Inflácia v Maďarsku dosiahla v októbri 26-ročné maximum

Inflácia v Maďarsku prekročila v októbri 21 %, čo predstavuje najvyšší rast spotrebiteľských cien za viac než štvrťstoročie. Poukázali na to v stredu zverejnené údaje maďarského štatistického úradu. Spotrebiteľské ceny v Maďarsku sa v októbri medziročne zvýšili o 21,1 %, čo predstavuje najvyššiu mieru inflácie od septembra 1996. V septembri vzrástli o 20,1 %.

Výrazne sa pod prudký rast spotrebiteľských cien podpísali ceny potravín a energií. Ceny potravín sa zvýšili medziročne o 40 %, čo je viac než dvojnásobok v porovnaní s priemerom v Európskej únii. Prudko vzrástli najmä ceny vajec, v medziročnom porovnaní až o 92 %. Výrazne však rástli aj ceny chleba, syrov a ďalších mliečnych produktov.

Ceny energií vzrástli o 64,4 % a ceny tovarov dlhodobej spotreby o 14,9 %. Zvýšili sa aj ceny alkoholu a tabakových výrobkov, a to o 12,8 %.

Najvyšší rast za viac než štvrťstoročie zaznamenali aj jadrové ceny, teda očistené o nestabilné ceny potravín a energií. Takzvaná jadrová inflácia dosiahla v októbri 22,3 %, čo predstavuje najvyššiu úroveň od júna 1996. V septembri dosiahla 20,7 %, pričom ekonómovia očakávali jej zrýchlenie na 21,4 %.

V medzimesačnom porovnaní sa spotrebiteľské ceny v Maďarsku zvýšili v októbri o 2 %. Oproti vývoju v septembri sa tak medzimesačná inflácia zmiernila, keď v septembri dosiahla 4,1 %.

Zdroj: denník N

rNUlife.sk / tasr, reuters, Bloomberg,RTTNews a tradingeconomics

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.