Výpredaj na trhu kryptomien pokračuje, bitcoin klesol pod 20.000 USD

Brutálny výpredaj na trhu kryptomien pokračuje. Bitcoin sa prvýkrát od decembra 2020 dostal pod hranicu 20.000 USD (19.073 eur) a jeho oslabovanie sa nekončí.

Bitcoin sa podľa CoinMarketCap okolo 11.15 h SELČ obchodoval so stratou takmer 9,7 % (v priebehu 24 hodín) po 19.021,30 USD, keď predtým jeho cena klesla až na 18.732 USD. Najväčšia kryptomena oslabila už dvanásty deň po sebe. Druhá najväčšia kryptomena ether padla o 10 % na 989,56 USD a jej cena sa pohybuje na najnižších úrovniach od januára 2021.

Hlavným dôvodom výpredaja kryptomien je výrazné zníženie rizikového apetítu investorov, ktorí sa obávajú, že agresívne sprísňovanie menovej politiky americkej centrálnej banky (Fed) stiahne ekonomiku do recesie. Ďalším negatívnym faktorom je zhoršovanie likvidity firiem pôsobiacich odvetví, keď čoraz viac z nich sa dostáva do finančných problémov.

Bitcoin sa aktuálne obchoduje na najnižších úrovniach od konca roka 2020. Od minulého novembra, keď sa jeho cena dostala na rekordné maximum takmer 69.000 USD, už padol o viac než 70 %. Hodnota globálneho trhu kryptomien sa znížila na približne 900 miliárd USD. Na porovnanie, v novembri 2021 dosiahla rekordných 2,9 bilióna USD. *(1 EUR = 1,0486 USD)

Úrokové sadzby a recesia

V snahe bojovať s infláciou sa americká centrálna banka rozhodla zvyšovať úrokovú sadzbu. Fed bude aj naďalej nasledovať túto agresívnu stratégiu s cieľom obmedziť rekordne vysokú infláciu. Avizoval už zvýšenie sadzby o 75 bázických bodov. Agresívne zvyšovanie úrokových sadzieb sa bežne považuje za hlavný indikátor recesie.

Akciový trh

Kryptotrh a Bitcoin vysoko korelujú s akciovým trhom. Ak je na akciovom trhu zaznamenaný klesajúci trend, to isté sa replikuje aj na kryptomenovom. Mnohé z faktorov, ktoré ovplyvňujú akciový trh, ovplyvňujú aj ceny kryptomien.

Cenové pohyby BTC sú veľmi podobné cenovým pohybom Nasdaqu, ktorý sa zameriava na technologické akcie. Zatiaľ čo kryptomenové trhy by v ideálnom prípade mali fungovať nezávisle od tradičných trhov, napriek tomu boli citlivé na pohyby akcií. Potrebné je však pripomenúť, že ceny kryptomien spadli niekoľkonásobne viac ako ceny akcií. Problémom je predovšetkým stále budujúca sa dôvera investorov.

Kolaps Terry

Ide o udalosť, ktorá mala vážne následky nielen pre investorov, ale aj pre celý svet kryptomien. Mnoho investorov prišlo o svoje celoživotné úspory uložené v kryptomenách LUNA a UST. Stablecoiny majú mať rovnakú cenu ako americký dolár alebo iná fiat mena a existujú predovšetkým preto, aby sa kryptomenoví investori mohli ľahko dostať do fiatu a von z neho bez tretej strany.

V máji otriasol kryptosvetom krach stabilnej kryptomeny terraUSD, ktorá bola naviazaná na dolár.
Potom nasledoval aj pád sesterského tokenu luna. Mnoho ľudí prišlo o veľkú časť majetku a udalosť vyvolala diskusie o budúcnosti kryptomien.
Viacerí svetoví lídri volajú po ich regulácii, no z tábora podporovateľov sa ozýva, že tento kolaps môže poskytnúť celej myšlienke ešte väčšiu silu.

Keď stablecoin UST a LUNA začali strácať hodnotu, Terraform Labs (spoločnosť stojaca za Terra) pripravila plán na predaj všetkých svojich bitcoinových rezerv, aby vrátila UST späť na 1 dolár, čo sa im nakoniec nepodarilo. V dôsledku toho vymazali z trhu viac ako 40 miliárd dolárov. A práve tento krach súvisí s dôverou, ktorú sme si spomínali pri akciovom trhu.

Zdá sa, že chýbajúce objemy nakupujúcich sú výsledkom viacerých negatívnych faktorov, ktoré ovplyvňujú aktuálny sentiment trhu.

Dôvera investorov v kryptomeny je aktuálne nalomená a neprispieva tomu ani zhoršovanie globálnych podmienok. Kryptomeny sú stále rizikové a v časoch recesie investori menej inklinujú k riziku. Preto je práve preto práve teraz vhodný čas na investíciu a nákup BTC kryptomeny.

rNUlife.sk / tasr, kryptomag

Vyjadri svoj názor na článok
Odpad! Menej takýchto článkov

Loading...
Super! Viac takýchto článkov

Diskusia

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.