preňho osobným a zároveň hudobným triumfom. Dielo prináša strhujúce nálady, krásne melódie či brilantné finále.

P.I.Tchaikovsky - Piano Concerto n. 1 B Flat minor, op. 23 - Ryan Martin Bradshaw Concertino Praga 2021 Finale Rudolfinum - Czech Radio Orchestra, Conductor - Vahan Mardirossian

Veľa podobného zažil aj Piotr Iľjič Čajkovskij, ktorý sa do dejín zapísal ako zmyselný rozprávač príbehov prostredníctvom hudby. Vo svojej Manfred – Symfónii h mol, op. 58 kreatívnym spôsobom vyrozprával dramatický príbeh z pera Lorda Byrona. Zobrazuje života Manfreda zdolávajúceho rôzne životné skúšky, v ktorých sa skladateľ sám našiel. Symfónia je Čajkovského najdlhším programovým dielom a zostáva jedným z jeho najzáhadnejších diel – svojou hudbou i obsahom.

Takýto bude obsah 5. abonentného koncertu Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu, ktorým bude sprevádzať dirigent Ondrej Lenárd. Výnimočný zážitok sľubuje klavírny sólista Ryan Martin Bradshaw, ktorý sa v roku 2021 stal slovenským víťazom súťaže v klasickej hudbe Virtuózi, ktorú pravidelne vysiela televízna Dvojka. Ryan je najmladším rezidenčným sólistom Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu,  ktorý žne úspechy všade vo svete. Koncertoval vo významných sálach ako Brahmsova sála a Sklenená sála v Musikverein vo Viedni, Akadémii Franza Liszta v Budapešti, Mozartmuseum Salzburg, Symfonik sále v Aarhause a v ďalších.

Koncert je vypredaný, v priamom prenose ho bude naživo vysielať Rádio Devín. Viac informácií o koncertoch nájdete na webovej stránke https://sosr.rtvs.sk/.

rNUlife.sk / Filip Púchovský, rtvs / Foto: SOSR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.