Brexit poškodil britskú ekonomiku, tvrdí Centre for European Reform

Brexit spôsobil, že ekonomika Spojeného kráľovstva je o 5,5 % menšia, než by bola, ak by sa neudial, uviedol londýnsky think-tank Centre for European Reform (CER). Vystúpenie z EÚ tiež zvýšilo tlak na verejné služby, čo vyústilo do aktuálnych štrajkov zamestnancov železníc a zdravotníkov.

Pomalší rast ekonomiky podľa think-tanku má takisto negatívny vplyv na príjmy štátu, pričom zvýšenie daní ohlásené na jeseň by nebolo potrebné, ak by Spojené kráľovstvo bolo stále súčasťou spoločného trhu EÚ.

Uvedené zistenia jasne ukazujú náklady na brexit, ktoré limitujú snahy vlády premiéra Rishiho Sunaka dostať ekonomiku z recesie. Tá môže podľa expertov trvať až do ďalších volieb.

"Brexit nevyhnutne viedol k zvýšeniu daní, keďže pomalší rast ekonomiky vyžaduje vyššie zdanenie na financovanie verejných služieb," uviedol zástupca riaditeľa CER John Springford.

Podľa správy CER vystúpenie z jednotného trhu EÚ znížilo v 2. kvartáli 2022 investície o 11 % a obchod s tovarmi o 7 %. Brexit výraznou mierou prispel k tomu, že Spojené kráľovstvo od konca pandémie zaostáva takmer za všetkými ostatnými veľkými ekonomikami.

Podobný názor má aj ekonóm a bývalý člen menového výboru britskej centrálnej banky (BoE) Michael Saunders, podľa ktorého by sa bez brexitu nediskutovalo o úspornom rozpočte, teda neexistovala by potreba zvýšiť dane a znížiť výdavky.

Ako britská ekonomika po Brexite klesla o 5,5 percenta

Think Tank zistil, že do júna 2022 bolo HDP Spojeného kráľovstva o 5,5 percenta nižšie, ako keby k brexitu nedošlo, čo predstavuje stratu 33 miliárd libier.

Stredisko ďalej zistilo, že hospodársky pokles, ktorý sa prvýkrát prejavil v rokoch po referende v roku 2016, sa výrazne zväčšil, keď Spojené kráľovstvo začiatkom roku 2021 opustilo jednotný trh a colnú úniu.

Podľa novej štúdie, ktorá zistila, že ekonomické škody sú ešte horšie, ako sa predtým obávalo, 
brexit stál Spojené kráľovstvo závratných 33 miliárd libier v strate obchodu a investícií.
Výskum Centra pre európsku reformu (CER) zdieľaný s 
The Independent ukazuje, že britská ekonomika je o 5,5 percenta menšia, ako by bola, keby krajina zostala v 
 .
Obchod s tovarom v Spojenom kráľovstve je o 7 percent nižší a investície sú o 11 percent nižšie, ako by boli, keby kampaň Remain vyhrala referendum o brexite v roku 2016, podľa analýzy think-tanku.

Springford poznamenal: „Ak výrazne zvýšite obchodné bariéry so svojím najbližším obchodným partnerom, bude to mať veľký vplyv na objem vášho obchodu.

"Od hlasovania v roku 2016 sa prejavil veľmi, veľmi jasný vplyv na investície v Spojenom kráľovstve - úplne sa vyrovnali." Zástupca riaditeľa CER dodal: „To neplatí pre iné podobné ekonomiky. "Podporuje pomalý rast, pretože znižuje produktivitu."

Pán Springford povedal, že dopad Covidu trochu skomplikoval celkový obraz hospodárskeho dopadu brexitu, keď sa začiatkom tohto roka uskutočnilo predchádzajúce hodnotenie think-tanku.

Povedal však, že teraz je jasné, že rozdiel medzi pomalým ekonomickým výkonom Británie v porovnaní s podobnými ekonomikami je spôsobený skôr Brexitom ako pandémiou. "Som presvedčený, že Covid neskresľuje obraz."

„Brexit mal jednoznačne významný vplyv na ekonomiku,“ povedal John Springford, zástupca riaditeľa CER. "Došlo k značnému zásahu do obchodu a investícií."

Pán Springford, autor štúdie, dodal: „Medzi tým, čo chcú politici povedať o Brexite, a tým, čo nám hovoria údaje, je priepasť. Myslím si, že je nemožné tvrdiť, že Brexit nepoškodil britskú ekonomiku.

CER modeloval výkon „dvojníka“ Spojeného kráľovstva – ak by národ zostal v EÚ – pomocou údajov z iných vyspelých ekonomík podobných Británii pred Brexitom, vrátane USA, Nemecka, Nórska a Austrálie.

Reakcie Britských politikov

Toryovský kancelár Jeremy Hunt odmietol pochmúrne predpovede o dopade Brexitu na ekonomiku a líder labouristov Sir Keir Starmer povedal, že neprijíma myšlienku, že by opätovné pripojenie k jednotnému trhu EÚ podporilo náhly rast ekonomiky.

Layla Moranová, hovorkyňa liberálnych demokratov pre medzinárodný rozvoj, uviedla, že výskum ukázal, že prístup vlády k obchodu s EÚ „vážne poškodzuje našu ekonomiku“. Dodala: „Ich rozhodnutie hromadiť nekonečné kotúče byrokracie na britský biznis bolo založené na ideológii, nie na pragmatizme. Sú to malé podniky, rybári a farmári, ktorí platia cenu za túto spackanú konzervatívnu obchodnú dohodu.“

Naomi Smith, výkonná riaditeľka skupiny kampane Best for Britain, uviedla, že „nie je žiadnym prekvapením, že škody spôsobené ekonomike a osobným financiám od odchodu z EÚ ďaleko presahujú prognózy zo začiatku roka“. Dodala: „Keďže je ekonomická realita odhalená, väčšina ľudí si teraz uvedomuje, že im Brexiteri predali šteňa. Ak chce Sunak otočiť ekonomiku pred ďalšími voľbami, mal by prestať podliezať menšinu xenofóbov a začať znižovať bariéry s naším najväčším obchodným partnerom.“

Úrad pre rozpočtovú zodpovednosť odhadol, že brexit zníži HDP v priebehu 15 rokov od roku 2016 o 4 percentá, čo z ekonomiky odčerpá približne 100 miliárd libier.

rNUlife.sk / tasr, Bloomberg, Independent

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.