Započúvajte sa do vtáčieho spevu na moste v Trenčíne

Už od 4.12. môžete na starom železničnom moste zažiť niečo špeciálne vytvorené pre Trenčín. Spúšťa sa umelecko-vzdelávací projekt Zvukový atlas mosta - Mestský sprievodca snívaním o jari, ktorý nám priblíži prirodzené prírodné prostredie trenčianskych brehov Váhu. Zvuková intervencia, vďaka ktorej na moste zaznie vtáčí spev, bude trvať až do začiatku hniezdnej sezóny, teda približne do marca. Započúvať sa môžete denne v časoch od 7:00 - 9:00, 12:00 - 14:00 a 16:00 - 18:00.

Zvukovú intervenciu na moste otvorí v nedeľu 4.12. o 15:00 krátka popularizačná prednáška ornitológa Radovana Jambora. V sobotu 3.12. o svete zvukov prebehnú dva workshopy – jeden pre deti a rodičov a druhý pre seniorov. Vstup je voľný, môžete sa prihlásiť a viac info nájdete na www.trencin2026.eu/most . 

Autori projektu, Eva Vozárová a Fero Király z umeleckého kolektívu ooo, známi napríklad projektom JAMA.ooo, pre Trenčín 2026 pripravili jednoduchý koncept v snahe priviesť ľudí k spoznávaniu sveta prostredníctvom jeho zvukov. Zamýšľajú nad tým, ako človek zvukovo mení krajinu: „Staviame mestá, cesty, železnice, mosty. Vnímame pri tom, ako meníme zvuk krajiny? Čomu tým vystavujeme iné živé tvory, s ktorými tieto miesta zdieľame? Ako by znelo územie Trenčína, keby tu nikdy nežil človek? Myslíte si, že by tu bolo ticho?“ pýtajú sa.  

„Podľa ornitológov sa v období rokov 2009 až 2019 na území Trenčína vyskytovalo 187 vtáčích druhov. Hoci to znie ako veľké číslo, je to o 21 druhov menej ako 10 rokov predtým“, vysvetľuje Fero Király a dodáva: „My ľudia však máme jednu pozoruhodnú vlastnosť. Ak niečo bližšie spoznáme, meníme k tomu svoj postoj, a tak vzniká vzťah. To, čo je nám známe a blízke, začíname považovať za prirodzenú súčasť nášho života.“ 

Prostredníctvom zvukovej intervencie nás autori pozývajú zoznámiť sa s vtáčími susedmi, ktorí sa začnú ozývať na začiatku jari. Môžeme bližšie spoznať žlnu zelenú, brhlíka obyčajného, pinku obyčajnú, sedmohláska hájového a mnoho ďalších. Každý deň totiž zaznie na moste spev jedného vtáčieho druhu, ktorý možno spoznáte – a možno nie. Aký vtáčí druh k vám práve prehovára a viac informácií o ňom sa dozviete na stránke www.trencin2026.eu/most.  

Pri vytváraní Zvukového atlasu mosta autori čerpajú z práce dvoch osobností, ktoré prispeli k rozvoju poznávania a ochrany vtákov na Slovensku. Použili ilustrácie od Jindřicha Krejču, ktoré boli nedávno vystavené v Slovenskej národnej galérii. Ide o známeho ilustrátora populárno-vedeckých publikácií, ktorého tvorbu mnohí poznajú napríklad z kníh Z našej prírody I. a II.. Informácie o vtáctve trenčianskych brehov prináša ornitológ Radovan Jambor. V Trenčíne už takmer 25 rokov sleduje vtáctvo a približuje ho verejnosti prostredníctvom rôznych vzdelávacích aktivít. Je tiež autorom monografie Vtáctvo Trenčína

Pozývame vás na otvorenie 

Práve so zaujímavým rozprávaním ornitológa Radovana Jambora je spojené aj spustenie Zvukového atlasu mosta, na ktoré autori a Trenčín 2026 pozývajú v nedeľu 4.12. o 15:00. Prebehne sa na ľavej strane starého železničného mosta (bližšie k centru mesta) a okrem nových poznatkov bude pre účastníkov prichystané aj malé občerstvenie.  

Svoje uši však môžete naladiť na zvukový zážitok už v sobotu 3.12.. Doobeda o 10:00 hudobník a pedagóg Fero Király v zážitkovom workshope pre deti (od 8 rokov) a ich rodičov ukáže, aké príbehy nám zvuky vedia porozprávať. Poobede o 14:00 zasa prevedie svetom zvukov tých skôr narodených. Oba workshopy prebehnú v Grand hoteli na Palackého ulici. Vstup je voľný, ale kapacita je limitová. Prihlásiť sa môžete na www.trencin2026/most. Tu nájdete aj viac informácií o projekte a jeho autoroch.  

Trenčín 2026 finančne podporujú Mesto Trenčín a Trenčiansky samosprávny kraj. Partnerom Trenčín 2026 je Európska únia. 

Viac informácií: www.trencin2026.sk/most

rNUlife.sk / Mirka Gúčiková, PR manažérka Trenčín 2026

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.