Distribučná spoločnosť FILMTOPIA predstaví na Febiofeste až sedem svojich titulov

Distribučná spoločnosť FILMTOPIA predstaví na tohtoročnom Medzinárodnom filmovom festivale FEBIOFEST Bratislava až sedem svojich titulov. Vo väčšine ide o premiérové či špeciálne uvedenia, ktoré osobnou účasťou podporia aj tvorcovia. Najväčšie očakávania vzbudzuje film Ivana Ostrochovského SLUŽOBNÍCI, ktorý po svetovej premiére na Berlinale,uvidí na otváracom večeri po prvý raz aj domáce publikum. Ďalej je to špeciálna verzia koprodukčného filmu Víta Klusáka a Barbory Chalupovej V SIETI, herecký koncert Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičku STAŘÍCI, víťazná snímka z Medzinárodného festivalu dokumentárnych filmov Jihlava SÓLO, dokument nominovaný na Oscara KRAJINA MEDU, hudobný dokument SOUND IS INNOCENT a v rámci projektu KineDok nórsky film ZOSTUP DO MAELSTRÖMU.

• Plagát 27. MFF Febiofest Bratislava. •

27. ročník MFF Febiofest sa v Bratislave uskutoční od 11. do 17. marca 2020. *** AKTUÁLNE KORONA VÍRUS : Zmeny sa dotkli aj FEBIOFESTu, ktorý bol dočasne zrušený, zatiaľ bez oznámenia náhradného termínu.

Spoločnosť Filmtopia sa sústredí na náročnejšiu kinematografiu. Fakt, že dramaturgovia Febiofestu vybrali z nášho portfólia až sedem titulov, nás utvrdzuje v tom, že aj ďalej razíme cestu, ktorá ponúka divákom kvalitné filmové zážitky,“ povedala riaditeľka Filmtopie Silvia Učňová Kapustová.

Dlho očakávaný film Ivana Ostrochovského Služobníci zožal po nedávnej svetovej premiére na slávnom Berlinale oslavné kritiky. Pôsobivá reflexia života v kňazskom seminári v období vrcholiacej normalizácie slávnostne otvorí MFF Febiofest 11. marca 2020 v slovenskej premiére. Ide o koprodukciu štyroch krajín: Slovenska – Rumunska – Česka – Írska. Dej filmu sa odohráva v roku 1980. Michal a Juraj sú študenti bohosloveckej fakulty v totalitnom Československu. Pedagógovia zo strachu zo zrušenia školy formujú študentov do podoby vyhovujúcej vládnucej komunistickej strane. Každý z mladých bohoslovcov sa musí rozhodnúť, či podľahne pokušeniu a zvolí si ľahšiu cestu kolaborácie, alebo sa dostane pod drobnohľad cirkevného odboru tajnej polície. Ďalšie tri projekcie na Febiofeste budú: taktiež 11. marca, ale o 22.00 hod., 13. marca o 15.30 hod. v Kine Lumière a 16. marca o 18.00 hod. v Kine Mladosť. Film vstúpi do slovenských kín 19. marca 2020.

Tento týždeň mala premiéru snímka českých filmárov Víta Klusáka a Barbory Chalupovej V sieti. Na Febiofeste bude 13. marca o 22.00 hod. v Kine Lumière po prvý raz uvedená špeciálna verzia filmu. Autori ponúkajú experiment, ktorý naliehavým spôsobom otvára tabuizovanú tému zneužívania detí na internete. 3 herečky, 3 izby, 10 dní a 2458 sexuálnych predátorov. Tri dospelé herečky s detskými črtami dostávajú za úlohu, prostredníctvom falošných profilov na sociálnych sieťach predstierať, že majú dvanásť rokov. Dokumentárny film hovorí o strhujúcej dráme troch hrdiniek alias „dvanásťročných dievčat“ od castingu až po osobné stretnutia, keď sa s predátormi vidia tvárou v tvár pod dohľadom ochranky a šiestich skrytých kamier. Taktiky predátorov sa tak obracajú proti svojim strojcom a z lovcov sa stávajú lovení. Film vznikol ako slovenská minoritná koprodukcia Petra Kerekeša.

