Květomluva Vlachovice je najlepšia eko farma v Čechách

Nájdenie vyše storočnej chátrajúcej valašskej sušiarne na ovocie bolo veľkým impulzom, aby sa manželia Fryzelkovci v moravskej obci Vlachovice definitívne rozhodli venovať ekologickému pestovaniu a spracovávaniu byliniek.

Zachránili opustenú malú zrubovú sušiareň skrytú vo vlhkej rokline, ktorú zdokumentovali, drevené trámy rozobrali, premiestnili, niektoré časti opravili a postavili vedľa svojho domu sušiareň svätého Františka. Je to praktické a prístupnejšie, pretože za domom na 1,7 hektárovom svahu pod lesom pestujú 45 druhov bylín s omamnou vôňou. Svoju spoločnosť nazvali Květomluva, ktorá v tomto roku získala ocenenie Najlepšia eko farma v Českej republike.

„Vo Vlachoviciach a okolí bolo v strednej Európe najviac historických sušiarni na ovocie a bylinky. Na južných svahoch chránenej prírodnej oblasti Biele Karpaty býva teplo, veľa zrážok, sú tu skalnaté polia, čiže zlá pôda na hospodárenie, ale dobrá pre bylinky, slivky, trnky, jablká, hrušky a iné ovocie. Jedna rodina ročne usušila 1,5 tony ovocia. Ešte pred šesťdesiatimi rokmi tu bolo 25 sušiarni, teraz ich je osem zrekonštruovaných. Zaslúžilo sa o to občianskej združenie Dokopy, ktoré sme s kamarátmi založili v roku 2010. Citlivo opravené drobné drevostavby sú neodmysliteľnou súčasťou okolia a domáci si k nim pomaly opäť nachádzajú cestu. Veľmi funkčné sú dlhodobo osvedčené sušiarne s rozmermi 3 x 9 metrov, akú máme my. Cieľom združenia Dokopy je zlepšovať celkový stav prírody, kultúry, tradícií, trvalo udržateľného rozvoja a duchovných hodnôt Valašska,“ zdôvodňuje vlachovický rodák a hrdý Vlachovjan Radek Fryzelka.

Aj keď sa vyučil za stolára a neskôr získal inžiniersky titul v odbore Vývoj a tvorba nábytku, v ktorom bol úspešný, jeho snom prestala byť vízia nábytkárskeho dizajnéra. Radšej sa chcel stať malým valašským farmárom, kde práca pre krajinu a ľudí je všeobecne oveľa prínosnejšia. Po štúdiách sa pre Vysokú školu technickú v Brne krátko venoval výskumu ľudovej architektúry na východnej Morave, čo bolo okrem prírody a poľnohospodárstva ďalším jeho veľkým koníčkom, ktorým stále je história a etnografia.

„Vďaka aktívnym členom združenia Dokopy a božej pomoci sa nám podarilo realizovať množstvo projektov a podujatí. Táto činnosť nám zaberala veľa času aj dávala radosť. Pri nej som sa zoznámil s mojím najväčším šťastím a láskou Zuzkou, ktorá sa mi stala manželkou. K valašskému kraju, prírode a obľúbeným lúkam mala vždy blízky vzťah. Preto študovala odbor ekológia a ochrana životného prostredia na Strednej poľnohospodárskej a prírodovedeckej škole v Rožnove pod Radhoštěm. V lete 2013 sme sa rozhodli začať robiť to, čo je naším snom.

Odišli sme zbierať skúsenosti do Nórska, kde sme dva roky pracovali na zeleninovej a bylinkovej bio farme. Po návrate sme začali pracovať na kúpenom pozemku nad Vlachovicami. V roku 2015 sme začali sadiť a spracovávať bylinky. Boli to farmárske začiatky popri zamestnaní, od roku 2018 už pracujeme na plný úväzok. Vytvorili sme bylinkový a ovocný sad, stavebné zázemie pre firmu i miesto pre náš rodinný domov s dvoma deťmi. Najprv sme sa pomenovali podľa starej sušiarne Eko farma sv. Františka, potom sme to zmenili na Květomluva, aby výrečnejší názov lepšie odrážal naše zanietenie, farmu aj výrobky,“ prezrádza ekologický farmár.

Okrem známych byliniek a plodov pestujú aj netradičné akými sú citrónové uhorky, jedlé kvety a plevely, či citrónová tráva, ktorú vraj široko ďaleko nikto nemá. Ako prví začali vyrábať špeciálne potraviny v AIP kvalite. Také označenie je pre Autoimunitný protokol, čo je diéta zameraná na elimináciu zakázaných potravín, ktoré môžu spôsobovať zánety a podporovať autoimunitné onemocnenia.

Je to pomerne reštriktívna diéta a odporúča sa dodržiavať ju pod dohľadom lekára alebo kvalifikovaného odborníka na výživu. AIP potraviny sú i pre ľudí s rôznym diétnym obmedzením či aj priamo pre ľudí s autoimunitnými ochoreniami. V ich zložení sa prísne používajú len tie suroviny, ktoré sú v AIP protokole povolené. Použité suroviny sú len v bio kvalite a z Květomluvy, preto zaručujú kvalitu. Potraviny AIP sú krekry, organické tyčinky, sendviče, novinka je sušené mäso AIP Jerky.

„Máme tiež AIP suroviny a ďalšie produkty nielen pre AIP diétu. Tiež širokú ponuku bylinných čajov a iných bylinných produktov, akými sú sirupy a elixíry, oleje na varenie, ovocné a vitálne hubové medy, džemy, bylinná soľ, bylinková káva, sušené ovocie, krémy, tinktúry, masti, medicinálne huby, masážne oleje, bylinné kúpele aj rôzne darčekové sady produktov. Sušené a čerstvé bylinky, kvety alebo ovocie dodávame napríklad do hotelov a kúpeľov v Luhačoviciach,“ hovorí Radek Fryzelka.  

Podľa neho nepoberajú žiadne dotácie ani verejné zdroje. Okrem letných brigádnikov majú šesť stálych zamestnancov. Počas nedávnej kovidovej pandémie zažili ťažké obdobie, kedy uvažovali aj o ukončení náročnej práce. S manželkou sa utvrdili, že to má zmysel a popri vlastnej predajni v areáli zaviedli internetový obchod. Tiež piatkové dni otvorených dverí, keď verejnosť chodila do ich záhrady na osvetové besedy. „Vlani to bol očistný rok a sme sa definitívne rozhodli pokračovať,“ uzavreli manželia Fryzelkovci.

rNUlife.sk / Text a foto PAVOL ERDZIAK

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov
(1 votes, average: 5,00 out of 5)
Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.