15. marca o 17.00 hod. v Kine Lumière uvedie festival slovenskú premiéru filmu režisérov Martina Dušeka a Ondřeja Provazníka Staříci. Snímka zabodovala v Cenách českej filmovej kritiky, keď získala ceny v kategóriách: najlepší film, najlepšia réžia, najlepší herec (Jiří Schmitzer) a už tento víkend sa verejnosť dozvie, ako film obstál na Českých levoch, kde má viacero nominácií. Film je hereckým koncertom Jiřího Schmitzera a Ladislava Mrkvičku, ktorí stvárnili dvoch bývalých politických väzňov vo vyššom veku, vydávajú sa v obytnom aute naprieč republikou. Ich cieľom je vypátrať a zabiť komunistického prokurátora z 50. rokov, ktorý nikdy nebol za svoje činy oficiálne potrestaný. Film vstúpi do našich kín 9. apríla tohoto roku.

Sólo je lyrický dokument o samote a návrate do života, rozpráva výnimočný a zároveň univerzálny príbeh o posadnutosti tvorbou a dokonalosťou, popisujúci evolúciu ľudskej bytosti, ktorá čerpá svoju silu z vlastnej citlivosti. Martin P. je mladý argentínsky klavírny virtuóz a skladateľ, ktorý posledné štyri roky prežil v ústave pre duševne chorých El Borda v Buenos Aires, najväčšom psychiatrickom zariadení v latinskej Amerike. Detský hudobný génius a najsľubnejší talent svojej generácie se pokúša nájsť spôsob, ako prekonať svoje psychiatrické ochorenie a vrátiť sa do života vonku, za múry sanatória i na koncertné pódiá, zatiaľ čo pracuje na svojej novej skladbe ENFERMARIA. Film má na svojom konte uvedenie na festivale v Cannes, viacero nominácií i ocenení, okrem iného sa stal najlepším českým dokumentárnym filmom na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov Jihlava. Febiofest má Sólo na programe 12. marca o 17.00 hod. v Kine Lumière, distribučnú premiéru bude mať snímka 23. apríla 2020.

Celovečerný debut dokumentaristov Ljubomira Stefanova a Tamary Kotevskej s názvom Krajina medu (Honeyland) charakterizuje epická šírka, aj keď vznikol z dôverného vzťahu medzi filmármi a témou. Ide o prekvapivo humorný, i keď drsný i nežný portrét krehkej rovnováhy medzi ľudstvom a prírodou, o pohľad na rýchlo miznúci spôsob života a nezabudnuteľné svedectvo o vytrvalosti jednej ženy. Fim bol nominovaný na Oscara a z festivalu Sundance si priviezol až tri ceny (najlepší dokument, zvláštna cena poroty za kameru, cena za mimoriadny prínos). Vďaka Febiofestu ho diváci na Slovensku uvidia už 14. marca o 10.00 hod. a 15. marca o 19.30 hod. v Kine Lumière. Do slovenských kín film vstúpi 14. mája tohoto roku.

Dokumentárny film The Sound Is Innocent režisérky Johany Ožvold predstavuje súčasnú elektronickú hudobnú scénu a rozpráva nedávnu históriu zvukového experimentu. Vo svojom celovečernom debute prevedie divákov tajomnou výskumnou inštitúciou. V archívoch sa nachádzajú spomienky a útržky zásadných okamihov vývoja elektronickej hudby. Film tak osciluje medzi frekvenciami ladenými za železnou oponou, konfrontačnou francúzskou avantgardou a mnohými priekopníkmi zvukových experimentov. Snímka mala distribučnú premiéru v závere roka 2019, Febiofest ju uvedie 14. marca o 19.30 hod. v Kine Lumière.

Na pôde Febiofestu sa Filmtopia aj tohoto roku predstaví projektom KineDok, v premiére uvedie nórsky film Zostup do Maelströmu z ďalšieho ročníka projektu, ktorý sa oficiálne začne až v apríli. Pri tejto príležitosti pricestuje do Bratislavy režisér snímky Jan Vardøen. Jeho film získal ocenenie v kategórii Najlepší nórsky dokument. Febiofest ho zaradil do programu dvakrát: 16. marca o 18.00 hod. a 17. marca o 18.30 hod. v Kine Lumière. V roku 1980 zložil Philip Glass skladbu inšpirovanú poviedkou Edgara Allana Poea, Zostup do Maelströmu. Autor zas čerpal inšpiráciu z unikátneho prírodného úkazu Moskenesstraumen, nachádzajúceho sa pri súostroví Lofoty. V tomto dokumente sprevádzame Arktický fillharmonický zbor na vrchol hory Ryten, kde v jeho podaní odoznieva Glassova skladba s výhľadom na samotný Moskenesstraumen. Zostup do Maelströmu je vďaka mocnej hudbe a úchvatnému prostrediu ódou na krásu a drsné životné podmienky na severe Nórska. 

Redakciu NUlife.sk informovala Zuzana Golianová, PR

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.